Week van de Jonge Mantelzorger 2019 in Arnhem

Geplaatst op 2 juni 2019 Door In Artikelen, Hulp & Info, In het gezin, Jij & de wereld, Lifestyle

Van maandag 3 juni t/m zondag 9 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Doel van deze week is zichtbaarheid en (h)erkenning voor de jonge mantelzorger. 

Wanneer ben je jonge mantelzorger?
Een op de vier jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. MantelzorgNL hanteert een brede definitie voor jonge mantelzorgers: thuiswonende kinderen die samen wonen met een ziek gezinslid. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek, of van een verstandelijke beperking. Het gaat om kinderen, jongeren en jongvolwassenen tot ongeveer 24 jaar. Kinderen en jongeren die opgroeien met zorg zijn in vergelijking tot hun leeftijdsgenoten eerder zelfstandig en leren al vroeg praktische vaardigheden. Toch kunnen op lange termijn ook negatieve gevolgen overheersen; jongeren die opgroeien met zorg hebben meer opgroei- en opvoedproblemen, meer lichamelijke en emotionele krachten en ze doen op latere leeftijd vaker een beroep op de gezondheidszorg. 

Hoe ziet het programma in Arnhem eruit?
Maandag 3 juni is de officiële kick-off. De ‘landelijke’ aftrap vindt plaats in Den Haag, samen met de staatssecretaris. De landelijke organisatie voor jonge mantelzorgers JMZ PRO zal hierbij aanwezig zijn. Het MVT in Arnhem trapt af met een inschrijfronde voor een gratis kaartje voor mooi evenement voor jonge mantelzorgers. Deze actie zal vooral via facebook/social media bekend worden gemaakt.

Dinsdag 4 juni is er van 15.30-16.30 een inloopspreekuur voor jongeren die opgroeien met zorg en andere geïnteresseerden/belangstellenden. Op het spreekuur kun je informatie krijgen over het mantelzorgcompliment voor jongeren bij een medewerker van het MVT. Daarnaast zal Lisa Hendrickx aanwezig zijn voor informatie over ondersteunende activiteiten voor jongeren die opgroeien met zorg. Het inloopspreekuur zal plaatsvinden op een school: HAN, Ruiterberglaan 31 in Arnhem.

Donderdag 6 juni zal de voorstelling “Roos Radeloos” worden gespeeld, een theatervoorstelling die gemaakt is i.s.m. jonge mantelzorgers. Deze voorstelling wordt gespeeld bij Willemeen, jongerencentrum aan het Willemsplein 1 in Arnhem. In Arnhem wordt de eerste voorstelling gespeeld van 12.00-13.30 uur. Deze is bedoeld voor alle professionals die werkzaam in welzijn, jeugdwerk, onderwijs en zorg. De tweede voorstelling is van 16.00-17.30. Deze is speciaal voor de jongeren zelf. De voorstelling zal gedurende de week van de jonge mantelzorg ook vertoond worden bij andere steunpunten mantelzorg in Gelderland, o.a. in Doetinchem, Winterswijk en Apeldoorn.

Aan het bijwonen van alle bovengenoemde activiteiten zijn geen kosten verbonden. Je kunt je nu al aanmelden bij Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp (MVT) door een mail sturen naar a.deibert@mvtarnhem.nl. Voor vragen of meer informatie kun je terecht bij Hannie Massen, h.massen@mvtarnhem of kijk op de website www.mvtarnhem.nl 

Heb je zelf een leuk idee voor bijvoorbeeld een activiteit? Neem dan contact op met MVT Arnhem!


Meer lezen over jonge mantelzorgers
? – Naomi is een mantelzorger: ‘Ik heb geleerd om mijn moeder los van de borderline te kunnen zien

 

Tags : , , ,

Reacties