Interview: Arnhemse DJ Charlotte Schwartz

Geplaatst op 6 augustus 2014 Door In Muzikanten, bands & DJ's, Talent uit Arnhem, Talenten

De 26-jarige DJ Charlotte Schwartz had aanvankelijk nooit de ambitie om DJ te worden. Maar haar passie voor muziek en vooral het aandringen van vrienden om eens te gaan draaien was doorslaggevend om toch eens een poging tot DJ’en te wagen. Ondertussen heeft ze een YouTube kanaal met 2.5 miljoen views en heeft ze zelfs al in Schotland gedraaid. Een fulltime carrière als DJ zit er mede door haar drukke leven niet in, maar aan ambitie ontbreekt het deze jongedame zeker niet. 

Charlotte Schwartz3_scaled

Wanneer ben je begonnen met DJ’en?
“Ik ben ongeveer drie jaar geleden begonnen met het draaien van deephouse. Toen was de deephouse-scene in Arnhem nog erg klein. Pascal van Delden (van  8Bahn – red), een vriend van mij, zei dat ik zelf eens moest gaan draaien. Ik hou er absoluut niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan, dus draaien voor een publiek leek mij in eerste instantie echt een brug te ver.

Uiteindelijk ben ik een YouTube-kanaal begonnen waar ik nummers op zette die ik zelf tof vond. Via berichtjes op YouTube vroegen mensen ook wanneer ik zelf eens ging draaien. Toen ik heb toch de stap gezet om via Marktplaats draaiapparatuur te kopen om thuis te beginnen met oefenen.

Pascal heeft mij de basics van het draaien eens uitgelegd, maar ik vond het allemaal enorm ingewikkeld. Er komt dan echt een muur van informatie op je af. Maar ik heb toch doorgezet en enorm veel uren geoefend en op veel leuke plaatsen en locaties gedraaid. Ik plaats al mijn sets ook op YouTube. Op een dag kreeg ik ineens een melding dat ik de rechten van bepaalde nummers in mijn set niet bezat. Op de een of andere manier schrok ik toen best. Wat als de Youtube Gestapo ineens voor mijn deur staat? Uiteraard was dat een beetje een overtrokken reactie, maar ik baalde wel enorm. Ik heb mijn kanaal verwijderd en begon gewoon een nieuw kanaal. Ik heb ondertussen meer dan 2.5 miljoen views op mijn kanaal, waanzinnig! Ik blijf nummers plaatsen, zo blijf ik lekker bezig en kunnen mensen van over de hele wereld van de door mij geselecteerde tracks blijven genieten.”

Waar was je eerste optreden?
“De eerste keer draaide ik in Barrio Habana, ongeveer drie jaar geleden. Ik kwam daar vroeger regelmatig en toen werden er nog niet echt deephouse en techno feesten gegeven. Ik was echt benieuwd of het er in de loop der jaren echt zo veranderd was. Ik was in ieder geval ontzettend zenuwachtig om daar te draaien. Dat heb ik nog steeds voor een optreden hoor. Dan weet ik niet of ik heel nodig naar de wc moet of dat ik keihard moet overgeven. Maar zodra ik de eerste track draai is al die stress ineens verdwenen. Draaien voor een publiek is zo anders dan thuis je setjes draaien. Voor een publiek staan is iets waar je echt aan moet wennen. Ik althans wel.”

Hoe ga je te werk als je ergens moet draaien? Mix je alles live of bereid je de set grotendeels thuis voor?
“Ik neem altijd een aantal tracks mee waar ik mijn set mee begin. Eerder had ik de eerste vijf nummers voor een avond al klaarliggen, maar dat ben ik vanaf gestapt. Ik neem nu meestal een boel tracks mee en draai mijn set ter plekke in elkaar. Hierdoor is het toch makkelijker om in te spelen op het publiek. Met een vooraf grotendeels geselecteerde setlist ben je een stuk minder flexibel qua sound en sfeer. Je moet goed kijken wat aanslaat en dat maakt het leuk en uitdagend.”

Charlotte Schwartz1 (Remko Wieland)_Scaled

Foto: Remko Wieland

We zagen dat je in Glasgow (Schotland) hebt gedraaid. Hoe ben je daar zo terechtgekomen?
“Op Facebook kreeg ik een berichtje van een jongen die een platenlabel heeft in Schotland. Hij vroeg of hij met mijn manager kon spreken. Die heb ik niet, dat ben ik zelf namelijk. Hij vroeg hoeveel ik per uur vraag voor een optreden. Ik had geen idee, dus vroeg er 150 euro per uur voor en een vergoeding voor de overnachting en vlucht naar Glasgow. Ik was bang dat ik niks van hem zou horen, maar hij ging akkoord! Ik kreeg de vliegtickets toegezonden en voor ik het wist zat ik in Glasgow. Het was er onwijs leuk, ik kreeg zo veel positieve reacties.  Het geeft een ontzettende kick om te draaien voor een groot publiek.”

Wat is je droom?
Het is eigenlijk wel mijn droom om verder te komen met draaien. Ook al verdien ik er geen cent mee. Het klinkt cliché, maar ik vind het gewoon leuk om te doen, ook al ben ik zo zenuwachtig als maar kan voor een optreden. In zo’n zenuwachtige bui vraag ik mijzelf dan altijd af waarom ik het in hemelsnaam toch doe. Ik heb ook met enige regelmaat de pech dat er wat kapot gaat voordat ik ga draaien. Lang niet altijd, maar er gaat net voor een optreden weleens wat mis. Toen ik onlangs ik café de Kroeg moest draaien viel mijn laptop uit en kreeg ik ‘m niet meer aan de praat. Gelukkig kon ik op het nippertje de laptop van mijn broertje nog lenen. Mijn moeder bracht mij met de auto naar het optreden. Onderweg heb ik op de achterbank alle tracks overgezet op de laptop. Toen ik halsoverkop bij café de Kroeg aankwam zat er zo´n vier man binnen. Ik had gelukkig nog lekker de tijd om alles aan te kunnen sluiten. Al die stress voor niets, maar uiteindelijk heb ik wel weer een geweldige avond gehad waar ik samen met andere Arnhemse Meisjes heb kunnen draaien.”

Heb je een artiest die echt een voorbeeld voor je is?
Edu Imbernon, Maceo Plex en Finnebassen maken geweldige nummers. Ik vind de Engelse producer/DJ Maya Jane Coles ook echt heel gaaf. Ik ben gek op haar producties. Als ik meer tijd zou hebben dan lijkt produceren mij ook wel wat. Het lijkt me zo gaaf om je eigen nummer te kunnen draaien in een set of terug te horen in andermans set. Ik vind het ook leuk om remixes en mashups te maken, het liefste met tracks waarvan je in eerste instantie niet verwacht dat ze bij elkaar passen.”

Waar moet je de komende tijd draaien?
Ik word best vaak gevraagd door organisatoren, maar na het uitgebreid beantwoorden van hun e-mails hoor ik er dan niets meer van. Zo werd ik laatst gevraagd om te draaien in Italië. Je raadt het al; van deze organisator heb ik ook niets meer te horen gekregen. Bij elke aanvraag van een organisator verwacht ik toch altijd een beetje dat ik weer niets terug hoor. Dat werkt dan soms wel een beetje demotiverend.

Gelukkig krijg ik vooral veel positieve reacties. Ik krijg weleens berichtjes van mensen uit bijvoorbeeld Nigeria! Ze vertellen mij dan dat ze mijn muziek en sets leuk vinden. Via YouTube en SoundCloud heb je echt een groot bereik. Een van mijn abonnees is een jongen die in Brazilië zijn eigen strandtent heeft en daar vaak mijn sets draait. Ik weet natuurlijk niet of het waar is, maar toch. Wanneer ik op een rotdag zo’n berichtje ontvang dan voel ik mij weer helemaal goed.”

Hoeveel tijd neemt het DJ’en in beslag?
Ik heb een 40-urige werkweek. Ik werk nu niet meer op zaterdag waardoor ik meer vrije tijd heb. Nu kan ik meer tijd besteden aan het opnemen van nieuwe DJ-sets. Mijn vriend en familie motiveren me wel om er meer mee te doen, maar ik heb niet echt zo’n enorm ondernemende instelling om overal optredens te gaan scoren. Ik stuur mijn setjes ook niet op naar anderen, ik heb gewoon het geluk dat ik af en toe gevraagd wordt. Helaas lijkt deephouse wel op zijn retour te gaan. Nu de wat grotere DJ’s ook deephouse draaien vinden veel mensen het te commercieel worden. Maar daar trek ik me weinig van aan. Ik draai gewoon muziek die ik mooi vind.”

Meer weten over de Arnhemse Charlotte Schwartz? Check haar Facebook en blijf op de hoogte van haar optredens!

Tags : ,

Reacties