Zo overleef je de eerste week van de brugklas

Geplaatst op 20 augustus 2018 Door In Artikelen, Hulp & Info, Lifestyle, School & Opleiding

De eerste week van een brugklasser is altijd spannend: je kent nog niemand, het gebouw is nieuw en je wordt overladen met nieuwe informatie. Ook ik heb de brugklas weten te overleven en om je een beetje op weg te helpen heb ik mijn eigen ervaringen opgeschreven en geef ik je wat handige tips om goed voorbereid aan de brugklas te beginnen! 

Zo overleef je de brugklas

Wat kan je verwachten van de brugklas?
De brugklas is niets meer als het 1e jaar van de middelbare school. Denk dus niet dat het een superbelangrijk jaar is. Want alle ‘stoere’ kinderen uit de hogere klassen waren ooit ook zoals jij: een brugklasser. Op de middelbare school heb je niet 1 of 2 leerkrachten die alle leerstof geven, maar er zijn meerdere docenten die elk hun eigen vak geven. Ieder lesuur is dus anders en dat is best prettig! Tuurlijk, het is allemaal erg spannend in het begin, maar probeer je niet te druk te maken. Je zult merken dat de eerste weken enorm wennen zijn, maar daarna wordt het steeds makkelijker!

Mijn ervaringen met de brugklas en pesten
In de eerste week van mijn brugklasjaar kende ik alleen maar scholieren van mijn vorige school, in mijn klas waren dit er vier. Maar ik merkte al gauw dat er iemand heel dicht bij mij in de buurt woonde. Ik werd al snel goede vrienden met deze persoon. Op de basisschool werd ik gepest en dit werd een beetje meegenomen naar de middelbare school. Ik zorgde ervoor dat dit zo snel mogelijk stopte, want gepest worden is echt niet tof.

Tijdens het mentoruur (een speciaal lesuur met je mentor) moest iedereen een korte presentatie geven over zichzelf. Tijdens mijn presentatie heb ik het pesten aan bod laten komen. Ik vertelde dat ik er genoeg van had en dat ik wilde dat de pesterijen stopten. Hierdoor ontstond er een hele discussie over pesten in de klas. De mentor stelde vervolgens een regel in. Als iemand pestgedrag vertoonde dan moest diegene nakomen. Vanaf dat moment stopte het pesten direct. Ik heb dit van tevoren natuurlijk ook al met mijn mentor besproken en door mijn presentatie kon er een goede discussie over pesten gevoerd worden.

Dit is hoe ik het heb gedaan, maar ik snap dat dit natuurlijk lang niet voor iedereen kan werken. Pesten kan namelijk heel veel met jou doen als persoon. Word je gepest? In dit artikel vind je nog veel meer informatie over pesten en wat je er zoal aan kan doen.

 

Tips voor de brugklas

Hier volgen een paar tips die je kunnen helpen om een goed eerste jaar te hebben op de middelbare school.

  • Wees jezelf

Doe jezelf niet voor alsof je iemand anders bent, later komen je klasgenoten erachter dat je je anders voordoet en dan val je door de mand.

  • Op tijd

Het is niet fijn als je de eerste schooldagen te laat komt en moet haasten. Dus kom ruim 15 minuten voor je eerste les op school, dan heb je rustig de tijd om je weg te vinden.

  • Conciërges

Bouw een goeie band op met conciërges, want zij kunnen je helpen als je je fietssleutel bent verloren of een lekke band hebt.

  • Frisse start

Trek de eerste schooldag wat leuks aan waarin jij je prettig voelt.

  • Samen fietsen

Als er scholieren in jouw klas zitten die in je buurt wonen is het fijn om daarmee samen van en naar school te fietsen.

  • Mentor

Vertel alles wat je dwars zit aan je mentor dan kan hij/zij er wat aan doen en je advies geven of in contact brengen met de vertrouwenspersoon op je school.

  • Tas inpakken

Pak de avond van tevoren je tas in. Dan heb je ’s morgens geen stress.

  • Boeken kaften

Op de meeste scholen krijg je leenboeken. Meestal moet je deze kaften. Het is handig om doorzichtig kaftpapier (plastic) te gebruiken zodat je de titels van je boeken nog kunt zien. Je hoeft dan alleen maar je naam en klas op een etiket op de kaft van de boeken te noteren.

Handige spullen voor de brugklas

  • USB-stick
  • Etui
  • HB-potloden
  • Geodriehoek
  • Rugzak die waterdicht is of een waterdichte hoes heeft.
  • Monkey (Metalen tashouder die je achter op je fiets kan monteren)
  • Een wetenschappelijke calculator (rekenmachine). Kijk goed na wat jouw school adviseert qua rekenmachine.
  • Etiketten (stickers waar je op kunt schrijven)

Door: Mick

 

Tags : , , , , ,