Interview: producer Karixon scoort met ‘Straat Talent’

Geplaatst op 21 oktober 2018 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

Toen Genard Mohamed (artiestennaam Karixon) twee jaar geleden vanuit Aruba naar Nederland verhuisde viel hem direct iets op: de straatmuzikanten die je hier in alle grote steden ziet. “Die zijn er niet op Aruba. Ik kwam hier op straat echt veel getalenteerde muzikanten tegen en daar wilde ik heel graag iets mee doen.” Dat resulteerde in een bijzonder project genaamd ‘Straat Talent’. Genard zocht getalenteerde straatmuzikanten op en benaderde ze voor een muzikale samenwerking. Inmiddels heeft hij al vier afleveringen van ‘Straat Talent’ geproduceerd en deze zijn een regelrechte hit op social media met tienduizenden views per aflevering. We spraken deze enthousiaste jonge artiest in jongerencentrum Willemeen.

Karixon Arnhem

Genard samen met de Arnhemse straatmuzikant Cary Grant.

Hoe ben je op het idee voor Straat Talent gekomen?
Ik kom zelf uit Aruba en ben al mijn hele leven met muziek bezig. Op Aruba was ik één van de weinige EDM artiesten. Daardoor werd ik daar al vrij snel populair en stroomden de boekingen binnen. Twee jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen om hier een studie muziek te volgen aan het Rijn IJssel. In Nederland is EDM scene een stuk groter dan op Aruba en de concurrentie binnen dit genre is hier echt enorm. Daar kom je als ‘nieuweling’ moeilijk tussen.

Wat mij direct opviel waren de straatmuzikanten hier in Nederland. Die zijn er niet in Aruba. In diverse grote steden zag ik enorm getalenteerde muzikanten op straat spelen en dat vond ik heel interessant. Daar wilde ik graag wat mee doen in de vorm van een muzikale samenwerking en zo is het idee voor Straat Talent eigenlijk ontstaan.”

De eerste aflevering heb je in Arnhem gemaakt en dat bleek een schot in de roos te zijn. Hoe ben je hiervoor te werk gegaan?
In Arnhem zag ik de muzikant Cary Grant eens spelen en het leek me tof om met hem samen te werken. Maar ja, hoe vind je een straatmuzikant? Het is niet alsof ze een vast speelrooster hebben, haha. Ik ben gewoon samen met mijn filmcrew op zoek gegaan naar Cary. Hij was best moeilijk te vinden, maar het is ons toch gelukt om contact te leggen. Hij was enorm verbaasd toen ik hem vroeg of hij mee wilde werken aan dit project. Toen ging het heel snel en drie dagen later heb ik hem de uiteindelijke videoclip laten zien. Hij was echt enorm blij en daar doe ik het eigenlijk allemaal voor.”

Wat is je doel met Straat Talent?
Ik wil mensen helpen, zo zit ik gewoon in elkaar. Ik weet zelf dat het muzikantenbestaan best hard is, maar voor een straatmuzikant is het vaak nog stukken harder. Die getalenteerde muzikanten wil ik in het zonnetje zetten door samen met hun een track te maken. Hopelijk levert dat hun meer bekendheid en wat showtjes en dergelijke op. Ik kan de hele wereld niet veranderen, maar ik kan wel een positief effect hebben op het leven van personen door dit te doen.  Getalenteerde straatartiesten wil ik gewoon de aandacht geven die ze verdienen.”

Voor de vierde aflevering ben je ook de samenwerking aangegaan met de bekende artiesten Ir-Sais en Dando. Hoe is deze samenwerking ontstaan?
Voor die aflevering wilde ik heel graag samenwerken met de Rotterdamse straatmuzikant Ceryl Mauricia. Hij is een multi-instrumentalist die op straat de steeldrums bespeelt. Het leek me leuk om hierbij ook samen te werken met wat andere bekende artiesten om het geheel verder aan te kleden. Ik heb contact opgenomen met Ir-Sais en hij was meteen enthousiast over het concept. Ook Dando wilde graag meewerken. De hele aflevering van Rotterdam is in vier dagen gemaakt. We hebben drie dagen gefilmd en in totaal een dag in de studio aan deze productie gewerkt. De clip is gemaakt door Mike van Big Step Quality Pictures. Hij zag ook meteen de potentie van Straat Talent en sindsdien is hij ook onderdeel van de crew. We huren een camera en gaan dan gewoon op pad.”

Wat zijn je verdere plannen met Straat Talent?
Ik wil deze zomer afleveringen maken in alle grote steden in Nederland. Daarvoor ben ik hard op zoek naar de echt goede en wat bekendere straatmuzikanten. Mensen mogen mij altijd suggesties doorsturen, want ik ben pas twee jaar in Nederland en ken nog lang niet alle steden. Ik heb een brede muzikale achtergrond en wil samenwerken met artiesten binnen de meest uiteenlopende genres. Dat is voor mij als artiest ook echt een mooie uitdaging.

Voor de rest lijkt het mij ook tof om ook internationale afleveringen van Straat Talent te maken, bijvoorbeeld in Duitsland en Engeland. Een televisieprogramma maken met straatmuzikanten is ook een plan wat ik al een tijdje in mijn hoofd heb, net als het opzetten van een groot concert waarbij alle straatmuzikanten waarmee ik heb samengewerkt komen optreden. Maar dat is nu nog echt een beetje toekomstmuziek. We zullen het vanzelf zien, ik ervaar het als een groot avontuur!”

Update 26 oktober 2017
Inmiddels is de eerste internationale aflevering van Straat Talent een feit! Genard reisde af naar Aruba en maakte een aflevering met de straatmuzikant Mosky die 30 jaar lang dakloos en verslaafd was.

Karixon op Facebook
www.soundcloud.com/karixon

Instagram: KarixonOfficial
Snapchat: Karixonm
Twitter: @KarixonOfficial

Tags : , , , ,

Reacties