Interview: Rahim a.k.a Starlife Vision, de upcoming allround videoproducer uit Arnhem

Geplaatst op 16 juli 2018 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

Vaak denk je na het zien van een vette film of videoclip niet aan de persoon achter de camera, maar in werkelijkheid heeft diegene een groot aandeel in het proces van niks naar absolute shine. Een van die personen is de 32-jarige Rahim. Als creative producer heeft Rahim al kunnen samenwerken met gevestigde namen binnen uiteenlopende muziekgenres, zoals Mr. Polska, Kenny B, Kalibwoy, Umut Timur, Poke en Karlijn Verhagen. Ook schoot hij diverse clips voor Arnhemse artiesten zoals Kimonomandem en Night The Rebel.

Inmiddels heeft Rahim zijn eigen videoproductiebedrijf in Arnhem opgezet: Starlife Vision. Als jonge ondernemer voert hij allerlei projecten uit, van videoclips tot korte speelfilms. Hoogste tijd om de man achter de camera wat beter te leren kennen!

Afbeelding Starlife Vision

Hoi Rahim! Waar komt die passie voor muziek en film vandaan?
“Ik kom uit een familie met een muzikale achtergrond, dus muziek was altijd al een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik kwam in 2004 over vanuit Curaçao. Daar had ik ICT gestudeerd, net als mijn vader. Eenmaal in Nederland maakte ik het plan om hetzelfde pad als mijn moeder te gaan bewandelen: werken in de sportsector. Halverwege de opleiding aan het CIOS merkte ik dat dit ook niet mijn ding was. Met twee halve studies achter de rug ben ik toen begonnen aan de opleiding Video-Editor en Cameraman (VEC) en daar ontdekte ik mijn ware passie: film!

Halverwege mijn tweede jaar begon ik aan mijn eerste stageperiode. Ik liep mee bij The Streets Department in Arnhem. Daar werkte ik onder andere mee aan de projecten Video Virus en diverse projecten van New Arts. Hierdoor leerde ik veel mensen uit de sector kennen en kon ik al snel een eigen netwerk opbouwen.”

Dus je netwerk opbouwen begon al tijdens je studie? Wat heeft je dat zoal opgeleverd?
“Ja, inderdaad. Het is beter als je je netwerk opbouwt voordat je afstudeert. Dankzij de projecten waaraan ik werkte tijdens mijn studie had ik wel een streepje voor op mijn klasgenoten. Juist daardoor was het voor mij makkelijker om contacten te leggen. Naarmate de tijd vorderde en ik steeds meer projecten achter de rug had ontving ik steeds meer positieve respons uit mijn omgeving. Mensen gaven mij het advies om een eigen bedrijfje te gaan starten, dus dat heb ik toen ook gedaan. Hierna heb ik samengewerkt met onder andere Mr. Polska en diverse andere artiesten van Nouveau Riche. Toen begon het balletje wel te rollen…”

Werk je alleen of heb je een (vaste) crew?
“Meestal bestaat mijn crew uit 6 mensen, waaronder ik. Deze crew is eigenlijk ontstaan toen we een videoclip deden met Kimonomandem. Het is een jong team en we zijn stuk voor stuk echt hongerig. Dat vind ik belangrijk: werken met enthousiaste mensen die alle kansen met twee handen aanpakken. Zoals ik vaak zeg: Teamwork makes the dream work!”

Je werkt veel samen met artiesten uit de hiphop scene. Hoe bekijk jij de ontwikkelingen van de hiphop scene in Arnhem over de laatste 10 jaar?
“Zo’n vijf tot tien jaar geleden was er binnen de Arnhemse hiphop scene flink wat onderlinge concurrentie en waren er best wat eilandjes ontstaan. Dit hield de ontwikkeling van de scene juist tegen; de gunfactor ontbrak. Dat is vandaag gelukkig wel anders. Er is veel upcoming talent in Arnhem en dat talent zoekt elkaar nu juist wat meer op. Artiesten en crews beseffen eindelijk dat je zo’n compleet overbodige strijdbijl moet begraven en elkaar moet helpen. Alleen op die manier gaat de scene in Arnhem vooruit en kunnen we de concurrentie aan gaan buiten de stadsgrenzen.

Omdat ik tijdens mijn studie al een goed netwerk had opgebouwd word ik nu nog steeds gebeld door artiesten waar ik in die tijd mee samenwerkte. Destijds pakten ze nog geen 200 views, maar ik ben geen misgunner en ik help graag. Dezelfde artiesten draaien nu goed en nog steeds word ik gevraagd om samen te werken. Dat komt volgens mij omdat ik toen voor hun klaar stond en daarom bellen ze mij nu nog steeds. Dat noem ik karma!”

Vaak denken mensen dat Rahim echt puur van de hiphop videoproducties is, maar niets is minder waar. Naast zijn bezigheden in de muziekwereld houdt hij zich met zijn bedrijf ook bezig met korte speelfilms, bedrijfsfilms en kan hij zelfs de cameraman zijn op je bruiloft die alles vastlegt en een mooie aftermovie maakt.

“Ik ben niet die clipmaker. Ik wil niet in een hokje geplaatst worden. Ik doe en kan nog zoveel meer naast videoclips produceren. Mensen mogen mij voor alles benaderen.”

Hoe ga je te werk tijdens een shoot? Heb je een vaste manier van werken?
“Ik ben geneigd om ja te zeggen, maar iedere productie is anders. Hoe een productie er uiteindelijk uit komt te zien hangt natuurlijk sterk af van de wensen van de klant. Soms zijn alle zaken tot in de puntjes geregeld, maar af en toe lopen dingen gewoon anders omdat niet alles volgens afspraak is geregeld. Tja, dan moet ik echt gaan freestylen. Dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo erg hoor, want soms levert heel spontaan te werk gaan enorm toffe shots op. Een beetje druk op de ketel tijdens een opdracht is goed, je leert hierdoor ook om jezelf flexibel op te stellen.

Van nature ben ik best een stil persoon. Toen ik net begon in dit wereldje trok ik mijn mond niet zo snel open wanneer dingen niet goed waren geregeld. Dan bekeek ik de geschoten beelden achteraf en kreeg ik spijt van het feit dat ik mijn mond niet had opengetrokken. Dat zijn echt belangrijke leermomenten geweest. Tegenwoordig trek ik m’n mond een stuk sneller open.

Qua werkwijze probeer ik zelf altijd vrij consistent te blijven. Ik huur mijn spullen bijvoorbeeld altijd bij hetzelfde bedrijf, want ik weet precies wat ik aan dat bedrijf heb. Voorafgaand aan een productie ga ik eerst de locatie scouten met het team en eventueel de opdrachtgever. Een storyboard maken doe ik eigenlijk nooit, want ik kan echt voor geen meter tekenen. Het storyboard bestaat alleen mijn hoofd. Wel maak ik vaak ik een zogenaamde film treatment, dat is een soort schets van bestaande beelden die ik uit mijn eigen collectie haal of van internet pluk. Zo kan ik de crew gemakkelijk laten zien wat voor beelden ik wil hebben en krijgt de klant ook al een klein voorproefje.”

Rahim Starlife Vision

Heb je toevallig nog belangrijke inspiratiebronnen op filmgebied?
“Artiesten zoals Hype Williams, Colin Tilley en Director X zijn echt een constante inspiratiebron voor mij. Ik weet nog goed dat ik die videoclip van Busta Rhymes – Gimme Some More voor het eerst zag. Die clip is geproduceerd door Hype Williams. Zijn werk is vooruitstrevend, vernieuwend en ook nog eens tijdloos. Daar probeer ik mijzelf wel aan te spiegelen.”

Met welke artiesten zou je nog eens willen samenwerken?
“Ik stop sowieso niet voordat Beyoncé voor mijn camera staat! Verder heb ik nog niet samengewerkt met de boys van SFB en Broederliefde, dat lijkt me erg dope. Verder hoop ik dat Ali B, Boef of Kempi mij nog eens bellen. Wie weet, de tijd zal het leren!”

Welke programma’s gebruik je voor de montage?
“Ik ben een Apple fan, dus ik gebruik altijd een Apple computer. Eerder gebruikte ik altijd Final Cut Pro om te monteren, maar ik ben gaandeweg toch overgestapt naar Adobe Premiere en After Effects. Die twee programma’s heb ik mijzelf trouwens helemaal aangeleerd. YouTube is echt mijn leraar, daar staan zoveel handige tutorials op. Hiermee blijf ik mijzelf up-to-date houden qua nieuwe technieken en dergelijke.”

Heb je nog tips voor beginnende cameramannen en -vrouwen of producers?
“Ga gewoon veel filmen. Maak veel kilometers met je camera en oefen veel met het monteren van beeldmateriaal. Blijf up-to-date, want elk jaar komen er nieuwe tools en technieken bij. Leer jezelf telkens die nieuwe technieken aan door ze te onderzoeken. YouTube is hierbij echt je beste vriend.

Je kan ook veel van anderen leren door mee te kijken. Ga bijvoorbeeld eens op stap met een videoproducer of regisseur, dat kan heel leerzaam zijn. Probeer ook altijd een eigen stijl te hebben, dat is ook erg belangrijk om jezelf te kunnen onderscheiden.

Denk trouwens in het begin van je carrière als aankomende videoproducer vooral niet aan het geld, maar juist aan de kunstvorm. Dat moet altijd centraal staan. Als je goed genoeg bent dan komt dan geld vanzelf wel een keertje. Je hebt er wel een lange adem en wat startkapitaal voor nodig, dat sowieso. Sta open voor samenwerkingen, gun andere video producers ook wat en help elkaar als dat nodig is.”

Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?
“Ik ben nu achter de schermen druk bezig met een pilot voor een tv-serie over de Antilliaanse mensen die in de jaren 90 naar Nederland emigreerden. Het is een dramaserie die het verschil tussen de Antillianen hier in Nederland en de bevolking daar laat zien. Waarschijnlijk gaan we drie seizoenen opnemen. Dus daar heb ik sowieso de komende tijd mijn handen aan vol, maar ik heb altijd wel ruimte voor een uitdagende nieuwe opdracht!”

>> Website Starlife Vision
>> Starlife Vision op Facebook

 

 

 

 

 

 

Tags : , , , , , , , , , ,

Reacties