Interview: Luminari Records; een nieuw onafhankelijk muzieklabel in Arnhem

Geplaatst op 22 maart 2017 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

De 25-jarige Giovanni Muskita is geen onbekende in de Arnhemse hiphop- en urbanscene. Hij is al jarenlang actief als artiest onder de naam ‘Night The Rebel’ en heeft al flink wat shows in Arnhem en daarbuiten gedaan. Ook was hij al te gast bij 101Barz en Zonamo Underground en wist hij de halve finale van De Grote Prijs van Nederland te bereiken.

Onlangs heeft Giovanni zijn lang gekoesterde droom in vervulling laten gaan, namelijk zijn eigen muzieklabel opzetten. We spraken deze jonge artiest en ondernemer in zijn fonkelnieuwe kantoor annex studio aan het Willemsplein in Arnhem.

Luminari clothing

Giovanni (midden)


Giovanni, allereerst van harte met je label. Je bent al een flinke tijd actief binnen de Arnhemse muziekscene, maar hoe lang ben je eigenlijk al bezig met muziek?
Muziek loopt als een rode draad door mijn leven. Binnen de Molukse cultuur speelt muziek sowieso een grote en belangrijke rol. Ik kom uit een muzikaal gezin en daardoor kwam ik al op jonge leeftijd in aanraking met allerlei soorten muziek. Mijn nicht is zangeres en heeft zelfs meegedaan aan X-Factor. Toen ik zo’n 13 jaar was ging ik met haar mee naar optredens waar ik zelf ook de microfoon weleens in handen nam om een stukje te rappen. Zo ging het balletje rollen. Daarna ben ik – deels vanuit mijn opleiding bij New Arts – enorm veel bezig geweest met rappen en produceren.

Toen ik wat ouder was en al flink wat ervaring had opgedaan met met maken van muziek werd voor mij al snel duidelijk dat ik meer met muziek wilde gaan doen. Ik had altijd al een fascinatie voor de muziekindustrie en alles wat daarbij komt kijken. Daarom ben ik de opleiding Music Industry Professional op de Herman Brood Academie gaan volgen. Daar heb ik enorm veel geleerd over alle aspecten van de muziekindustrie, van hoe je een label op de markt zet tot het opstellen van contracten. In het tweede jaar heb ik daar les gehad van onder andere Jiggy Djé, Winne en Sticks. Dat was echt enorm leerzaam. Door het volgen van die opleiding heb ik een groot netwerk kunnen ontwikkelen, want het hebben van een goed netwerk in de muziekindustrie is echt enorm belangrijk.

Hoe ben je op het idee gekomen om een onafhankelijk recordlabel op te starten?
Dat was simpelweg altijd al een droom van mij. Met die visie in mijn achterhoofd heb ik ook die opleiding aan de Herman Brood Academie gevolgd en nu heb ik die droom eindelijk weten te verwezenlijken na dik een jaar keihard werken. Ik heb in het verleden echt de meest uiteenlopende rotbaantjes gehad, maar een eigen label was altijd al mijn droombaan.

Hoe heb je het label opgezet en wat komt daar zoal bij kijken?
Er komt enorm veel bij kijken, nog meer dan ik dacht zelfs. Het label is opgezet als een soort eenmanszaak, maar ik heb wel een aantal stille vennoten zoals dat heet. De zakelijke kant van het opzetten van een label vormde voor mij de grootste uitdaging. Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden, van het bijhouden van statistieken voor je marketingsacties tot opstellen van contracten voor nieuwe artiesten. Daar gaat gewoon enorm veel tijd in zitten.

Mijn label bestaat is niet puur een muzieklabel, ik zie het zelf meer als een creatief label dat uit meerdere onderdelen bestaat. Ten eerste heb ik mijn eigen studio in het hartje van Arnhem. Daarnaast heb ik een eigen kledinglijn met een bijbehorende webshop waar men merchandise kan kopen. Verder lever ik ook diensten zoals grafische vormgeving en fotografie.

Van alleen muziekproducties rondkomen is lastig, het verdienmodel is voor veel labels de afgelopen tien jaar sterk veranderd. Daarom heb ik mijn eigen label ook zo breed opgezet.

Heeft de naam Luminari Records een betekenis?
Jazeker. De letterlijke betekenis is hemellichaam, dus een ster of planeet. Daarnaast staat het ook voor inspiratie, ‘het verlichten’.

Grappig trouwens, ik krijg deze vraag best vaak te horen, vooral omdat de naam van mijn label een beetje lijkt op illuminati, een thema dat je in de de hedendaagse hiphop- en rapwereld veel ziet langskomen. Laat ik duidelijk wezen, daar heeft mijn label niets mee te maken, maar ik merk wel dat de naam van mijn label hierdoor wel wat extra ‘buzz’ krijgt.

Luminari Stickers

Wie zijn er zoal betrokken bij het label?
Er zijn diverse partijen betrokken bij het label. Zo werk ik veel samen met een oud-klasgenoot van mij die eveneens producer is en actief is met zijn bedrijf Nextudio. Hij helpt mij onder andere met het mixen en masteren van opnames. Ook werk ik samen met Wiz Audio, eveneens een goede vriend die ik al jarenlang ken.

Qua komende artiesten en releases kan ik nog niets verklappen, maar er komen snel toffe dingen aan!

Hoe is de eerste single
nieuwe single en muziekvideo “The Morning After’ tot stand gekomen? Wat mensen die al langer bekend waren met je werk hadden zoiets van: dit is niet de Night The Rebel die ik ken!
Dat klopt als een bus. De track ‘The Morning After’ staat voor het begin van het verhaal van Night The Rebel. Die track heeft echt een dubbele agenda, maar dat merk je pas als je mijn eerdere werk kent en je goed naar de lyrics luistert.

Op het eerste gezicht is het een beetje een standaard hedendaagse hiphopclip; het lijkt alleen te draaien om vrouwen, geld en feesten. Heel materialistisch eigenlijk. Met de clip laat ik zien wat veel mensen tegenwoordig als succesvol zien. Maar zijn dingen als vrouwen, geld en feesten wel een graadmeter voor succes? De track is ook wel ironisch bedoeld, ik bekritiseer de scene er ook wel mee. Dat hoor je ook terug in de lyrics: ‘We acting elite like we are illuminati.’

Met deze track wil ik ook mijn veelzijdigheid als artiest laten zien. Ik durf te wedden dat mensen na mijn komende drie video’s deze eerste muziekvideo veel beter in een context weten te plaatsen. Ik probeer mensen er een beetje mee op het verkeerde been te zetten, dat vind ik ook gewoon dope om te kunnen doen met zo’n track.

Anyway, hoe de clip tot stand is gekomen was je eerste vraag. Dit is de grootste productie die ik tot nu toe heb gedraaid. We hebben de clip in een club in Ede geschoten. Er kwam enorm veel regelwerk bij kijken, want een goede productie staat of valt met goed teamwork van alle betrokken partijen, van de cameracrew tot het modellenbureau waarbij we actrices inhuurden voor de clip. Het was enorm veel werk maar ik ben enorm tevreden met het eindresultaat. Binnen twee weken zaten we al over de 25.000 views en kregen we enorm veel positieve reacties. Dat voelt natuurlijk heerlijk. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe de komende releases het gaan doen!

Hoe ziet een dag in de studio met Night The Rebel eruit? Welke programma’s zijn voor jou onmisbaar als producer?
Dat is echt verschillend. De ene keer ben ik gewoon een beetje aan het chillen en het opnemen, terwijl ik de andere keer tot diep in de nacht een productie aan het tweaken ben. Zelf vind ik het enorm prettig om met flink wat mensen in de studio te zitten. Dat geeft mij enorm veel inspiratie en directe feedback, ook heel belangrijk.

Ik heb met meerdere programma’s gewerkt, maar mijn favoriete DAW (Digital Audio Workstation – red) is Logic. Daar maak ik tegenwoordig al mijn producties mee. Voor de beats, synths en bass zijn de plugins Nexus van reFX en Massive van Native Instruments onmisbaar geworden.

Studio Luminari

Giovanni in de studio van Luminari Records

Waar haal jij je inspiratie voor je muziek vandaan?
Mijn muziek is vooral een reflectie van de samenleving en van het leven, heel breed dus. Op muzikaal vlak zijn put ik veel inspiratie uit het werk van oudere artiesten zoals 2Pac, NWA, Snoop Dogg en Outlawz, maar ook hedendaagse artiesten zoals Drake en J. Cole vormen voor mij een inspiratiebron. Een ander groot voorbeeld voor mij is Jay-Z, zowel als artiest als zakenman. Hoe hij zijn carrière heeft vormgegeven vind ik enorm interessant.

Op visueel vlak put ik veel inspiratie uit de cultuur van de oude Griekse en Romeinse beschavingen. Ik vind de kunst uit die periode prachtig, vooral in combinatie met de mythologieën uit die tijd.

Waar zou graag eens willen optreden? En wat waren de tofste optredens die al achter de rug hebt?
In Nederland zou ik graag op festivals als Lowlands, Pinkpop, WOO HAH!, Encore en Appelsap staan. Mijn ultieme doel is natuurlijk een show doen in Amerika op een festival als Coachella of SXSW.

Een van de tofste shows die ik de afgelopen jaren heb gedaan was optreden op het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Het was daar echt superdruk en ik kreeg veel goede respons op mijn show. Een andere memorabele show was in Dublin tijdens het Halloween festival. Dat was echt een gekkenhuis, die hele zaal ging compleet los. Het publiek is daar zo anders dan in Nederland. Ik denk dat veel artiesten het wel met mij eens zijn als ik zeg dat Nederlanders het moeilijkste publiek zijn om voor op te treden, haha.

Stel, je raakt je hele muziekcollectie kwijt. Welke drie platen of tracks zou je direct weer aanschaffen?

2Pac – All Eyez on Me
Drake – Views
Rihanna – Anti

Wat zijn je toekomstplannen voor de komende 3 jaar?
Ik wil Arnhem op de kaart gaan zetten als upcoming muziekstad. Ik heb me ook heel bewust in Arnhem gevestigd en niet ergens in het westen van het land waar alle Nederlandse populaire hiphop vandaan lijkt te komen.

Arnhem moet op muzikaal vlak net zoveel voor de scene gaat beteken zoals Nashville en Atlanta dat momenteel in Amerika doen. Eerder was New York de hotspot voor Amerikaanse hiphop, maar daar heeft ook een enorme verschuiving in plaatsgevonden. Voor zo’n verschuiving is in Nederland de tijd nu ook aangebroken, weg met dat hele ‘Randstad gebeuren’. Het is nu de tijd voor Arnhem om in de ring te springen, want er loopt hier enorm veel potentieel talent rond dat door kan breken.

Nu we het er toch over hebben, hoe kijk je tegen de Arnhemse muziekscene aan? Is er de laatste jaren veel veranderd?
Er zijn veel gasten echt goed bezig in Arnhem. Ik vind het mooi om te zien dat er hier nu artiesten zijn die dingen echt naar een hoger niveau weten te tillen, zowel op muzikaal als zakelijk vlak.

Wat ik jammer vind is dat er de laatste tien jaar best wat veelbelovende artiesten zijn gestopt in Arnhem. Laten we eerlijk wezen, wat was de laatste echte Arnhemse ambassadeur van urban, hiphop en gerelateerde muziekstromingen? Ik kan maar één naam noemen en dat was de groep Arnhemsgewijs. Het is nu de tijd om Arnhem op de kaart te gaan zetten. Grote woorden? Nee hoor, dit is gewoon een keiharde ambitie die ik ga proberen waar te maken!

Heb je nog tips voor andere artiesten die een label willen opzetten?
Goede vraag! Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een label opzetten niet iets is waar je gewoon even in moet springen. Je moet écht goed weten wat je doet. Zorg dat je een compleet plan maakt, zet alles op papier. De eerste stappen zijn erg belangrijk, als je hierin al misstappen maakt dan is de kans groot dat je hele idee als een kaartenhuis in elkaar stort.

Vooral de zakenkant is hard, je moet echt tegen een stootje kunnen. Het gaat er echt niet lief en leuk aan toe in de muziekbusiness. Zorg ook dat je voldoende startbudget hebt, want er komen best wat kosten bij kijken. Vergeet ook niet de bijkomende kosten, zoals administratiekosten, kosten voor juridische ondersteuning bij het opstellen van contracten en dergelijke.

Houd ook genoeg financiële ruimte over voor onverwachte kosten, want daar ga je zeker mee te maken krijgen. Voor de rest moet je bereid zijn om er echt keihard aan te werken, je moet er als het ware 24/7 mee bezig willen zijn. Stel je er op in dat je weinig slaap gaat krijgen, dat kan ik je wel vertellen.

Ben je nog op zoek naar nieuw talent?
Altijd! Ik ontvang graag muziek van nieuwe talenten, dus stuur je tracks gerust op. Ook kunnen artiesten bij mij in de studio terecht om tegen scherpe tarieven een opname te laten maken. Heb je al een opname en wil je die laten mixen en masteren of een cover voor je album laten ontwerpen? Dat kan ook, Luminari Records is van alle markten thuis!

>> Luminari Records op Facebook
>> Luminari Records website en store
>> Night The Rebel op Instagram

Tags : , , , , , , ,

Reacties