Jonge Arnhemse cultuurmakers: organisator, boeker en dj Gijs van ’t Ende

Geplaatst op 14 februari 2019 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

Van kleinschalige house- en discofeestjes waar alleen met vinyl wordt gedraaid tot drukbezochte drum ’n bass events in de bovenzaal Luxor Live, de 25-jarige Gijs van ’t Ende organiseert het allemaal. Deze geboren en getogen Arnhemmer – ook wel bekend onder zijn artiestennaam Jake Finn – is een van de jonge cultuurmakers die de Rijnstad rijk is. Momenteel is hij een van de drijvende krachten achter de events van ‘Tussen Haakjes’ en ‘Moonshine’, die inmiddels al weer enkele jaren bestaan. We spraken deze jonge organisator, boeker en DJ in zijn huisje in Klarendal.


Ik heb geen diploma nodig om te doen wat ik graag doe

Terwijl op de achtergrond muziek van The Doors en Jimi Hendrix speelt, vertelt Gijs gepassioneerd over van alles en nog wat, onder het genot van een biertje. “Op de middelbare school behoorde ik wel een beetje tot het groepje ‘alternatievelingen’. Ik was toen altijd al wel een beetje rebels, maar wel op een manier waarvan ik denk dat iedereen dat wel wat vaker mag zijn. Na de middelbare heb ik drie opleidingen gevolgd, maar er geen enkele afgerond. Eerst de metselaarsopleiding in Doetinchem, daarna podium- en evenemententechniek in Ede en toen ook nog evenementenorganisatie in Utrecht. Na een jaar had ik het per opleiding wel gezien. Tuurlijk, ik heb er wel wat van opgestoken, maar toch werkte het niet echt voor mij. Nu ik geen opleiding meer volg kan ik mijn dagen en werk op mijn eigen manier inplannen. Ik heb geen diploma nodig om te doen wat ik graag doe, ik zoek dingen graag zelf uit.”

Van kleine feestjes tot volle zalen
“Zo’n vijf jaar geleden organiseerde ik samen met een aantal vrienden ‘Joggipad’, een drum ’n bass en dubstep feestje. We hadden kleinere edities in bijvoorbeeld Café The Stage, maar ook XL-edities in Willemeen. Toch stopte Joggipad, de andere medeorganisatoren hadden het te druk met studeren en werken om stelselmatig feestjes te blijven organiseren. Ik wilde er wel mee verder, maar zij helaas niet. Ik ben er eigenlijk verder ingerold door Oscar en Bob, die toen al bezig waren met Moonshine. Op een van die feestjes ben ik spontaan in de line-up terechtgekomen als vervanging van Ivy Knock. Toen begon het balletje te rollen, waardoor ik besloot om het heft een beetje in eigen hand te gaan nemen.

Op dat moment was mijn eigen netwerk net groot genoeg om kleinere feestjes te kunnen organiseren. Gaandeweg ben ik mijn netwerk gaan vergroten. Hoe? Tja, door mensen die iets interessants doen en ergens goed in zijn erbij te vragen, gewoon op de man af op een feestje, of via een berichtje of belletje. Een leuk voorbeeld: onlangs stuurde ik een Instagram-berichtje naar de Spaanse drum ’n bass DJ ‘Lady Wind‘ met de vraag of ze wilde draaien op Moonshine: Female Takeover. Nou, dat wilde ze wel. Ik betaal haar vliegticket en ga binnenkort op mijn beurt naar Spanje om daar te draaien. Op zo’n manier kun je je netwerk vrij gemakkelijk uitbreiden. Elkaar wat gunnen is daarbij echt heel belangrijk.”

Wij doen wat we echt leuk vinden, dat is voor mij al een enorm succes
“Die gunfactor is voor mij echt belangrijk. Wanneer ik een line-up moet gaan samenstellen, dan ga ik eerst wat onderzoek doen naar wat onbekendere dj’s en opkomend talent dat nog niet veel heeft gedraaid. Juist dat soort acts wil ik ‘representen’ als organisator. Als ik alleen maar grote namen zou boeken dan schiet ik mijn doel compleet voorbij. Jong en aankomend talent wil ik graag een podium bieden, net zoals anderen dat mij ook gunden. Tegenwoordig ben ik zelf grotendeels verantwoordelijk voor de line-up van Tussen Haakjes en Moonshine, maar het draait echt om het team als geheel. Sinds kort maakt Berend van Rossum daar ook deel van uit, hij is de man van de aftermovies van Moonshine. Onze feesten hebben echt al op flink wat locaties in Arnhem plaatsgevonden en lopen lekker. Waarom de feesten verder zo succesvol zijn geworden? Dat vind ik lastig om te zeggen. Iedereen heeft een andere definitie van succesvol. Wij doen wat we echt leuk vinden, dat is voor mij al een enorm succes.”

Jake FinnFacebookSoundcloud

MoonshineFacebook Instagram

Tussen Haakjes FacebookInstagram

>> Tussen Haakjes 2 Year Anniversary

>> Moonshine – Female Takeover

 

Beeld: Bob van de Vliet
Artikel: Anna-Mercedes Bongers

Tags : , , , , ,

Reacties