Terugblik: Fresh Meat Day met de Airbomb Rollers

Geplaatst op 7 mei 2014 Door In Artikelen, Lifestyle

Bij Roller Derby denk je al snel aan dames in korte broekjes met glitterpanty’s en een gezicht vol make-up. Niets is minder waar.

Mijn collega Michelle en ik hebben op maandag 28 april een kijkje genomen bij de eerste open training van de eerste Arnhemse Roller Derby league voor mannen: The Airbomb Rollers. Zij trainen op de maandagavonden samen met de damesploeg Arnhem Fallen Angels in de Rijnhal. Allereerst hebben we gesproken met Judith (aka Malice). Zij skate zelf mee en is trainster bij de Fallen Angels. Ook is ze scheidsrechter en secretaris bij het mannenteam. Ze legde ons kort de regels van Roller derby uit.

“Een Roller Derby team bestaan uit 14 personen, waar er vijf van meespelen in een zogeheten ‘Jam’. Een jam is de eigenlijke wedstrijd waarbij er twee teams van vijf spelers twee minuten lang tegen elkaar spelen. Door groepsgewijs te skaten (een zogeheten ‘Pack’) kunnen de ‘Jammers’ hun weg banen door het andere team en zo punten scoren. Dit gaat zo tweemaal een half uur door tot de wedstrijd is afgelopen en de punten worden geteld. Roller Derby is van oorsprong Amerikaans en dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Na een lange rustperiode groeide rond het millennium de populariteit van Roller Derby weer. Alle benamingen en spelregels zijn Amerikaans, evenals de alter ego’s van de spelers waarmee zij elkaar ook aanspreken. De spelers dragen deze namen ook op hun outfits.”

airbomb rollers 2
Van de 25 beschikbare plekken in het nieuwe team waren er helaas maar een stuk of 6 gevuld. Desalniettemin begon het verse vlees met volle overtuiging aan de training. Sommige spelers hadden al ervaring, anderen stonden nog niet zo lang op wieltjes. De training begon met een warming-up en remoefeningen waarbij het geluid van rolschaatswieltjes doet denken aan een dalend vliegtuig. De trainers hebben een positieve benadering en geven ontzettend goede tips aan de mannen die nog wat onzeker op hun rolschaatsen staan. Intussen mogen de wat meer ervaren mannen verder trainen en krijgen ze opdrachten die bij hun niveau passen.

Na de remtraining krijgen de mannen wat tips en tricks om goed te vallen. Goed kunnen vallen is van groot belang, want als jij valt en je Pack rijdt nog achter je dan is er meer kans om je te bezeren. Binnen de training wordt er ook aandacht besteed aan conditie- en springtraining. Hierna is het tijd voor een cooling down. Vervolgens komt de twee uur durende training aan haar eind. Het team is hard op zoek naar meer spelers zodat er vaker geoefend kan worden. Helaas wordt Roller Derby nog als een echte vrouwensport gezien, maar deze avond werd het tegendeel keihard bewezen. De intensiteit van de training doet niet onder voor die van andere fysiek zware teamsporten.

Doel van deze Fresh Meat Day is wat de naam al doet vermoeden: nieuwe spelers aantrekken. We spraken met de trainers Stephan (aka Animal) en Orlando (aka Legion), welke beiden in het Nederlandse Roller Derby team spelen. Animal vertelt ons dat de Nederlandse mannen momenteel elfde in de competitie staan.

Iedereen die mee wil trainen of kennis wil maken met Roller Derby is er op elke maandag tussen 20.00 en 22.00 een vrije inloop, waarbij wij (Animal en Legion) je enthousiast zullen ontvangen. Neem je skates, helm, knie- en elleboogbescherming mee. Laat van tevoren even weten dat je komt zodat we hier rekening mee kunnen houden. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar: freshmeat.airbombrollers@gmail.com.

Voor de dames: blijf de site van de Arnhem Fallen Angels goed in de gaten houden, er wordt binnenkort weer een Fresh Meat Day georganiseerd. Laat de naam  en de intensiteit van deze sport je niet afschrikken. De dames zijn allemaal super enthousiast en stuk voor stuk bereid om je te leren skaten. Speciaal voor deze dag hebben wij onze alter ego’s maar even voor elkaar bedacht: mijn collega Michelle heet Lance en ik heet Smokey Nose Ring, over and out!

airbomb rollers

Door : Sas de Jeu en Michelle Fesenmeier

Tags : ,

Reacties