Afstudeerders ArtEZ Toneelschool spelen Het Slot van Franz Kafka

Geplaatst op 10 juni 2014 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

Deze week vinden de  try-outs van de afstudeervoorstelling van de vierdejaars studenten van de ArtEZ Toneelschool plaats. Zes studenten zullen het tijdloze boek “Het Slot” van Franz Kafka opvoeren op een moderne en eigentijdse manier. Wij spraken met de twee studenten Tom en Anna en productie- en regieassistente Jessie.

Waarom hebben jullie voor Het Slot van Franz Kafka gekozen?
Tom: “We hebben in eerste instantie naar een passende regisseur gezocht. Omdat we een aantal voorstellingen van Julie van den Berghe hebben gezien die we heel tof vonden, vroegen we haar. Haar werkwijze past erg goed bij onze visie. We hebben tegen haar gezegd dat we heel graag een absurdistisch stuk willen opvoeren. Een stuk met een beetje zwarte humor dat de lelijkere kanten van de mens laat zien. Daarnaast vinden we het belangrijk dat een stuk wel echt inhoud heeft en een link heeft naar de hedendaagse wereld.”

Anna: “Julie raadde ons aan om Het Slot van Franz Kafka te lezen. Ze wilde al langer een voorstelling regisseren aan hand van dat verhaal. We hebben het boek gelezen en waren er meteen heel enthousiast over. Doordat het boek nog niet vertaald was naar een voorstelling konden we er echt alle kanten mee op.”

Tom: “We vinden het belangrijk dat we iets doen wat we als groep heel tof vinden, maar waar de regisseur ook echt iets mee heeft. Deze roman past precies bij wat wij willen.”

slotflyerHet stuk heeft veel overeenkomsten met de wereld van nu. Veel aspecten uit het stuk zijn voor bijna iedereen wel herkenbaar. Eén van die aspecten is bijvoorbeeld het in twijfel trekken van het nut van het leven. Het denken dat je vanzelf antwoorden krijgt of een stap verder komt om vervolgens toch geen antwoorden te krijgen of vooruit te komen.

Dit is de mythe van Sisyfus; een man duwt een grote steen een berg op. Iedere keer als hij boven is, rolt die steen weer naar beneden. Je probeert iedere keer iets en het blijft maar mislukken: de zinloosheid van het bestaan. Albert Camus, een Franse filosoof, zegt dat je of zelfmoord moet plegen of de zinloosheid en absurditeit moet accepteren. In de voorstelling loopt hoofdpersoon K. hier ook steeds tegenaan. Hij komt als vreemdeling in een dorp waar een slot staat. Via de gemeenschap probeert hij in dat slot te komen, maar er zijn allemaal enorm bureaucratische regels en wetten die dit onmogelijk maken. Iedere keer denkt hij het te begrijpen, maar het wil niet lukken.

Wat is het leuke aan dit stuk?
Jessie: “Inhoudelijk is het een vrij lastig stuk, maar Julie kan heel goed inhoud naar vorm vertalen. Hierdoor wordt het onbegrijpelijke veel concreter en voelbaarder gemaakt.”

Tom: “Als je het boek helemaal gaat lezen en er over na gaat denken dan kun je het geheel zo moeilijk, ingewikkeld en intellectueel maken als je wilt. Ik vind dat wij het allebei doen, zowel ingewikkeld als gemakkelijk. Wij gaan op heel veel verschillende niveaus en manieren met beeld, geluid, muziek, dans en taal zoeken naar wat dat dan is, dat illustere slot uit het verhaal.”

Jessie: “We proberen vooral de sfeer van het boek sterk naar voren te laten komen en hopen dat het publiek zich echt in hoofdpersoon K. kan verplaatsen.”

De acteurs zijn sinds midden april hard aan het werk. Er is veel bedacht, geschrapt en herschreven. De voorstelling laat veel aan de verbeelding. Door het symbolische karakter zal het een voor iedereen herkenbaar stuk zijn. Net zoals de wereldbekende verhalen van Kafka zelf.

Ben je benieuwd naar de studenten nu mee bezig zijn en waar en wanneer ze spelen? Kijk dan op de Facebook pagina!

Speeldata

12, 13, 14 JUNI
ArtEZ Toneelschool (try out)
www.artez.nl/theater/reserveren

17 JUNI
Schouwburg Arnhem (try out)
www.mssa.nl

18 JUNI
Schouwburg Arnhem (première)
www.mssa.nl

19 JUNI
De Gouvernestraat (Festival aan
de Maas) Rotterdam

21 JUNI
IT’S festival Amsterdam
www.itsfestivalamsterdam.com

1 OKTOBER
NTGent Theater Gent

 

Door: Michelle & Sas – Redactie Jongin Arnhem

Tags : ,

Reacties