5×5 Filmcompetitie Gelderland voor jonge filmmakers tot 23 jaar

Geplaatst op 3 november 2020 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland daagt jonge filmmakers (tot 23 jaar) uit om mee te doen met de 5×5 Filmcompetitie Gelderland. Dit is jouw kans om een korte film te realiseren over een belangrijk onderwerp: kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. Jeugdfonds Sport & Cultuur organiseert deze filmcompetitie samen met Cultuur Oost en Go Short. We willen het onderwerp armoede bespreekbaar maken onder jongeren om zo nog meer jongeren te kunnen helpen om aan sport en/of cultuur te kunnen doen.

Hoe werkt het?

Ben jij filmmaker, vlogger of maak je animaties? En ben je niet ouder dan 23 jaar? Dan kun je tot 13 november aanmelden om mee te doen. Je kiest een van onderstaande verhalen uit en vertelt ons in het kort hoe je dat verhaal in beeld wil brengen. Op basis van die motivatie kiezen we 10 inzendingen uit. Deze 10 filmmakers mogen voor een deskundige jury pitchen. De jury kiest vervolgens de 5 jongeren die daadwerkelijk de film gaan maken. Je krijgt daarvoor een bescheiden productiebudget. De 5 video’s komen op de site en iedereen kan stemmen door een donatie te doen. De inwoners van Gelderland bepalen op die manier samen met de jury de uiteindelijk winnaar.

 

De verhalen

1. Dyllan, 7 jaar, Dinxperlo

Sinds Dyllan op judo zit, kan hij eindelijk zijn energie kwijt. Hij is met 27 weken veel te vroeg geboren, en dat zit hem dwars bij zijn ontwikkeling. Ook is bij hem ADHD vastgesteld. De ouders van Dyllan zitten in een vrijwillig schuldsaneringstraject. De zorgen in de thuissituatie voelt Dylan natuurlijk ook en dat uit zich in druk en soms onhandelbaar gedrag. De discipline van het Judo zorgt er ook voor dat hij beter zijn grenzen bewaakt. Nu Dyllan aan het sporten is heeft hij veel vriendjes gemaakt en heeft hij een rijker sociaal leven in de buurt.

2. Norah, 12 jaar, Culemborg

Door te sporten kan Norah ontsnappen aan de druk van alledag. Haar ouders zijn gescheiden en ze woont bij haar chronisch zieke moeder in Culemborg. Het gezin heeft grote financiële problemen waarvan de eindstreep voorlopig niet in zicht is. Norah trekt zich het lot van haar moeder erg aan ze staat dan ook altijd klaar om haar moeder te helpen. Een zware last voor een meisje van 12. Maar op karateles heeft ze veel vriendinnen gemaakt en dankzij het Jeugdfonds kan ze nu tennis ontdekken.

3. Imre, 12 jaar, Zoelen  

Van zingen krijgt Imre energie en zelfvertrouwen. Op school vonden de andere kinderen hem een buitenbeentje en werd hij gepest. Zijn moeder is pianist en zijn vader is componist en speelt meerdere instrumenten. Niet zo gek dus dat hij muzikaal talent heeft! Inmiddels zingt hij in het Nationaal mannenkoor en heeft twee keer in de week les. Daarnaast doet hij in zijn vrije tijd aan ponyrijden.

4. Jernilius, 8 jaar, Nijmegen

Op zijn 7e werd Jernilius al gekozen tot Uniek Sporttalent van Gelderland! Hij is geboren met een linkerbeen dat een kwart korter is dan zijn rechterbeen. Daar werd hij op school ook mee gepest. Maar dat heeft hem alleen maar meer kracht gegeven. Jernilius is gaan sporten en ontdekte dat hij bijna in elke sport die hij deed de ene na de andere medaille binnen kon slepen. Uiteindelijk heeft rolstoeltennis zijn hart gestolen en is hij daar nu fanatiek mee bezig.

5. Maria (niet haar echte naam), 16 jaar

Sinds een paar jaar zit Maria op voetbal, dat brengt weer plezier in haar leven. Maria had een moeilijke jeugd en zit sinds 3 jaar in een jeugdinstelling. Daar probeert ze beetje bij beetje haar leven weer op rit te krijgen. En sporten helpt haar daarbij. Ze voelt zich beter en kan zelfs wat meer over haar toekomst nadenken!

Wat kun je winnen?

De video van de winnaar zal te zien zijn in de theatervoorstelling over armoede van Cultuur Oost. Ook biedt Cultuur Oost je een uur coaching aan, om je verder te helpen in je loopbaan als filmmaker. Daarnaast ontvangt de winnaar 2 kaartjes voor het Internationaal Filmfestival Go-Short, dat in 2021 plaatsvindt. Uiteraard wordt de video vertoond op de verschillende kanalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur, Cultuur Oost en Go Short.

Hoe meld ik mij aan?

Je kan je aanmelden tot 15 november. Stuur een e-mail naar 5×5.gelderland@jeugdfondssportencultuur.nl met de volgende gegevens:

  • Naam, leeftijd en kort cv;
  • Welk verhaal zou jij willen verfilmen en waarom?;
  • Hoe wil je dat aanpakken? Conceptueel is alles mogelijk: stop motion, fictie, documentaire, videoclip of een vlog;
  • Korte omschrijving van je productieplan.

Op 16 november krijgen 10 kandidaten een uitnodiging om hun voorstel te pitchen voor de jury op donderdag 19 november. Je krijgt dan 15 minuten de tijd om uit te leggen waarom we jou de film moeten laten maken.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen aan: 5×5.gelderland@jeugdfondssportencultuur.nl

Fans en de jury beslissen samen!

Fans en de jury bepalen samen wie de winnaar wordt. Vanaf 11 december worden de video’s op deze pagina vertoond. Fans kunnen dan stemmen door een donatie te doen op hun favoriete video. Uiteraard zijn deze donaties voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland. De uitkomst van deze stemmen telt voor 50% mee. De andere 50% wordt bepaald door de jury.

Tags : , , , , , ,

Reacties