Lego roept voor velen fijne herinneringen op, tenzij je er ooit met blote voeten op bent gaan staan uiteraard. De verslavende plastic blokjes blijven creatievelingen prikkelen, wat Lego geschikt maakt voor alle leeftijden. Een van die creatievelingen is David Harpe (44), oprichter van Bricks of Arnhem. Hij laat je Arnhem bekijken door de ogen van Bricky, een Legofiguurtje met een camera. David neemt Bricky vrijwel overal mee naartoe, inclusief twee doosjes vol extra attributen en gezichtsuitdrukkingen.
Ik ontmoet David bij de fietsenstalling van het Centraal Station, waar hij een foto wil maken van Bricky op zijn fietsje. “Binnenkort gaat de wintertijd weer in en wordt het vroeger donker. Dan is het belangrijk dat iedereen werkende fietsverlichting heeft. Ik had het idee om daar een post voor te maken.” Bij het stenen bankje voor de fietsenstalling blijven we staan om de foto te maken. “En dan komt nu zeg maar het gênante momentje, waar ik inmiddels allang aan gewend ben, dat je midden in de drukte een Legofiguurtje tevoorschijn haalt en daar een foto van maakt.” Twee windvlagen verder ligt Bricky met fiets en al op de grond. Maar daar heeft David een simpele oplossing voor: een beetje kneedgum houdt het Legomannetje stevig overeind.
Waarmee is het allemaal begonnen?
Het idee voor Bricks of Arnhem is ontstaan in een tijd dat het niet zo goed ging. Het liep niet lekker op mijn werk en als ik thuis kwam van werk, dan sloeg ik de krant open en overspoelde de media mij met negatieve berichten. Totdat mijn oog viel op een fotoreeks van een Britse fotograaf, Andrew Whyte. Hij had een tijdens zijn vakantie een fotoserie gemaakt met een Legopoppetje in de hoofdrol. Dat was voor mij een ‘Cheer-up-momentje’. Ik vond het zo leuk, dat ik dacht: dit wil ik zelf ook gaan doen. Maar ja, ik zat nou niet echt in de situatie dat ik me een wereldreis kon veroorloven. Dus ik heb het anders aangepakt. Ik besloot de focus te leggen op de stad waar ik woon: Arnhem. Ik kocht een van de goedkoopste Legosetjes met een geschikt minifiguurtje. De eerste foto’s maakte ik in de uiterwaarden bij Malburgen, waar ik vaak kom om te sporten. Een fantastisch mooi gebied, vanaf één punt kan je alle grote bezienswaardigheden van Arnhem zien.
Hoe is Bricks of Arnhem in de afgelopen vier jaar gegroeid?
Als je nu naar mijn eerste foto’s kijkt, dan zie je wel een verschil in kwaliteit. Ik deed eerst alles met mijn telefoon, pas later ben ik een camera gaan gebruiken. Het idee was om anderen door middel van een legofiguurtje de stad te laten ontdekken. Bricky is altijd het centrale karakter geweest van Bricks of Arnhem. Die naam is overigens door interactie met de volgers op social media ontstaan. In het begin droeg Bricky een gestreept shirt. Op den duur was er iemand die vroeg: waarom draagt hij eigenlijk een boevenpakje? Ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat Bricky er als een boef bij liep. Ik heb toen een ander shirtje voor hem gekocht, maar hij draagt de grijze muts nog steeds. Ik was eigenlijk altijd tégen social media, maar nu heb ik ook de leuke kant ervan ontdekt en die wil ik benutten. Door interacties met de volgers is de wereld van Bricky ineens een levend iets geworden.
Vind je jezelf gek door wat je doet?
Ik zou het zelf liever positief gestoord noemen. Ik heb een soort kronkel in mijn hoofd, waardoor ik allerlei gekke ideetjes bedenk voor mijn foto’s. In het begin vond ik het wel wat gênant om op bekende plekken in de stad een Legopoppetje te fotograferen. Ik was eens in de stad bezig om een foto te maken, toen er iemand stil bleef staan. Dus ik zei: “loop maar door hoor, want ik ben toch nog niet klaar” Waarop de voorbijganger antwoordde: “Oh, maar ik vind het juist leuk om Bricks of Arnhem eens in het echt bezig te zien.” Ik was zo verrast dat ik herkend werd! Sindsdien voel ik er ook geen schaamte meer voor.
Hoe doe je inspiratie op?
Ik heb eigenlijk geen idee. Het hobbelt gewoon vanzelf door. Er doen zich steeds nieuwe kansen en ideeën voor, die ik kan verwerken tot leuke foto’s of fotoreeksen. Ik heb ook een heleboel foto’s die al klaarstaan om geüpload te worden. Daarnaast heb ik altijd nog een ideeënlijstje voor nieuwe foto’s, die ik steeds blijf aanvullen. De ideetjes zijn vaak heel simpel. Als je het juiste minifiguurtje hebt, met attributen die bij het thema van je foto passen, dan hoef je alleen nog maar naar een geschikte locatie te gaan. De foto is meestal in mum van tijd geschoten. Zoals de foto bij Centraal Station vandaag, ik loop er even langs uit mijn werk en schiet de foto. Het kost me nog geen vijf minuten.
Welke boodschap geef je door in je foto’s?
Ik geef het liefst géén boodschap door. Ik wil niets beïnvloeden, een bepaalde sturing geven of een standpunt innemen met Bricky. Het is een feelgood-pagina; het gaat erom dat mensen er een lach van op hun gezicht krijgen. Het gevoel dat ik kreeg toen ik voor het eerst de foto’s van Andrew Whyte zag, dat wil ik doorgeven.
Werk je samen met anderen?
Soms ga ik samenwerkingen aan met andere partijen. Door de vrolijke toegankelijkheid van Bricks of Arnhem gaan er voor mij veel deuren open. Bij brandweertrainingscentrum Kleefse Waard staan treinen die met graffiti bespoten zijn. Daar wilde ik foto’s bij maken, maar in eerste instantie voelden ze daar niet zo veel voor. Nadat ze hadden gezien wat ik doe, mocht ik toch langskomen. Uiteindelijk hebben we een hele middag rondgelopen op het oefenterrein. Een ander voorbeeld is de fotoserie die ik laatst heb kunnen maken in samenwerking met Burgers’ Zoo. De Arnhemse dierentuin heeft een tijdelijke tentoonstelling van levensgrote Lego-dieren. Daar moest Bricks of Arnhem natuurlijk iets mee doen, dus we zijn in gesprek gegaan. Het pakte voor mij uit als een unieke kans om bij Burgers’ Zoo achter de schermen te kijken. Ik mocht buiten de openingstijden langskomen om in het park mijn foto’s te maken. Dat zijn toch dingen die je als normale bezoeker niet zomaar voor elkaar krijgt.
Kan je geld verdienen met Bricks of Arnhem?
Af en toe krijg ik het aanbod om projectjes in opdracht te doen. Ik doe dit gewoon naast mijn normale baan om. Bricks of Arnhem is voor mij een bezigheid die geld kost, net zoals andere hobby’s. Maar ik zeg altijd maar zo: nachtvissen was duurder geweest. Het gaat mij vooral om de lol die het oplevert.
Hoeveel Lego heb je eigenlijk?
Ik heb vooral veel minifiguren, ongeveer 320 stuks. Daarnaast heb ik een paar Legosetjes, maar die kocht ik voornamelijk voor de minifiguren die erbij zaten. Ik heb ook één grote kraan van Lego Technic. Die kocht ik toen ik veertig was.Dat voelt dan wel een beetje gek, als je als veertiger in de winkel staat om een doos Lego voor jezelf te halen, maar het was kerst en ik dacht: fuck it! Dus toen heb ik hem gekocht.
Blijft Bricky in Arnhem, of reist hij met je mee?
Een van de doelen van Bricks of Arnhem is om al het toffe van de stad te laten zien. Er zijn veel mooie plekjes te vinden in Arnhem. Ik ontdek nog steeds nieuwe dingen in de stad. Het leuke aan Arnhem is dat het groot genoeg is om alle voorzieningen te hebben, en dorps genoeg om niet vreemd aangekeken te worden als je een onbekende voorbijganger begroet. Als ik op vakantie ga, gaan er altijd wel wat figuurtjes mee. Niet allemaal natuurlijk; ik maak een selectie van poppetjes die passen bij de plekken die ik ga bezoeken. Ik heb Bricky vrijwel altijd op zak, wat soms voor gekke situaties zorgt. Bijvoorbeeld toen ik een keer op vakantie ging, ging het alarm af bij de douanepoortjes. ‘Weet je zeker dat je zakken leeg zijn?’ werd er gevraagd. Het was wel een ongemakkelijk momentje toen bleek dat Bricky nog in mijn broekzak zat.
Heb je een toekomstdoel voor Bricks of Arnhem?
Ja en nee. Aan de ene kant lijkt het me geweldig als ‘Bricks of …’ naar andere steden overwaait. Net zoals het idee van ‘Humans of New York’, dat ook naar andere steden is overgewaaid. Er is al iemand begonnen met ‘Bricks of Gemert’ en ook al is dat maar een klein plaatsje, ik vind het geweldig dat ik toch een soort beweging in werking heb gezet.
Aan de andere kant maakt het mij eigenlijk niet zo veel uit wat er gebeurt. Ik hecht niet zo veel waarde aan hoeveel likes mijn foto’s krijgen. Ik blijf ze toch wel maken, omdat ik het leuk vind. Het klinkt raar om te zeggen, maar misschien ben ik zelf wel mijn grootste fan. Ik ken al mijn foto’s en ik blijf het idee gewoon zó leuk vinden! Het perspectief van een klein mannetje in een grote wereld blijft me fascineren.
> website Bricks of Arnhem
> Bricks of Arnhem op Facebook
> Bricks of Arnhem op Instagram
Beeld: Aart en Bricks of Arnhem
Tags : Andrew Whyte, Bricks of Arnhem, Bricks of Arnhem interview, bricksofarnhem, Bricky, Bricky Arnhem, Burgers Zoo, David Harpe, fotografie, fotografie arnhem, lego, lego bouwen, Lego minifigs, Lego minifiguren, Lego minifigures, lego voor volwassenen, straatfotografie Arnhem, wie is bricks of arnhem, wie is bricksofarnhem, wie zit er achter bricks of arnhem