Interview Deaf Charley

Geplaatst op 11 september 2013 Door In Muzikanten, bands & DJ's, Talent uit Arnhem, Talenten

Arnhem is in de ban van Deaf Charley. Dit knotsgekke Arnhemse blues-trio speelt de stad plat met hun ruige blues. Dit drietal bestaat uit de vrouwelijke drummer Adeline, bassist Luuk en zanger Wiebe, die een strot heeft als Mick Jagger. Kortom, Deaf Charley gaat keihard. Reporter Pjotr zocht ze in de oefenruimte op voor een interview.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

Luuk: “Ik heb Adeline ontmoet op school. We hadden dezelfde interesses en al snel hadden we het plan gesmeed om een bandje te beginnen. We hadden alleen nog geen zanger. Toen zagen we Wiebe bij één van de jamsessies bij ons op school en toen wisten we gelijk dat hij de zanger was die we nodig hadden. Een leraar tipte ons dat we hem moesten vragen om bij de band te komen. Zo is Deaf Charley ontstaan.”

Waar komt de naam Deaf Charley vandaan?

Adeline: “Ik maak altijd notities. Ik schrijf de meest rare dingen op. Maar ook leuke dingen of dingen die ik moet onthouden. We hadden nog niet nagedacht over een bandnaam maar na het bestuderen van wat notities kwamen we met de naam Deaf Charley. Iedereen was enthousiast.”

Ik vroeg de band hoe ze hun muziek zouden omschrijven. Na een lange stilte kwamen ze tot de conclusie dat ze ‘vuige blues met een randje gekheid’ maken. De nadruk ligt op jaren 30 blues. Eigenlijk hebben ze allemaal een voorliefde voor blues maar ook jazz kunnen ze allen waarderen. Als ze een artiest moeten noemen die hun stijl het beste omschrijft valt vrijwel direct de naam van Tom Waits, “vanwege zijn gekke circus gevoel”

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

Wiebe: “Dat varieert. Onze teksten zijn soms maatschappelijk van aard maar soms ook geïnspireerd door oude spirituals. Voor de rest ligt de basis bij jaren ’30 blues en jaren ’60/’70 bluesrock. Sommige Nederlandstalige muziek inspireert ons ook. Ik vind trouwens dat er een veel te groot ding wordt gemaakt van het begrip ‘singer-songwriter’. Ik val zelf ook wel onder het genre maar ik vind dat het meer om de beleving en de energie van de muziek gaat.”

Waar zien jullie jezelf in de toekomst?

“Festivals” zeggen de drie unaniem. Zo groot en zo veel mogelijk. Het maakt niet uit waar maar het liefst buiten Nederland. “Het lijkt ons leuk om nieuwe mensen te leren kennen en ervaring op te doen met een tour. We willen het liefst op gratis festivals spelen.”

Hoe beschrijven jullie je fans?

Adeline grappend: “Hippies! En Wiebe krijgt vooral aandacht van oude mensen” Daar is Wiebe het niet helemaal mee eens: “ik denk dat er vooral mensen uit de skatescène en vrouwen tot onze fans behoren. Maar de laatste tijd ook steeds vaker mensen die een stuk ouder dan ons zijn. Dat waarderen we en we hopen dat deze waardering wederzijds is.”

Hoe lang zijn jullie al met muziek bezig?

Wiebe: “Adeline en ik zijn pas laat begonnen, rond onze vijftiende.” Luuk: “Ik begon toen ik twaalf was met spelen. Toen nam ik het nog niet zo serieus maar toen ik m’n eerste bandje begon werd het pas écht echt.”

Hebben jullie nog meer artiesten die jullie te gek vinden?

Wiebe: “En of we die hebben. Ik denk aan Blind Willie McTell, Townes van Zand, Peter Green. Maar wij vinden bands als The Black Keys en The White Stripes ook heel vet.” Adeline: “En de Raconteurs en De Staat zijn ook leuk” Luuk: “En vergeet niet Wallace Vanborn en The Queens of the Stone Age!”

Willen jullie nog iets kwijt?

Wiebe: “Mensen moeten vooral komen kijken, lekker dansen en losgaan. We hebben een vrouwelijke drummer, waar zie je dat nou?” Adeline: “Kom dansen, springen, bier en whisky drinken. Vooral whisky naar ons brengen, haha.” Luuk: “Je kan ons wel serieus nemen hoor maar wij willen het publiek graag entertainen.”

 

Deaf Charley op Twitter, Youtube, Bandcamp, Soundcloud en Facebook.

Tags : , , ,