Zelf cactussen kweken, zo doe je dat!

Geplaatst op 7 april 2022 Door In Artikelen, Lifestyle

Ben jij ook zo’n fan van cactussen en koop je het liefst elke week een nieuwe? Misschien is het dan wel tijd om een start te maken met het kweken van je eigen cactussen! Het zelf kweken van cactussen is niet alleen erg leuk en goedkoop, het is ook nog eens vrij gemakkelijk en je hebt er niet eens zo heel veel spullen voor nodig!

Zelf cactussen kweken, wat heb je nodig?

1. Cactuszaadjes natuurlijk! Die kun je op gemakkelijk online bestellen en dat kost je hooguit een paar euro voor tientallen zaadjes.

2. Potgrond, bij de Intratuin en Praxis verkopen ze speciale potgrond voor cactussen voor 5 euro, maar je kan ook normale potgrond kopen.

3. Een bakje of grote bak (afhankelijk van het aantal cactussen dat je wilt kweken) met een doorzichtige deksel. Heb je dat niet? Dan kun je ook improviseren door bijvoorbeeld vershoudfolie op een bakje te doen.

Stap 1: vul de bak met de cactuspotgrond, of stop potgrond in kleine potjes en zet die in de bak.

Stap 2: Maak de potgrond goed vochtig, het is aan te raden om dit met bijvoorbeeld een plantenspuit te doen. Gebruik niet te veel water en zorg ervoor dat het water niet blijft staan in de bak/pot. Cactussen hebben niet veel water nodig, door een teveel aan water kunnen ze al snel doodgaan.

 

Stap 3: Als het water goed is weggetrokken kunnen de zaadjes erin. Houd ongeveer 5 cm afstand tussen de zaadjes in de bak en als je potjes gebruikt stop dan niet meer dan 1 zaadje in een potje. De cactuszaadjes moeten niet begraven worden in de potgrond, want dan zullen ze de oppervlakte niet bereiken. Bedek ze daarom niet of breng een heel dun laagje potgrond aan. Druk de zaadjes een klein beetje aan. De cactuszaadjes zijn erg klein, dus pas op dat je ze niet laat vallen want dan is de kans groot dat je ze niet meer terugvindt.

 

Stap 4:  Doe de deksel of het folie op de bak, dit is nodig totdat de zaadjes zijn uitgekomen. Als de zaadjes net zijn uitgekomen kan je de deksel er een paar uurtjes per dag afhalen om de cactus te laten ademen. Het zal ongeveer 2 weken duren totdat de zaadjes uitkomen, maar dat is ook afhankelijk van de soort cactus die je gaat kweken. Lees dus ook altijd goed de kweekinstructies van de soort cactuszaadjes die je hebt aangeschaft, want er zit behoorlijk wat verschil tussen bijvoorbeeld een tropische cactus en een woestijncactus! Als de cactus wat verder is gegroeid kan je de bedekking er helemaal afhalen. 

De bak zal al gauw beslaan en omdat cactussen niet erg goed tegen vochtigheid kunnen moet je minimaal 1x per dag de deksel even laten drogen. Dit moet je nog wat vaker doen als je de cactussen buiten hebt staan. Als je de cactussen buiten neerzet is het verstandig om ’s avonds de cactussen naar binnen te halen, aangezien cactussen ook niet heel goed tegen kou kunnen.

Na een paar weken zou je de cactussen heel voorzichtig kunnen verpotten. Houd er rekening mee dat cactussen erg langzaam groeien en dat het zeker meer dan 6 maanden gaat duren tot je echt een beetje een cactus hebt.

Water geven aan je cactus, hier moet je goed op letten!
Let ook heel goed op met water geven aan je cactus! De meeste cactussen gaan namelijk dood doordat ze te veel water krijgen, dus geef je cactus pas water wanneer de grond compleet is uitgedroogd. Ook heeft een cactus over het algemeen in de zomer wat meer behoefte aan water dan in de winter. Cactussen hebben water het liefste dicht bij de wortels, dus hiervoor kun je het beste een potje gebruiken met gaatjes aan de onderkant. Dit potje plaats je dan op een schotel waarop je het water giet, zodat het water de wortels optimaal kan bereiken. Wanneer de grond bovenop ook vochtig is geworden heeft de cactus voldoende water gehad, dus zorg dat het schoteltje daarna weer droog wordt gemaakt, anders verzuip je je cactus! Het is verder ook aan te raden om regenwater of ontkalkt water op kamertemperatuur te gebruiken in plaats van (koud) kraanwater, want cactussen kunnen slecht tegen ‘hard’ water, dus water met veel mineralen zoals kalk.

Vergeet ook niet om je cactussen geregeld te onderzoeken op ongedierte, want veel cactussen zijn vatbaar voor dezelfde ziekten als de meeste andere kamerplanten. Ligt je cactus op apegapen? Check hier dan wat tips voor het redden van een stervende cactus. Veel succes!

Door: Jonna

Tags : , , , , , , , , ,