Bart wil de inwoners van Arnhem nog meer met elkaar verbinden met zijn kledingmerk Rootz-Clothing [interview]

Geplaatst op 7 juni 2021 Door In Jonge ondernemers, Talent uit Arnhem, Talenten

Met het kledingmerk Rootz-Clothing wil Bart van der Meijden de inwoners van Arnhem nog meer met elkaar verbinden. De speciale ontwerpen voor de wijken Klarendal en het Spijkerkwartier zijn al een tijd te koop in zijn webshop en het ontwerp voor Sonsbeek verschijnt binnenkort ook in zijn digitale kledingwinkel. Hoogste tijd om eens wat beter kennis te maken met deze jonge ondernemer met een hart voor de stad!

Hey Bart! Hoe ben je jouw eigen bedrijf begonnen? En waar komt de naam ‘Rootz-Clothing’ vandaan?
Rootz-Clothing is opgericht in de zomer van 2018 door mijzelf en twee vrienden. We hadden een gedeelde passie, namelijk (maatschappelijk) ondernemen en fashion. Daarnaast woonden wij alle drie in Arnhem en het viel ons altijd op dat Arnhemmers écht trots zijn op hun stad, buurt en buurtgenoten. Dat bracht ons op het idee om onze ‘Arnhemse wortels’ om te zetten in een kledingmerk genaamd Rootz-Clothing.

Op dat moment bevonden we ons allemaal in de eindfase van onze studies, waardoor we Rootz even op een wat lager pitje moesten zetten. De laatste loodjes van onze studies wogen toch zwaarder dan we aanvankelijk dachten, waardoor we toen toch besloten om (voorlopig) met Rootz te stoppen. Toen ik mijn studie eindelijk had afgerond begon het idee van Rootz bij mij toch weer te kriebelen en besloot ik in goed overleg met die vrienden om er in mijn eentje mee verder te gaan. In maart 2020 was mijn inschrijving bij de KVK een feit en ben ik vol frisse moed het ondernemersavontuur aangegaan.

Met Rootz-Clothing wil ik de inwoners van Arnhem nog meer met elkaar verbinden. Dit is dan ook meteen de missie van Rootz-Clothing; een merk zijn dat verbindt. De ontwerpen van Rootz-Clothing laten zien wat onze stad Arnhem te bieden heeft, uiteenlopend van haar prachtige gebouwen en kunstwerken tot de inwoners en verschillende wijken. Met de collecties van Rootz-Clothing wil ik een collectief gevoel van trots en verbondenheid creëren. Ik geloof dat saamhorigheid en trots nauw met elkaar verbonden zijn. Dus waar je ook vandaan komt, laat het zien: wees trots op je Rootz en blijf in de buurt!

Doe je dit naast je studie of andere baan of is Rootz-Clothing inmiddels een fulltime onderneming geworden?
Rootz-Clothing doe ik momenteel naast mijn fulltime baan voor Swapfiets. Het zou natuurlijk wel te gek zijn als ik in de toekomst een combinatie kan maken waarbij ik mijzelf twee a drie dagen kan inzetten voor Rootz-Clothing.

Hoe zijn de ontwerpen voor de kledinglijn tot stand gekomen, ontwerp je die zelf of schakel je hier een ontwerper voor in? En hoe ben je bij de drukkerijen waarmee je samenwerkt uitgekomen?
De ontwerpen worden gemaakt door Leon, één van de compagnons waarmee we het concept voor Rootz-Clothing destijds hebben bedacht. Leon is inmiddels afgestudeerd als architect en werkt nog altijd samen met mij om nieuwe ontwerpen te maken. Het is leuk om te zien dat wij dezelfde passie hebben om een ontwerp echt tot leven te laten komen en dat terug te laten zien op kwalitatieve 100% Fair Wear truien, hoodies, T-shirts en tassen. Het was een flink karwei om de juiste partijen te vinden om tot de eindproducten te komen die men nu in de webshop kan bestellen. Hierbij vond ik het ook erg belangrijk om er lokale partijen bij te betrekken. Momenteel werk ik met twee partijen samen hier in Arnhem die fantastische kwaliteit afleveren, namelijk de Arnhemse Borduur Centrale en Borduur & Opdruk Arnhem.

Heb je nog plannen voor uitbreiding? Komen er bijvoorbeeld kledingstukken over alle Arnhemse wijken? En ga je nog andere kleding maken dan sweaters, shirts en tassen?
Ja, zeker weten! Momenteel ben ik bezig met een ontwerp van Sonsbeek die binnenkort ook in de webshop zal verschijnen. Het Sonsbeek ontwerp lanceer ik als eerst op een T-shirt en hoodie. In principe zijn dat ook echt mijn corebusiness-producten. Daarnaast verkoop ik een basic collectie waarbij alleen mijn logo van Rootz-Clothing op de kleding is geborduurd. Sonsbeek is zeker niet het laatste ontwerp dat op de planning staat. Via Instagram kun je helemaal up-to-date blijven van nieuwe ontwikkelingen en designs van Rootz-Clothing!

Er zijn talloze bedrijven en labels die zich op duurzame kledingproductie richten. Hoe ben je bij Fair Wair uitgekomen?
Er is nadrukkelijk aandacht besteed aan het vinden van een juiste partij voor het inkopen van mijn kleding. Hierbij zijn er diverse criteria opgesteld waar de collectie aan moet voldoen en daarbij is duurzaamheid een heel belangrijk punt. De gehele collectie van Rootz-Clothing draagt het label van Fair Wear en bestaat dus uit 100% gerecyclede en/of biologische stoffen. Ik vind het ook belangrijk dat kunt herleiden waar de kleding die je draagt vandaan komt. Met het Fair Wear label kan ik dit dan ook uitleggen. Het label staat voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken, zonder kinderarbeid en eerlijke lonen voor de arbeiders.

Waar zie jij Rootz-Clothing over vijf jaar?
Mijn doel is geslaagd als ik in Arnhem rondloop en mensen mijn collectie met trots zie dragen. Daarnaast is het ook echt wel een droom om een fysieke winkel te gaan runnen met een nog uitgebreidere collectie aan kleding en ontwerpen. Het concept van Rootz-Clothing is daarnaast zo ingericht dat het in elk dorp of stad valt toe te passen. Zelf zou ik het erg tof vinden als ik juist de steden en dorpen die minder vaak in de belangstelling staan kan voorzien van mooie ontwerpen. Mocht zoiets echt aanslaan dan zou een klein kantoor met daarbij een opslagruimte in Arnhem een geweldige volgende stap zijn, maar dat is vooralsnog allemaal toekomstmuziek.

Heb je nog tips voor jonge aankomende of startende ondernemers?
De beste tip is om niet bang te zijn en het gewoon te doen. Uiteindelijk sta je altijd eenmaal vaker op dan dat je valt! Heb jij een idee? Schrijf het goed uit en vraag ook altijd om feedback in je eigen omgeving. Valt je idee in de smaak? Ga dan gelijk aan de slag! Zoiets is natuurlijk behoorlijk eng, maar uiteindelijk is het een enorm leerzaam proces.

> Website Rootz-Clothing
> Rootz-Clothing op Instagram

Tags : , , , , , , , , ,

Reacties