Interview: DJ & Producer MXT

Geplaatst op 18 mei 2016 Door In Muzikanten, bands & DJ's, Talent uit Arnhem, Talenten

Op zondag 24 april vond de Gelderse voorronde van Kunstbende 2016 plaats in Doornroosje in Nijmegen. Jong talent tussen de 13 en 18 jaar kon meedoen aan deze landelijk kunstwedstrijd binnen de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Winnaars van de regionale voorrondes gaan door naar de landelijke finale op zaterdag 18 juni 2016 in TivoliVredenburg in Utrecht. We spraken met Maxim Tombergen, een 16-jarige DJ en producer die draait en produceert onder het alias MXT. Hij wist de tweede plaats van Kunstbende Gelderland in de categorie DJ te behalen.

maximtombergen MXT

Hoi Maxim, hoe lang ben je al bezig met muziek?
Vanuit huis uit ben ik eigenlijk best muzikaal opgevoed. Toen ik acht jaar oud was begon ik al met drummen. Mijn vader luisterde toen al veel elektronische muziek, van artiesten zoals Kraftwerk. Zijn muzieksmaak heeft mijn interesse in elektronische muziek echt opgewekt. Vanaf mijn 11e heb ik mij flink op de elektronische muziek gestort. Ik luisterde toen ook veel naar wat meer hedendaagse artiesten, zoals Skrillex.

Hoe ben je begonnen met draaien en produceren?
Muziek vond ik altijd al erg interessant om te bestuderen. Hoe zitten composities in elkaar en hoe worden tracks opgebouwd? Om mijzelf hier verder in te ontwikkelen ben ik het programma Ableton gaan gebruiken om mijn eigen producties te gaan maken. Hier werk ik nu nog steeds mee. Het is een heel uitgebreid programma waar je jezelf echt in kunt verliezen. Ableton heeft een vrij steile leercurve en dat vond ik er juist zo interessant aan.

Met Ableton maak ik al mijn producties. Naast produceren draai ik nu ook al een tijdje. Dat doe ik altijd met CD’s en/of mp3’s. Draaien met vinyl staat nog op mijn verlanglijstje, maar ook dat kost flink wat oefening en natuurlijk geld.

Ik draai nog niet zo heel erg lang, maar ik vind het enorm gaaf om te doen. Per week besteed ik dik 15 uur aan het oefenen met draaien en produceren. Daarnaast draai ik iedere vrijdagavond in MADD in Zevenaar. Dat is ook echt een goede leerschool, want een DJ kan een clubavond maken of kraken. De sets die ik daar draai zijn enorm allround qua muziek. De muziek die ik zelf het liefste draai en produceer is een soort combinatie van future bass en trap en experimental.

Je maakt zelf ook allerlei remixes. Hoe ziet jouw werkproces bij het maken van een remix eruit?
Ik ben eigenlijk nooit op echt op zoek naar tracks om te remixen. Ik luister gewoon heel veel muziek op onder andere Soundcloud. Eens in de zoveel tijd kom ik een track tegen die ik erg interessant vind om te remixen. Wanneer ik eenmaal zo’n track ben tegengekomen dan begin ik nooit direct met het maken van een remix. Ik wil eerst een heel duidelijk idee hebben wat ik precies met de track wil gaan doen. Pas dan ga ik aan het werk. Zo blijven sommige remixes wat langer op de plank liggen.

Hoe is je inzending voor Kunstbende 2016 tot stand gekomen?
Eerder dit jaar heb ik meegedaan aan de DJ contest van Art United Festival in Den Bosch. Dat was de eerste keer dat ik mij voor zoiets dergelijks had opgegeven. Uiteindelijk werd ik samen met twee andere DJ’s uitgekozen als winnaars. Op dat festival gaf iemand mij de tip om mee te gaan doen aan Kunstbende. Zo gezegd, zo gedaan. Voor Kunstbende heb ik een speciale mix gemaakt. Veel andere deelnemers hadden een vrij ‘veilige’ keuze gemaakt qua muziek die ze draaiden. Ik koos er juist voor om mijn eigen sound heel sterk naar voren te laten komen. In mijn 15 minuten durende set heb ik zeven tracks verwerkt. Ik sloot af met een nummer met een jazzritme. Qua muziekstijl was ik misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, maar het heeft mij wel mooi de tweede plaats opgeleverd!

Wat heeft je deelname aan Kunstbende je opgeleverd?
Meedoen aan Kunstbende was echt enorm goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik had echt geen idee hoe mensen op mijn set zouden reageren. Uiteindelijk kreeg ik veel positieve reacties en dat deed mij echt goed. Ook was Doornroosje een geweldige locatie om te mogen draaien. De sfeer onder de deelnemers was ook heel relaxed. Iedereen had oprechte interesse in elkaars talenten en dat werkt enorm enthousiasmerend. Ook was het een hele goede mogelijkheid om te netwerken, want ik heb er zelfs een gig aan overgehouden.

Waar zou je ooit nog eens willen draaien?
Zoals ik al zei draai ik iedere vrijdag al in een discotheek. Dan draai ik compleet andere muziek dan wanneer ik mijn compleet eigen sets draai. Ik zou het te gek vinden om sets met mijn eigen muziekvoorkeur op een festival als Ultra in Miami te draaien. Mijn eigen producties zou ik graag draaien op bijvoorbeeld ADE of de feesten van Mad Decent in Amerika.

Wat zijn je droomartiesten om eens mee samen te werken?
San Holo, Skrillex en WRLD. Die mogen mij altijd uit bed bellen voor een samenwerking of remix.

Welke drie platen heb je de laatste tijd echt grijs gedraaid?
DROELOE – zZz

Point Point – Morning BJ

TroyBoi – Do You?

Ik draai sowieso erg veel dingen van het label bitbird.

Waar kunnen mensen je de komende tijd achter de draaitafels bezig zien?
Ik draai de komende tijd sowieso iedere vrijdag in MADD in Zevenaar. Daarnaast draai ik op zaterdag 2 juli ook op het AMZAF Young Talent Festival in Arnhem. Voor de rest blijf ik druk bezig met producer. Binnenkort breng ik een nieuwe track uit die al een tijdje op de plank lag maar nu echt klaar is om uitgebracht te worden. Deze komt uit op een klein Duits muziekcollectief, DrugDrop.

Heb je nog tips voor andere (aankomende) artiesten?
Op je zolderkamertje draaien of producties maken is één ding, maar daadwerkelijk je muziek naar buiten brengen en optredens krijgen is een vak apart. Ik heb zelf veel geleerd door goed naar andere producers en DJ’s te kijken en luisteren. Kijk dus goed naar anderen, maar blijf vooral jezelf en kopieer anderen niet. Het is belangrijk om je vast te houden aan je eigen sound.. Als muzikant moet je het experiment altijd blijven opzoeken en niet bang zijn om het onbewandelde pad te nemen.

Houd de Soundcloud van Maxim in de gaten voor nieuwe tracks en volg hem op Facebook of Instagram.

Tags : , ,

Reacties