Interview: DJ & Producer Eddie Amore

Geplaatst op 28 augustus 2016 Door In Talenten

Onlangs vond de Gelderse voorronde van Kunstbende 2016 plaats in Doornroosje in Nijmegen. Jong talent tussen de 13 en 18 jaar kon meedoen aan deze landelijk kunstwedstrijd binnen de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Winnaars van de regionale voorrondes gingen door naar de landelijke finale op zaterdag 18 juni 2016 in TivoliVredenburg in Utrecht. We spraken met Edgar van Amerongen, een 17-jarige DJ en producer die draait en produceert onder het alias Eddie Amore. Edgar heeft al drie keer meegaan aan Kunstbende in de categorie DJ. Dit jaar wist hij de eerste plaats te behalen tijdens de Gelderse voorronde en ging hij door naar de landelijke finale. Daar wist hij de tweede plaats te behalen. Hoogste tijd om kennis te maken met Eddie Amore!

Eddie Amore 1

Hoi Edgar, van harte met de eerste prijs in de voorronde en de tweede prijs in de landelijke finale! Hoe lang ben je al bezig met muziek?
Toen ik zeven jaar oud was begon ik met drummen. Dat heb ik vervolgens ook zo’n zeven jaar lang volgehouden. In groep acht van de basisschool waren wat van mijn klasgenoten bezig met DJ-en. Ik was meteen verkocht, dat wilde ik ook doen. Dat kwam ook wel een beetje door mijn ouders. Die zijn ook dol op dance en draaiden thuis vaak de cd’s van het bekende feest Sensation. Vervolgens heb ik een jaar lang op een heel basic DJ-setje lopen draaien, maar daar raak je op een gegeven moment echt op uitgekeken. Door wat geld te lenen heb ik toen nieuwe gear aangeschaft. Daar kon ik overal mee draaien, een soort kleine drive-in show dus. Ik draaide toen al een paar keer per maand als allround DJ op feestjes, dus ik verdiende er zelfs al een beetje geld mee. Als allround DJ draai ik allerlei muziek. Op verjaardagsfeesten draai ik dan veel lekkere dansmuziek en disco. Mijn eigen DJ sets, zoals de set die ik tijdens Kunstbende draai, vallen het meeste binnen de genres techno en house.

Hoe ben je begonnen met produceren?
Produceren doe ik eigenlijk pas zo’n 3 jaar. Ik kreeg toen met de kerst een simpel midi-keyboard. Een oom van een vriend van mij was eveneens DJ en producer en heeft mij toen van allerlei tips voorzien. Via YouTube heb ik ook veel over produceren geleerd door veel turorials en dergelijke te checken, maar het meeste heb ik toch wel geleerd door veel thuis te oefenen en aan te rommelen. Mijn tracks maakte ik eerder in Logic Pro, maar op een gegeven moment vond ik dit programma te beperkt. Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar Ableton en dat programma gebruik ik nog steeds. Ableton is enorm uitgebreid en dat maakt het voor mij een enorm interessant programma.

Als ik een track ga produceren dan begin ik altijd met de beat. Op de een of andere manier werkt het voor mij niet om een melodie als uitgangspunt voor een track te nemen. Wanneer de beat af is ga ik pas werken aan de melodie. Vaak bestaat zo’n melodie uit een paar verschillende akkoorden. Mijn beste tracks maak ik meestal binnen een dag. Geen idee hoe dat komt trouwens. Ik heb ook tracks die echt al lang op de plank liggen. Die stof ik eens in de zoveel tijd af als ik inspiratie heb om zo’n track af te maken.

Hoe is je inzending voor Kunstbende 2016 tot stand gekomen?
Dit jaar heb ik voor de derde keer meegedaan aan Kunstbende, dus ik was al echt bekend met de hele wedstrijd en alles wat erbij komt kijken. Eigenlijk was ik dit jaar helemaal niet van plan om mee te doen, want ik moest mij echt flink op mijn schoolwerk focussen. Mijn cijfers logen er in ieder geval niet om. Toch heb ik mij ingeschreven voor Kunstbende en dat was maar goed ook, want tegen mijn verwachting in won ik de voorronde in Doornroosje en wist ik de tweede plaats in de landelijke finale te behalen. Echt enorm tof!

Wat heeft je deelname aan Kunstbende je opgeleverd?
Nou, ten eerste mocht ik natuurlijk draaien tijdens de halve finale in Club Air in Amsterdam, een geweldige ervaring. Wie wil dat nou niet? Ook won ik een optreden op AMZAF in Arnhem en een DJ workshop. Ik kan al aardig draaien, maar ik wilde graag meer ervaring opdoen met ‘scratchen’. Daar heb ik tijdens de DJ workshop ook kennis mee kunnen maken.

De voorronde, halve finale en finale waren sowieso erg tof om mee te maken. Tijdens zo’n voorronde en finale ontmoet je veel andere artiesten en dat maakt het een mooie kans om te netwerken en ervaringen uit te wisselen. Ook is er een samenwerking met de winnaar van de tweede plaats in Gelderland (Maxim Tombergen oftewel MXT) uit voortgekomen. We gaan binnenkort bezig met een toffe samenwerking!

Eddie Amore Kunstbende

Hoe heb je je voorbereid op de halve finale in Club Air?
Nou, het scratchen heb ik dus een beetje kunnen leren tijdens de DJ workshop. Voor de rest heb ik de overgangen tussen de tracks gewoon goed geoefend.

Waar zou je ooit nog wel eens willen draaien?
Op festivals en techno- en housefeesten zoals Awakenings en Soenda draaien lijkt mij sowieso geweldig. In Arnhem lijkt het mij tof om te draaien in bijvoorbeeld de Havenloods van 8Bahn en in een club zoals Manhattan of Club Supreme.

Welke platen heb je de laatste tijd erg veel gedraaid?

Luca Debonaire – Keep This Party Rockin

I Wanna Feel – Secondcity

How I Do – Tapesh and Dayne S (vanwege de oude Marvin Gaye sample, er wordt altijd op gedanst, zo grappig!)

Ik check sowieso vaak de website Traxsource om nieuwe muziek te ontdekken.

Wat zijn je droomartiesten of labels om mee samen te werken?
Franky Rizardo, Dave Clarke, Sidney Charles, de Sluwe Vos, maar bijvoorbeeld Oliver Heldens lijkt me ook heel gaaf. Hij maakt een heel ander genre muziek, maar hij is een hele goede producer. Qua labels lijkt het mij te gek om ooit eens iets uit te brengen op bijvoorbeeld Defected.

Heb je nog tips voor andere (aankomende) artiesten?
Het is belangrijk om veel verschillende soorten muziek te luisteren en bestuderen. Zo leer je welke platen goed bij een bepaalde sfeer passen en hoe je goede overgangen kunt maken tussen verschillende muziekstijlen. Wat ik bij veel beginnende DJ’s zie is dat ze weinig aandacht besteden aan hun uitstraling. Interactie met je publiek en een enthousiaste uitstraling zijn best belangrijk. Zeg nou zelf, een DJ die lekker enthousiast achter de decks staat is toffer om te zien dan iemand die zijn hele set over zijn mengpaneel gebukt staat. Bij DJ contests is het zaak om jezelf te kunnen onderscheiden van de competitie. Het klinkt nogal cliché, maar probeer ‘anders’ te zijn en verrassende elementen in je set te verwerken. Dat betekent dat je gewoon veel moet oefenen en altijd moet blijven experimenteren.

Eddie Amore op Facebook
Eddie Amore op Soundcloud

Tags : , , , ,

Reacties