De wondere wereld van special effects make-up [interview]

Geplaatst op 17 december 2021 Door In Kunstenaars uit Arnhem, Talent uit Arnhem, Talenten

Op een wat druilerige woensdagochtend komt de redactie van WZine naar Willemeen om de wondere wereld van special effects make-up in te duiken. Om dat te laten zien wordt vrijwilligster Kris door medevrijwilligster Joyce Zuijdwegt getransformeerd in een zombie!

De tafel in de backstage van Willemeen ligt helemaal bezaaid met allemaal verschillende kleuren schmink, make-up en nog veel meer materialen. Om te beginnen pakt Joyce een soort latex maskertje. Deze zogenaamde ‘latex foam prosthetic’ heeft ze ontworpen voor het atelier van Kevin van den Berg – volgens haar dé special effects man van de Benelux – waar zij vorig jaar stage liep. “Tijdens deze stage heb ik veel geleerd over het maken van prosthetics, hoe special effects werken en hoe je bijvoorbeeld een mal bouwt. Ik was altijd al wel geïnteresseerd in special effects, maar sinds die stage bij Kevin ben ik het nog interessanter gaan vinden!” Joyce pakt een klein masker waarmee ze de ruimte rondom de neus en de ogen van Kris compleet bedekt.

Inspiratie
Het beginpunt van het werken met special effects was voor Joyce het vastplakken van varkensneuzen op zichzelf. Dan een flinke lading glamour make-up opdoen om vervolgens compleet uitgedost op de bank naar horrorfilms kijken, een soort uit de hand gelopen thematische filmavondjes dus. Al snel wilde Joyce weten hoe ze die neppe varkensneuzen zelf kon maken en begon haar avontuur in de wondere wereld van special effects. Een van haar grootste bronnen van inspiratie is Rick Baker, nog een grote naam binnen de wereld van special effects en bekend door zijn werk voor films als King Kong, Wolfman en Werewolf.

Door het kijken van dergelijke films en Youtube-tutorials is Joyce steeds vaardiger geworden in het creëren van special effects. “Een andere aanrader is het televisieprogramma Face Off, waarbij de deelnemers special effects leren maken en gebruiken.” Om nog beter te worden is Joyce begonnen met de opleiding tot Allround make-up and hair artist. “Hierbij krijg je verschillende onderdelen aangeboden waarin je je later kunt specialiseren. Het liefst wil ik ‘special effects prop making’ gaan doen. Hierbij ligt de nadruk op het maken van filmprops, bijvoorbeeld neppe lichaamsdelen.”


Filmprops
Door de opkomst van digitaal ontworpen special effects zou je misschien denken dat het ambacht van het zelf maken van special effects langzamerhand aan het verdwijnen is. Niets is minder waar volgens Joyce. “Het is een kleine wereld, maar ‘prop making’ is nooit echt weggeweest. Binnen de filmindustrie wordt tegenwoordig inderdaad veel gebruik gemaakt van digitale speciale effecten. Voor bepaalde onderdelen in films werkt dat goed, maar bij sommige onderdelen blijven door mensen gemaakte filmprops erg belangrijk. Je ziet nu dat er bij vrij veel films een soort combinatie wordt gemaakt tussen computergestuurde special effects en door mensen gemaakte special effects. Daarbij wordt bijvoorbeeld een handgemaakte filmprop gebruikt in combinatie met een green screen. Dat zorgt uiteindelijk voor een veel realistischer totaalplaatje dan wanneer er alleen digitale special effects worden gebruikt.

Animatronics

Een ander soort special effect zijn de zogenaamde ‘animatronics’. Dit zijn gerobotiseerde filmprops met automatisch bewegende onderdelen. Hier zou Joyce ook graag mee aan de slag gaan, maar hoe ze zich daar verder in kan specialiseren weet ze nog niet precies. Een bekende film waarin animatronics worden gebruikt is Jurassic Park. Zo is de welbekende T-Rex in die film één grote animatronic. Dergelijke animatronics beperken zich trouwens niet tot de filmwereld, want ze worden bijvoorbeeld ook vaak gebruikt als bewegende poppen in themaparken.

Vrijwilligster Kris vindt special effects ook enorm tof. “Joyce en ik hebben een beetje dezelfde grote voorbeelden, zoals de eerder benoemde Rick Baker. Verder ben ik van jongs af aan al heel erg geïnteresseerd in de films van Tim Burton. Het is zó interessant om te zien wat je met special effects voor elkaar kunt krijgen. Het mooist vind ik de transformatie van een persoon of object, maar ook de combinatie van special effects en green screen technieken vind ik erg gaaf. Een goed voorbeeld hiervan zijn de nieuwe Star Wars films.” Ondertussen gaat Joyce ongestoord verder met de transformatie van Kris tot een heuse zombie.

Nepbloed
Wanneer ik Joyce vraag of zij nog favoriete zombiefilms heeft, ben ik verrast door haar antwoord. “Ik ben eigenlijk helemaal niet dol op zombiefilms en Kris ook niet. Iemand opmaken als zombie is leuk om te doen, maar zombiefilms vind ik helemaal niet zo interessant. Wel let ik bij het kijken van films extra goed op de special effects. Zo was ik laatst samen met mijn ouders een film aan het kijken waarin een paar gruwelijke scènes voorkomen. Dan zie ik bijvoorbeeld een onthoofding in de film en dan vraag ik aan mijn ouders om de film even op pauze te zetten, hahaha. Dan moet ik dat afgehakte hoofd gewoon even goed bekijken! Van dat soort scènes gruwel ik inmiddels niet meer, want ik ben dan vooral benieuwd naar de techniek erachter. Dat heb ik ook met nepbloed in films, want dat bloed heeft heel regelmatig de verkeerde dikte of niet de goede kleurtoon. Dit geldt ook voor Kris, want bij haar is de beroepsdeformatie ook toegeslagen. “Opgedroogd bloed is bijvoorbeeld nooit rood”, aldus de inmiddels bijna onherkenbare Kris .

Toekomst
Wat Joyce de leukste uitdaging op het gebied van opmaken vindt? “Realistische gezichten! Als de coronacrisis achter de rug is wil ik graag stagelopen in het buitenland. Daarom ben ik mijn opleiding versneld aan het afronden. Ik zou graag naar Engeland willen gaan om mijn vaardigheden met special effects verder te ontwikkelen, want Londen is samen met Los Angeles dé stad wat betreft special effects. Jammer genoeg is stagelopen in Engeland een stukje lastiger geworden door de Brexit.”

Als zombie de afwas doen
Thuis oefent Joyce op haar eigen gezicht met special effects. Dan staat ze ineens de afwas te doen met zombie make-up of zegt de de buurvrouw gedag terwijl ze geschminkt is als clown. Werken met special effects betekent nu eenmaal dat ze geregeld in wat aparte situaties terechtkomt. Naast special effects houdt Joyce zich ook bezig met andere onderdelen van de opleiding Allround make-up and hair artist. “Een tijdje geleden heb ik met een fotograaf samengewerkt aan een bodypaint project. Hierbij versier je een lichaam met verf en/of andere soorten make-up. Dat is ook een erg tijdsintensief karwei, want dat project nam maar liefst zeven uur in beslag!”

Na een paar uur zit er geen Kris meer voor Joyce, maar een angstaanjagende zombie die klaar is om de filmset van een horrorfilm te betreden of tijdens de Zombiewalk het winkelend publiek in Arnhem de stuipen op het lijf te jagen!

Meer zien?
Meer werk van Joyce is te bekijken op haar Facebookpagina en Instagram.

> Dit artikel verscheen eerder ook de 11e editie van WZine!

Bron: WZine

Tags : , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties