Jong talent in Arnhem: thrash metal band ‘ObnoXious’

Geplaatst op 10 november 2022 Door In Muzikanten, bands & DJ's, Talent uit Arnhem, Talenten

Ruim een jaar geleden stonden ze voor het laatste in Willemeen, waar we spraken met de Arnhemse thrash metal band ObnoXiouS, bestaande uit zanger Jeff (22), gitarist Max (21), bassist Duco (23) en drummer Daan (20). Inmiddels vele optredens later maken we kennis met het viertal.  Wat betekent het om een band te beginnen? Hoe is het om op te treden?  En wat zijn hun toekomstplannen met de band?

Van links naar rechts Daan, Jeff, Duco, Max

Hoe is ObnoXiouS tot stand gekomen?

Het begon allemaal bij Jeff: ‘’Vanaf het moment dat ik Guitar Hero 3 kreeg toen ik 8 of 10 was wou ik eigenlijk al een band beginnen. Vanaf mijn 14e ben ik actief gaan zoeken naar bandleden. Ik ben veel verschillende mensen tegengekomen maar het was pas na een aantal jaar dat ik een goede match vond. Dat was Duco. Bassisten zijn moeilijk te vinden dus ik dacht al meteen ik moet hem houden. Na Duco kwam Daan erbij via Muzikantenbank, een online forum. De advertentie was al een jaar oud maar we waren nog steeds op zoek naar een drummer. Bij de eerste repetitie speelde Daan ‘It’s So Easy’ van Guns n’ Roses en dat was eigenlijk meteen raak. Het klikte ook goed met samenspelen en zodoende is hij erbij gekomen. Als laatst kwam Max er nog bij die ik via school kende. We hadden eigenlijk al een gitarist maar daarmee zijn we vriendschappelijk uit elkaar gegaan. Sinds dat de band compleet is gaat het heel goed, ook qua samenspel en dat is superleuk.’’

Hoe zouden je jullie muziek omschrijven?

Thrash metal met een beetje punk. We houden ons niet strikt aan een genre. Thrash metal is meer een richtlijn. We hebben ook alle vier een verschillende muzieksmaak. De een houd van death metal de ander weer van grunge. We willen onszelf niet in een hokje plaatsen.

Hoe was jullie eerste optreden?

Ons eerste optreden was een zitconcert vanwege de coronamaatregelen destijds. Er zouden die dag drie bands optreden, wij waren het voorprogramma. Alleen de headliner kon niet komen dus toen waren we ineens de hoofdact. We hebben in totaal zo’n 1,5 uur gespeeld en halverwege de setlist ging iedereen staan en moshen, dat was wel echt geweldig. Maar sindsdien hebben we nog veel meer concerten gehad. Ook minder goede concerten waar dingen niet goed geregeld zijn. We zijn niet kieskeurig maar willen wel gewoon dat dingen voor elkaar zijn. Ons beste concert daarentegen was bij studentenvereniging Unitas, een volgepakte avond waarbij de zaal flink aan het moshen was!

Zijn jullie naast optreden bezig met enige soloprojecten?

Nee. Op dit moment hebben we geen serieuze soloprojecten en ligt onze focus op ObnoXious. Naast optreden zijn we vooral aan het repeteren maar eigenlijk valt het ook wel mee met hoe vaak we repeteren. Meestal als wij een optreden hebben, repeteren we een week van tevoren om warm te spelen en te kijken of we iets kunnen verbeteren. We hebben nooit echt megagrote blunders gehad op stage. Als er iets misgaat, gaat het meer om kleine foutjes.

Waar zien jullie ObnoXiouS over 10 jaar?

Op Spotify met minimaal twee albums. Brood verdienen met muziek maken zou mooi zijn. Maar we willen ook graag dingen de wereld in brengen. Dat je later terug kan kijken en het er nog steeds is. Over tien jaar willen we meer gigs gespeeld hebben. We zouden nog graag een keer in Doornroosje in Nijmegen willen spelen. En daarnaast gewoon bekendheid creëren. Als dat allemaal mislukt zijn we hopelijk nog gewoon vier goede vrienden die af en toe muziek met elkaar maken.

 

Wat voor tip willen jullie meegeven aan beginnende bands/muzikanten?

Heb lol, hou het leuk. Niet te hoge verwachtingen hebben. Niet verwachten dat je gelijk met iedereen een klik hebt. Je moet eigenlijk al blij zijn als je een nummer samen kan spelen. Muziek maken is een ding maar communicatie is misschien nog wel belangrijker. Praat over je gevoelens, als je iets niet wilt zeg het. Je moet echt de juiste mensen hebben. Als je vier uur lang in de oefenruimte staat en er gebeurt niks kun je daar beter mee kappen. Een goede klik, communiceren en lol hebben zijn de drie belangrijkste dingen waar je naar moet zoeken.

Houd de social media kanalen van ObnoXiouS in de gaten voor updates, optredens en meer!

> Instagram ObnoXiouS

> Facebook ObnoXiouS

> Youtube ObnoXiouS

Tags : , , , , , , , ,