Jonge makers brengen de identiteit van de Gelderse regio’s tot leven met RegiOdes [videoclips]

Geplaatst op 19 mei 2021 Door In Jonge ondernemers, Kunstenaars uit Arnhem, Muzikanten, bands & DJ's, Spoken Word, Talent uit Arnhem, Talenten, Theater & dans

In RegiOdes aan Gelderland brengen jonge makers de identiteit van de Gelderse regio’s tot leven. Muzikanten, dansers, beatmakers, rappers, spoken word artiesten, street artists, modeontwerpers, fotografen en filmmakers werkten onder begeleiding samen aan een ode aan hun regio. Het resultaat? Vijf bijzondere video’s waarin de diverse natuur en cultuur van de regio’s Achterhoek, Arnhem-Nijmegen, Rivierenland, Stedendriehoek en Veluwe centraal staan.

Gelderland Talent Stage
Jonge talenten hebben podiumervaring en een netwerk nodig om zich verder te kunnen ontwikkelen. Met Gelderland Talent Stage sponsort provincie Gelderland verschillende podia waar talenten ervaring op kunnen doen en worden gecoacht bij het maken van nieuw werk. Dit doet de provincie in samenwerking met partners uit de regio, zoals International Music Meeting Festival, Kunstbende, Erfgoedfestival, Poppunt Gelderland en Cultuur Oost.

Multidisciplinaire teams
In september 2020 klonk het startschot van RegiOdes met de ode aan Gelderland die stadsdichter Jesse Laport maakte. Vervolgens werden in de regio’s Achterhoek, Arnhem-Nijmegen, Rivierenland, Stedendriehoek en Veluwe multidisciplinaire teams gevormd met jonge makers uit de urban-, de pop- en filmscene. Zij werden tijdens het maakproces gecoacht door de regionale culturele instellingen DRU Cultuurfabriek, Stichting Beatwise, de Gelderlandfabriek, Gigant Apeldoorn en Astrant Ede.

Ode aan vijf regio’s
De RegiOdes aan Gelderland zijn een lofzang op de diverse cultuur en natuur in de vijf regio’s. ‘Het is meer dan een streek, het is een identiteit’, klinkt in de video van de Achterhoek met rapper Amaron, muziek van Eastwave en beelden van street artist Rosalie de Graaf. In de video van regio Arnhem-Nijmegen danst choreograaf Ibrah Silas Jackson op de woorden van spoken word artiest Tim Lenders. De pas 16-jarige singer-songwriter Lynn Kools brengt met haar ukelele een ode aan Rivierenland. Rapper La-Tete’s boodschap in de video van de Veluwe is dat als je kansen zelf moet creëren. Schrijver en zangeres Elieve zingt in de ode aan de Stedendriehoek over haar struggle als Turks-Nederlandse vrouw met beide culturen. De jonge makers geven een geheel eigen en verrassende interpretatie aan de ode.

 
 
 
 
 

RegiOdes aan Gelderland is een project van Cultuur Oost gesponsord door de provincie Gelderland in het kader van Gelderland Talent Stage.

Tekst: Cees de Beer
Beeld: Cultuur Oost

Tags : , , , ,

Reacties