Jazz blijft klinken in Arnhem! Jubileum in het Posttheater: 30 jaar Jazz in Arnhem

Geplaatst op 1 mei 2023 Door In Muzikanten, bands & DJ's, Talenten

Op zaterdag 13 mei viert Stichting Jazz in Arnhem haar 30-jarig bestaan. Het wordt een uitzonderlijk concert met een Vlaamse (super)jazzgroep in het Posttheater: trompettist Bert Joris, een van de toonaangevende jazzmeesters van België treedt op samen met zijn zoon Sam Joris en zijn octet. Het Vlaamse cultuurblad Knack Focus schreef over hen: “Dichter bij Miles Davis kan een mens dezer dagen niet komen.” Kaarten zijn nog verkrijgbaar via www.posttheater.nl.

Publiek, performers en podia

De jubilerende stichting stelt zich al sinds 1993 als doel om de jazz en de geïmproviseerde muziek in de stad Arnhem te bevorderen, voor het publiek, de performers en de podia. Stichting biedt een podium voor gevestigd en opkomend talent van nationale en soms ook internationale allure. Jazz in Arnhem spant zich in om jazz en geïmproviseerde muziek van andere podia in stad en regio zowel online als offline onder de aandacht te brengen en (met succes) met elkaar te verbinden. Guus Tangelder, programmeur van de Jazz in Arnhem: “Sinds 1999 organiseren we zo’n acht concerten per jaar. Eerst in Musis Sacrum, daarna in Theater ’t Hof en nu in Huis van Puck. We zijn blij dat we na de dip vanwege corona nu weer op volle sterkte draaien. Kijk maar eens op www.jazzinarnhem.nl voor een indrukwekkend overzicht van bands en artiesten. Overigens, voor het jubileumconcert van zaterdag 13 mei wijken we uit naar de grote zaal
van het Posttheater omdat we heel veel bezoekers verwachten.”

Bijdragen aan een aantrekkelijke stad

Met haar inspanningen wil Jazz in Arnhem bijdragen aan Arnhem als aantrekkelijke stad, met een bruisend uitgaansleven, een levendig studieklimaat en een aanlokkelijke woonomgeving. Want podia en organisaties voor geïmproviseerde muziek en jazz in en rond Arnhem worstelen om te overleven. Structurele subsidies voor de stichting Jazz in Arnhem en voor diverse jazz-formaties en bigbands zijn goeddeels vervallen. Het aanbod van jazz en geïmproviseerde muziek dreigt hierdoor op te drogen, wat zowel voor het publiek, de podia als de performers tot onomkeerbare verschraling kan leiden. “De jonge generatie trekt weg. Er zijn te weinig podium- en doorgroeikansen.” En “Stad en regio halen er niet uit wat erin zit”, dat waren twee opmerkingen uit de Sectoranalyse die de gemeente en de provincie zelf lieten uitvoeren.

Geen subsidie van gemeente en provincie

Stichting Jazz in Arnhem ontvangt sinds 2016 geen structurele subsidie meer van de gemeente en de provincie. En dat terwijl cultuur, en muziek in het bijzonder, cruciaal is voor een gezonde stedelijke economie. Verschillende studies in binnen- en buitenland tonen aan dat mensen willen wonen in steden met een gevarieerd cultureel aanbod, met name podiumkunsten. Guus Tangelder: “Gelukkig kan Jazz in Arnhem nog wel een beroep doen op het Fonds Podiumkunsten, met een stimuleringsregeling voor de artiesten die wij programmeren. Maar ook het Prins Bernhard Cultuurfonds helpt ons op weg, met een bijdrage voor ons jubileumconcert van 13 mei. Onder meer dankzij deze fondsen kan de jazz in Arnhem blijven klinken.”

Samenwerking in stad en land

Stichting Jazz in Arnhem werkt intensief samen met podia in Arnhem en regio. Overleg met de Stichting Jazz in Wageningen, de Stichting Jazz in Nijmegen en de Kultuurwerkplaats Oosterbeek zorgt ervoor dat de onderlinge programmering ondersteund wordt en voldoende PR krijgt. Maar ook de lokale podia die jazz en geïmproviseerde muziek brengen, worden meegenomen in de PR van Jazz in Arnhem. Guus Tangelder: “Wij zijn bovendien lid van de landelijke Vereniging Nederlandse Jazzpodia en Jazzfestivals, VNJJ, waardoor we elk jaar jonge talenten en de winnaar van de Boy Edgar Prijs (BEP) kunnen programmeren, naast onze reguliere programma. Afgelopen april hadden we bijvoorbeeld een fantastisch optreden van BEP-winnaar Ronald Snijders.”

JazzFilmFestival

Een van de resultaten van de regionale samenwerking waaraan Jazz in Arnhem actief deelneemt, is het JazzFilmFestival-weekeinde dat op 27, 28 en 29 oktober op het programma staat. De voorbereidingen daarvoor zijn nu in volle gang. Zoals de planning er nu uitziet, vindt het festival – met films, optredens en voordrachten – plaats in het Heerenstraattheater in Wageningen, de Kultuurwerkplaats in Oosterbeek en Filmtheater Focus in Arnhem. Daarmee onderstreept de Stichting Jazz in Arnhem eens te meer de betekenis van Jazz en geïmproviseerde muziek voor stad en regio.

Meer informatie en tickets

Kijk op de website www.posttheater.nl voor tickets; meer informatie over de Stichting Jazz in
Arnhem is te vinden op www.jazzinarnhem.nl, Instagram(@jazzinarnhem) en Facebook
(jazzinarnhem)

Tags : , , , , ,