Art from Arnhem: Odin Art & Illustrations

Geplaatst op 2 juni 2016 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

Als je het afgelopen halfjaar shows hebt bezocht in de Willemeen dan is de kans groot dat je de bijzondere posters en flyers hebt gezien die door de 21-jarige artiest Odin zijn vormgegeven. Zijn illustratief werk laat zich lastig in een hokje plaatsen maar is met recht bijzonder en apart te noemen. We spraken met deze jonge getalenteerde Arnhemse artiest over zijn werk, inspiratie en zijn (vooralsnog) ontbrekende toekomstplannen.

Odin 1

Sacrifice Kleurpotlood, vulpotlood en fineliner. 45 cm x 27cm, 2015

Hoi Odin! Wanneer ben je begonnen met tekenen?
“Op de middelbare school was mijn motivatie om de meeste vakken te volgen op zijn zachtst uitgedrukt vrij laag. Om mijzelf toch een beetje te vermaken tekende ik veel tijdens de lessen. Mijn schriften stonden voller met tekeningen en krabbels dan met lesopdrachten. Toen ik zo’n 15 jaar was nam mijn belangstelling voor tekenen praktisch obsessieve vormen aan. Tekenen werd voor mij een enorm belangrijke uitlaatklep waarin ik mijzelf echt kon verliezen. Dat werd al vrij snel opgemerkt door docenten, klasgenoten en vrienden. Ze zagen allemaal al vrij snel dat tekenen voor mij niet alleen een afleiding van saaie lessen was, maar dat het in korte tijd echt een persoonlijke passie en misschien wel roeping was geworden. Doordat mijn omgeving erg positief reageerde op mijn werk kreeg ik nog meer motivatie om mijzelf compleet op tekenen en illustreren te storten.”

Wat heb je na de middelbare school gedaan?
“Het was voor mij zo klaar als een klontje dat ik creatieve studie wilde gaan volgen. Daarom ben ik na de middelbare school de opleiding Art & Design gaan volgen aan het Rijn IJssel te Arnhem. Deze studie heb ik nu bijna afgerond.”

Kun je wat meer vertellen over je werk?
“Ik ben nu eigenlijk zo’n drie jaar lang vrij intensief bezig met tekenen, met hier en daar een periode waarin ik het tekenen even op een lager pitje liet pruttelen. Mijn werk heeft de afgelopen drie jaar ook best wat veranderingen ondergaan.

Ik vind het best lastig om mijn eigen werk te omschrijven zonder al te pretentieus uit de hoek te komen, haha. Mijn werk zou ik omschrijven als visionary art. Als artiest probeer ik zelf eigenlijk altijd op een beeldende manier existentiële zaken vast te leggen. Zo bevat mijn werk vaak verwijzingen naar wetenschappelijke onderwerpen en maak ik veel gebruik van geometrische figuren uit de wiskunde en de natuur. In veel van mijn illustraties verwerk ik uiteenlopende iconografische elementen.

Een ander belangrijk kenmerk van visionary art is dat het veel ruimte biedt om de fysieke waarneembare wereld te overstijgen als artiest. Het is echt een kunstvorm die vanuit jezelf komt en veel ruimte biedt voor je eigen perspectieven, denkwijzen en gevoelens. Mystieke, obscure en spirituele thema’s spelen ook een belangrijke rol binnen visionary art en dat zie je dan ook veel terugkomen in mijn werk.”

Odin2

Deceiving the Masses” Potlood, zwart wit / kleur. 21cm x 21cm, 2015

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Inspiratie haal ik uit allerlei dingen, van tekenfilms tot andere artiesten. Ik ben gek op het werk van kunstenaars als Todd Schorr, Chris Mars, Denis Forkas, Mark Ryden en Alex Grey, maar ook op het werk van bijvoorbeeld de bekende Nederlandse kunstschilder Jheronimus Bosch.

Ik vind de beeldcultuur uit de jaren 90 ook erg interessant, vooral de cartoons uit die tijd zoals The Ren and Stimpy Show. Dergelijke cartoons bevatten de meest vette surrealistische beelden en close-ups, iets dat je vandaag de dag niet meer zoveel ziet. Qua hedendaagse cartoons is Rick and Morty ook echt een bron van inspiratie voor mij, vooral omdat deze cartoon enorm bizarre verhaallijnen en concepten hanteert die echt tot mijn verbeelding spreken.

De opkomst van internet en social media heeft mij ook veel inspiratie opgeleverd. Met een paar muisklikken kun je de meest uiteenlopende kunst ter wereld bekijken en allerlei andere artiesten volgen via social media. Dat werkt natuurlijk ook aanstekend en inspirerend. Ook computergames geven mij inspiratie, vooral de wat oudere games waarbij gekke fantasiewerelden een grote rol spelen. Ik heb het dan over games zoals Conker’s Bad Fur Day, Rayman en Crash Bandicoot.

Toch raak ik het meest geïnspireerd door naar mijn omgeving te kijken in plaats van naar een scherm. Ik probeer altijd een wereldse blik te hebben. Daarmee bedoel ik dat ik mijn ogen gewoon graag de kost geef. De wereld om mij heen heeft zoveel bijzondere inspiratie te bieden, van te gekke streetart tot prachtige vormen in de natuur.”

Hoe begin je meestal aan een werk en welke technieken en middelen gebruik je?
“Ik begin altijd met een bepaald idee of concept. Ik zet het idee uit in een paar lijnen en vormen en dan volgt de rest eigenlijk vanzelf. Wanneer ik een idee heb en er staan een paar vormen of lijnen op het papier, dan kom ik al heel snel in een soort flow terecht. In die flow zie ik het werk eigenlijk bijna uit mijn handen komen. Wanneer ik een mens of een bepaald figuur ga tekenen dan begin ik eigenlijk altijd met de ogen, want de ogen van een figuur vind ik altijd erg beeldbepalend. De ogen trekken namelijk altijd automatisch de aandacht van de toeschouwer.

De middelen die ik gebruik zijn vrij traditioneel. Voor mij geen tekentablet maar gewoon potloden, acryl en inkt. Ik gebruik de computer alleen voor een stukje digitale remastering, zoals het toepassen van wat kleurcorrectie. Ik hou niet van dat enorme klinische digitale werk. Een klein foutje in een werk kan juist een bepaalde charme hebben. Tekenen is een creatief proces waarin fouten maken belangrijk is. Met de computer wis je een foutje heel simpel uit door een keertje op CTRL+Z te drukken. Op papier is dat natuurlijk iets lastiger. Ik probeer foutjes juist onderdeel te laten uitmaken van mijn werk. Van foutje naar feature!

Soms begin ik aan een illustratie vanuit een film still of foto. Ik doe dat meestal omdat ik de beeldverhoudingen van een bepaalde still of foto dan erg interessant vind. Vanuit die beeldverhoudingen bouw ik mijn werk vervolgens op.”

odin4

Grannafone” Potloden en inkt op 250gr papier – ”Growing down” Potloden en inkt op papier 210 x 297 mm  

Je bent praktisch klaar met je opleiding. Waar ben je nu vooral mee bezig?
“Op artistiek vlak probeer ik mijn grenzen verder te verbreden. Ik ben mij de laatste tijd veel aan het verdiepen in diverse kunststromingen, zoals het popsurrealisme dat ook wel bekend staat als lowbrow art. Daarnaast ben ik ook druk aan het experimenteren met het plaatsen van iconen in een aparte, bijzondere of contrasterende setting. Dat zie je ook vrij veel terugkomen in het werk dat ik de laatste tijd heb gemaakt. Ook ben ik al een tijdje bezig met het ontdekken van de toepassingen van illustratief werk binnen games, apps en virtual reality en ben ik aan het experimenteren met 3D kunst. Oja, ik ben sinds kort ook begonnen met het animeren van mijn eigen illustraties.

Creatief zijn is voor mij eigenlijk een eeuwige zoektocht naar mijn eigen identiteit. Het is een proces dat je hele leven duurt en vrij veranderlijk kan zijn. Af en toe moet je het als artiest zijde gewoon lastig voor jezelf maken. Pas dan kom je tot nieuwe ontdekkingen en inzichten. Ik doe vrij veel aan gezonde zelfsabotage, haha.

Tijdens mijn opleiding heb ik al best wat werk gemaakt als freelancer. Ik probeer mijzelf nu wat verder te ontwikkelen als freelance artiest en wat meer bekendheid te krijgen.”

En lukt dat al een beetje? Waar kunnen mensen je zoal voor inschakelen als freelancer?
“De opdrachten beginnen nu langzaam op gang te komen. Ik maak bijvoorbeeld al een tijdje het artwork voor bepaalde tekno en psy feesten. Ook ontwerp ik tatoeages en heb ik al een paar van mijn eigen werken kunnen verkopen. Doordat ik bijna klaar ben met mij studie heb ineens veel meer vrije tijd. Mensen mogen mij echt uit bed bellen voor van allerlei opdrachten, of het nu om het ontwerpen van een cd-hoes of een custom tatoeage gaat.”

Wat wil je over een paar jaar bereikt hebben als artiest?
“Dat is een lastige vraag. Zoals ik al aangaf is creatief zijn voor mij een zoektocht naar mijn eigen identiteit en daar zal ik altijd mee bezig zijn. Het liefste zou ik later als een halve wereldvreemde kluizenaar in een mooi pand in the middle of nowhere wonen en de hele dag bezig zijn met tekenen en illustreren, haha. Nee, ik heb eigenlijk geen hele concrete doelen. Ik wil gewoon doen wat mij gelukkig maakt en dat is creatief bezig zijn.”

Er is toch wel iets wat je erg tof zou vinden om te bereiken?
“Hmm, het lijkt mij eigenlijk wel erg tof om in zee te gaan met een label voor subculturele bands, bijvoorbeeld een underground metal label. Binnen zo’n setting komt mijn werk denk ik goed tot zijn recht. Tegelijkertijd kan zo’n omgeving een belangrijk klankbord voor mij als artiest vormen. Er zijn maar weinig kunstenaars en artiesten die voor de volle 100% van hun eigen werk kunnen rondkomen. Daar maak ik mij dan ook geen illusies over. Ik doe gewoon waar ik goed in ben en waar ik gelukkig van wordt en de rest zie ik wel.”

Bekijk het werk van Odin op zijn Facebook pagina. Zijn werk is van 1 tot 3 april april ook te bekijken tijdens de expositie van de eindexamenopdrachten van de opleiding Art en Design (Rijn IJssel) in de oude Albert Heijn aan de Van Muijlwijkstraat 23 (achter de Media Markt).

Tags : , , , , ,