Voetbalscheidsrechter, een wereld apart! [interview]

Geplaatst op 2 mei 2023 Door In Lifestyle, Sport, Sporters en meer, Talenten

Scheidsrechter zijn bij voetbal is een vak apart. Als je het goed doet, hoor je vaak niks. Maar het als fout gaat, dan ben je het mikpunt van kritiek. En doe het maar eens voor iedereen goed, dat is bijna onmogelijk. Tegelijkertijd ben je toch een onmisbaar onderdeel van een voetbalwedstrijd. Hoe is het om scheidsrechter te zijn en wat komt er allemaal bij kijken? We gingen in gesprek met een aantal amateurscheidsrechters uit Arnhem.

Mijn eigen ervaring als scheidsrechter

Zelf ben ik nu ongeveer een jaartje scheidsrechter. Ik begon in het seizoen 2021-2022 met mijn scheidsrechterscursus, welke ik ongeveer aan het einde van het seizoen heb gehaald. Ik vind het erg leuk om de jeugd te fluiten, omdat ik dan ook een begeleidende rol heb. Eventuele kritiek die ik krijg als scheidsrechter? Daar ben ik zelf niet zoveel mee bezig als ik een wedstrijd moet fluiten. Ik weet dat ik het niet voor iedereen goed kan doen, en dat accepteer ik ook. Ik doe gewoon zo goed mogelijk mijn best om zo eerlijk mogelijk te fluiten. Zelf sta ik ook weleens als speler op het veld. Ik kan me dan heel erg storen aan een scheidsrechter. Vaak merk ik al snel of een scheids partijdig fluit of niet. Een partijdige scheids, daar kan ik zelf enorm slecht tegen, want ik ben iemand die van eerlijkheid houdt. Misschien ben ik tenslotte daarom wel scheidsrechter geworden Ikzelf fluit de JO-13, oftewel de ongeveer 11 en 12-jarigen. Dat is natuurlijk ook wel iets makkelijker fluiten dan bij een volwassen team, die zijn vaak een stukje ‘harder’.

Hoe gaan andere scheidsrechters hiermee om?

Dat vroeg ik aan medescheidsrechter Rick. ‘Ik snap dat gevoel wel. Ik heb dat zelf ook als ik zelf aan het voetballen ben. Dus vaak negeer ik het. Als ik merk dat het vanuit een bepaalde hoek steeds maar doorgaat, leg ik het spel stil en geef ik ze een waarschuwing. Gaan ze door, dan zal ik uiteindelijk wel een kaart geven. Ik fluit al drie jaar en eigenlijk bijna alles. Jongens en meisjes, jong en oud, hoge divisie of in de laagste klasse. Aangezien ik zelf ook voetbal hangt het heel erg van mijn eigen tijden af wat ik kan fluiten.

Hoe kan je zeggen of een wedstrijd voor de scheids makkelijk of moeilijk gaat worden?

Ik denk dat dat kan mits je één van beide teams kent. Dan heb je informatie over het team. Het kan best zijn dat je zo’n schopploeg moet fluiten. Dat kan natuurlijk makkelijk uit de hand lopen. Dan moet je als scheidsrechter heel streng zijn. Het kan ook zijn dat je van andere scheidsrechters of mensen in je omgeving hoort wat voor team je moet fluiten. Zo kan je je ook enigszins voorbereiden op een wedstrijd. Als je geen informatie hebt van beide teams dan moet je de eerste tien minuten aankijken hoe de wedstrijd verloopt. Loopt het soepel zonder al te veel overtredingen, dan hoef je niet zo veel te fluiten. Worden er wel veer overtredingen gemaakt, dan moet je eigenlijk veel fluiten om het tegen te gaan.

Het is vaak ook zo dat een seniorenwedstrijd sneller uit de hand loopt dan een wedstrijd van de jeugd. De jeugd is gewoon lekker aan het voetballen en willen plezier maken. Als bij de senioren iemand iets niet aanstaat, dan wordt de speler vaak gelijk boos. Dat maakt een wedstrijd dan ook moeilijker omdat de speler die boosheid en frustratie gaat uiten op andere spelers. Zo zal de sfeer in de wedstrijd snel kantelen. Dat betekent dat de scheidsrechter hard op zal moeten gaan treden om het te sussen. Anders krijg je hoogstwaarschijnlijk een schoppartij.

Stijl van de scheidsrechter

Dan heb je natuurlijk ook nog de manier hoe een scheidsrechter de wedstrijd leid. Is de scheidsrechter iemand die heel veel fluit voor kleine overtredingen. Of geeft de scheidsrechter niet snel kaarten. Dat soort dingen kunnen allemaal meespelen met de mening van anderen op jou, maar ook of je een wedstrijd uit de hand laat lopen of in toom kunt houden. Er is niet één specifieke stijl waaraan je je als scheidsrechter aan moet houden. Je moet alleen de regels opvolgen en zorgen dat de wedstrijd zo eerlijk mogelijk verloopt. Maar ook de scheidsrechter kan fouten maken. Als je maar probeert je fouten te minimaliseren. Dat vermindert de negatieve meningen en vermindert de kans om de wedstrijd uit de hand te laten lopen.

Ik denk dat ik na het schrijven van dit stuk tot de conclusie gekomen ben dat scheidsrechters niet heel geliefd zijn en dat het absoluut niet makkelijk is. Kan jij totaal niet met kritiek omgaan, dan adviseer ik je om geen scheidsrechter te worden. Zelf neem ik wel een stukje van het scheidsrechter zijn mee in mijn dagelijks leven. Veel kritiek laat ik zo langs me op gaan, net zoals op het veld.

Meer info over scheidsrechter worden lees je op de website van KNVB.

 

Beeld: master1305 Freepik

Tags : , , , , , , , , , ,