Interview: Flow of Light

Geplaatst op 5 juli 2016 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

Onlangs vond de Gelderse voorronde van Kunstbende 2016 plaats in Doornroosje in Nijmegen. Jong talent tussen de 13 en 18 jaar kon meedoen aan deze landelijk kunstwedstrijd binnen de categorieën Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. We spraken met Flow of Light, een vijfkoppige melodieuze metalband uit Bemmel. Flow of Light behaalde de tweede plaats van Kunstbende Gelderland in de categorie Muziek.

Deze jonge band bestaat uit een vijftal leden: Joppe (lead vocals en gitaar), Jochem (keyboards), Tijn (lead gitaar), Wouter (drums) en Jim (bas en grunts). We spraken het voltallige gezelschap in jongerencentrum Willemeen.

flowoflight1

Hoe lang bestaat Flow of Light al en wat voor een soort muziek spelen jullie?
In onze huidige bezetting bestaan wij sinds september 2015. Een deel van ons is al langer bezig met de band, sinds 2008 ongeveer. Onze muziek laat zich het beste omschrijven als melodieuze metal. Voorheen heette de band trouwens ‘Never Forget’, maar we hebben onze naam een tijd geleden veranderd naar ‘Flow of Light’.

Wat was daar de reden voor?
De naam ‘Flow of Light’ sluit beter aan bij wat wij met deze band voor ogen hebben. Wij proberen altijd een soort dromerige en existentiële sfeer in onze muziek te verwerken. Onze teksten sluiten daar ook sterk op aan. We hebben bijvoorbeeld lyrics over ietwat spirituele en ‘grote’ onderwerpen, maar ook teksten over persoonlijke ervaringen. De teksten staan behoorlijk in contrast met de soort muziek die wij maken. In de metalwereld zie je redelijk veel bands die uit het ‘hel en verdoemenis’ vaatje tappen. Wij zijn daar niet zo van. Juist optimisme speelt een hele grote rol in onze muziek.

Waar halen jullie inspiratie vandaan?
Alle bandleden hebben vrij uiteenlopende muzikale interesses. Joppe: “Zelf haal ik veel inspiratie uit de muziek van de bands zoals Santa Cruz en Children of Bodom. Qua muziekgenres luister ik veel binnen de genres metalcore en djent.” Toetsenist Jochem vult aan: “Ik luister ook erg graag naar klassieke muziek van componisten zoals Bach, Mozart en Grieg.”

Hoeveel tijd besteden jullie aan de band?
Al vanaf het begin hadden we een duidelijk doel voor ogen met deze band: het ver proberen te schoppen en de lat voor onszelf hoog leggen. Iedere zaterdag duiken we met z’n allen de oefenruimte is. Daarnaast volgt een gedeelte van de band ook een opleiding aan de Metal Factory in Eindhoven. Dat is een vrij nieuwe specialistische opleiding voor metalmuzikanten. Tijdens deze opleiding leer je niet alleen je instrumenten beter beheersen, maar ben je ook bezig met de zakelijke kant van het muzikant zijn. Hierdoor zijn een paar van onze bandleden ook op school zo’n 6 uur per week intensief bezig met de band.

Hoe ziet jullie werkproces eruit bij het maken van nummers?
Joppe: “Dat verschilt echt per nummer. Wel is het vaak zo dat Tijn, Jochem en ik de basis voor de riffs en nummers schrijven. Ook wisselen we nieuwe ideeën uit via Dropbox. Heel handig, want zo kan ieder bandlid overal nieuwe stukken beluisteren en beoordelen. We hebben niet echt een persoon die knopen doorhakt, wat dat betreft zijn we een best democratische band hoor.”

Hoe is jullie inzending voor Kunstbende tot stand gekomen?
Dat was nog redelijk wat werk, want er moest behoorlijk wat heen en weer worden gemaild, maar dat was het allemaal waard. We hebben een demo en een link naar een YouTube filmpje ingestuurd. Tijdens de voorronde van Kunstbende Gelderland in Doornroosje hebben we een tweetal nummers gespeeld. Een kwartier voor aanvang van de show besloten we gewoon om deze nummers te spelen. Er was geen tijd voor een uitgebreide soundcheck dus we moesten gelijk aan de bak. Dat was voor ons eigenlijk best een leerzame ervaring, want als muzikant zijnde maak je het best vaak mee dat je jezelf op zulke momenten gewoon flexibel op moet stellen. Je moet dan gewoon kunnen vertrouwen op je skills. Aan een slecht zaalgeluid of korte ombouwtijden kun je als band vrij weinig doen, maar aan een goede performance juist wel. Het geluid in Doornroosje was trouwens dik in orde hoor!

flowoflight2

Wat heeft jullie deelname aan Kunstbende jullie opgeleverd?
Nou, ten eerste mochten we op de foto met allerlei leuke meiden, dus dat is sowieso al een winst wat ons betreft! Ook hebben we een gratis video opname gewonnen, een abonnement op een tijdschrift naar keuze en tickets voor de halve finale. Daarnaast mogen we meedoen aan Kunstbende on Tour, maar daar horen we later nog meer over.

De regionale voorronde was sowieso erg tof. Alle deelnemers toonden oprechte interesse in elkaar en er hing een fijne sfeer. Het is natuurlijk altijd tof en leerzaam om met medemuzikanten in gesprek te gaan. Zo’n voorronde is een mooie gelegenheid om te netwerken en tips en ervaringen uit te wisselen. Daar hebben wij als band altijd interesse in. Het zou tof zijn als er meer van dat soort evenementen worden georganiseerd. Wij merkten dat ook andere jonge bands hier wel behoefte aan hebben. Volgend jaar gaan we ons gewoon weer inschrijven, hopelijk mogen we dan vanwege onze leeftijd nog wel meedoen. Toetsenist Jochem is dan al 19 jaar. “Ik heb nog een babyface, dus wie weet mogen we nog een keer meedoen”, grapt Jochem.

Wat zijn jullie verder ambities en plannen met Flow of Light?
We willen natuurlijk een compleet album gaan uitbrengen, of eerst een EP. Onlangs hebben we een single opgenomen, die hoeft alleen nog maar afgemixt te worden. Met onze deelname aan Kunstbende hebben we ook een video opname gewonnen, dus we gaan binnenkort ook aan de slag met een clip. Voor de rest willen we gewoon zoveel mogelijk shows gaan spelen. Vanaf juni gaan we ook samenwerken met een boeker in opleiding vanuit de opleiding bij Metal Factory. Hopelijk gaat dat ook positief uitpakken en levert die samenwerking ons ook wat extra shows op.

Wij blijven de lat voor onszelf hoog leggen en aan onze skills werken. Joppe: “Ik ben bijvoorbeeld hard aan het werken aan mijn vocals en aan het leren om mijn stem langer te laten doorklinken.”

Waar willen jullie graag nog eens optreden en met wie?
Hier in Nederland zouden we graag eens een show willen spelen in Doornroosje en 013. We vinden het altijd leuk om met allerlei verschillende andere bands op te treden en nieuwe mensen te leren kennen. Het zou ons ook enorm tof lijken om eens in het voorprogramma van de Finse bands Santa Cruz en Lost Society te spelen. Daar zijn we allemaal wel fan van. Oja, hier in de Willemeen willen we ook graag nog eens spelen!

Tot slot, hebben jullie nog tips voor andere muzikanten en jonge bands?
Ten eerste moeten ze natuurlijk even Flow of Light checken. Maar serieus, het is belangrijk om als band goed na te denken over wat je precies wilt. Wil je dat je band gewoon een leuke hobby is, of wil je veel gaan spelen en muziek uitbrengen? Het is hoe dan ook belangrijk dat je er lol in hebt. Als je shows wilt gaan spelen en je muziek aan de man wil brengen dan moet je echt netwerken, en dat kan best tijdrovend zijn.

Dan nog gewoon wat praktische tips. Zorg altijd voor back-up spullen als je gaat optreden. Je zult altijd zien dat er tijdens de soundcheck bijvoorbeeld een snaar knapt of dat een kabeltje defect blijkt te zijn. Dat is ons al vaker overkomen, dus we proberen altijd meer dan voldoende extra spullen mee te nemen. Ook willen we bands aanraden om een beetje te investeren in apparatuur waarmee je opnames kunt maken. Het terugluisteren van je eigen materiaal is altijd leerzaam. Probeer hierbij altijd kritisch op je eigen werk te zijn en gooi niet zomaar iedere opname online. Als artiest zijnde is het hebben van een gezonde dosis zelfkritiek sowieso een goede eigenschap. Kritiek ga je sowieso krijgen, het gaat er juist om hoe je hier mee omgaat.

Flow of Light op Facebook

Flow of Light op Instagram

Flow of Light op Youtube

Foto: Thijs Kroezen

Tags : , ,