Drie Urban Arts sleutelfiguren genomineerd voor de Gelderse Bokaal 2019!

Geplaatst op 1 oktober 2019 Door In Kunstenaars uit Arnhem, Muzikanten, bands & DJ's, Talent uit Arnhem, Talenten, Theater & dans

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft drie personen uit de Urban Arts scene genomineerd voor de Gelderse Bokaal 2019: Amy Croqué, Daniel Maksimov en Xander van Soelen. John Berends, Commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Gelderland, zal op 9 december aanstaande de Gelderse Bokaal uitreiken.

Daniel Maksimov, Amy Croqué en Xander van Soelen
Foto Daniel Maksimov: Gerard Oltmans
Foto Xander van Soelen: Herman Stöver

De Gelderse Bokaal
Eens per twee jaar reikt het Prins Bernhard Cultuurfonds de Gelderse Bokaal uit, aan iemand die zich inzet voor de Gelderse cultuur of natuur. Dit jaar zijn er drie mensen geselecteerd uit de Urban Arts scene. Bij het vaststellen van de nominaties lette de jury dit jaar vooral op: op eigen initiatief projecten opzetten, andere makers helpen en inspireren en verbindingen tot stand brengen. Elke uitreiking is er een andere Gelderse kunstenaar die de bokaal ontwerpt.

Stimuleringsprijzen voor iedereen
Naast de bokaal komt er voor de winnaar een geldbedrag van €5.000,- beschikbaar, wat hij of zij mag gebruiken voor een project op het gebied van het Cultuurfonds. De twee overgebleven genomineerden krijgen allebei €1.000,- met dezelfde voorwaarden. Ook krijgen alle drie de genomineerden een coaching traject aangeboden om zich nog verder te kunnen ontwikkelen.

De genomineerden
Amy Croqué uit Arnhem staat als artiest ook wel bekend onder de naam Amy Mabel Kimberly. Ze gebruikt tweedehands kleding om haar eigen designs op te maken. Daarnaast organiseert Amy ook jamsessies voor jongeren. Ze is dus een zeer veelzijdig persoon in de Urban Culture. De jury heeft bewondering voor de manier waarop zij jongeren inspireert.

Daniel Maksimov uit Apeldoorn staat binnen de hiphop-scene bekend als Dani Apeldoorn. Hij is een ervaren battle rapper en maakt freestyle rap. Met het coaching traject ‘Passievrucht’ begeleidt hij jonge rappers. Door hun muziek uit te brengen geeft hij ook ná het traject invulling aan de carrière van de artiesten.  Daniel verzorgt met Gigant ook workshops op scholen. De jury heeft waardering voor zijn toegankelijkheid en wat Daniel in korte tijd allemaal voor elkaar gekregen heeft.

Xander van Soelen uit Ede is een straatkunstenaar die veel jongeren bereikt bij de projecten die hij organiseert. Een groot deel van de murals (muurschilderingen) in Ede zijn door of dankzij Xander aangebracht. Daarnaast geeft hij ook graffitiworkshops. De jury heeft bewondering voor de manier waarop Xander projecten opzet met jongeren.

De jurering
De jury van de Gelderse Bokaal 2019 bestaat uit Patrick van Gurp en Boris de Munnick, bestuursleden van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Gelderland, Imke Loeffen van Poppunt Gelderland en Simon Mamahit van Cultuur Oost. Uit een lijst van dertien voordrachten uit ‘het veld’ selecteerden zij de drie genomineerden. Het is aan het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds om de winnaar aan te wijzen. De winnaar zal bekend gemaakt worden bij de prijsuitreiking op 9 december in het Koelhuis te Zutphen.

 

Tags : , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reacties