Jonge ondernemers: Dionne (23) startte een kapsalon (interview)

Geplaatst op 9 januari 2021 Door In Jonge ondernemers, Talenten

Een nieuwe onderneming starten is altijd spannend en vooral nu in coronatijd, maar de 23-jarige Dionne durfde het aan. Ze volgde haar hart en opende dit jaar samen met een vriendin een kapsalon in Doesburg.

Hoi Dionne! Hoe ben je op het idee gekomen om een eigen bedrijf te starten?
Vijf jaar geleden startte ik de niveau 4 opleiding Salonmanager aan het Rijn IJssel in Arnhem. Na het afronden van die opleiding ben ik eerst één jaar aan de slag gegaan als hairstylist bij mijn voormalige stagebedrijf. Daarna heb ik een half jaar bij een salon gewerkt als floormanager. Tijdens die periode merkte ik al snel dat ik toe was aan meer zelfstandigheid oftewel eigen baas zijn.

Daarom ben ik in augustus 2020 begonnen als ambulant kapster, dus bij mensen thuis kapperswerkzaamheden uitvoeren. Toch wilde ik er nog meer voor mijzelf uithalen en daarom ben ik twee maanden later om de tafel gaan zitten met Sellie, een oud-collega en goede vriendin. Al snel bleek dat we beiden dezelfde ambitie hadden, namelijk een eigen kapsalon runnen. Niet lang daarna zijn wij onze eigen bedrijf begonnen en was ons bedrijf ‘Sellies & D’hair een feit! Zelf was ik al een tijd in geschreven als zelfstandig ondernemer.

Hoe doen jullie dat, samen een kapsalon runnen? Verdelen jullie de taken bijvoorbeeld?
Er is geen sprake van een taakverdeling, want we voeren allebei dezelfde werkzaamheden uit. Lekker makkelijk! We hebben trouwens allebei een eenmanszaak, maar werken wel samen in de salon.

Hoe proberen jullie jezelf te onderscheiden van de concurrentie?
Naast allround kapperswerkzaamheden zijn wij gespecialiseerd in gezichtsontharing met een touwtje (threading) en Balayage. Dat is een techniek voor haarkleuring waarbij de kleur met een kwast op het haar wordt geveegd waardoor je hele mooie en subtiele overgangen krijgt.

Zijn er de laatste jaren veel dingen veranderd binnen het kappersvak of valt dat wel mee?
Trends en ontwikkelingen komen en gaan binnen deze branche. Als professional is het natuurlijk belangrijk om daarvan op de hoogte te blijven. Verder heeft bijna iedere kapper wel een soort eigen techniek, bijvoorbeeld met het kleuren of juist het knippen. Het gaat hierbij vaak om de wat kleinere dingen, want in de praktijk komen de eindresultaten grotendeels op hetzelfde neer. Belangrijk is juist dat je voor jezelf een vaste techniek weet te ontwikkelen die voor jou goed werkt.

Knippen jullie alleen in jullie eigen salon of ook nog op andere locaties?
Op maandagen is de zaak gesloten en werken we op verschillende locaties. Het gaat hierbij om klanten die niet zelfstandig naar de zaak kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze slecht ter been zijn. Zo knippen we op maandag bij mensen thuis, maar werken we ook vaak op locatie bij verschillende verzorgingstehuizen en gehandicapteninstellingen.

Hoe ziet jullie kapsalon er over vijf jaar uit?
Over vijf jaar is de kapperszaak helemaal verbouwd en is het ‘bigger and better’. Rond die tijd hebben we hopelijk ook wat meer personeel in dienst en zijn we een erkend leerbedrijf waar stagiaires het vak kunnen leren. We vinden het erg belangrijk om stagiaires in dienst te hebben, omdat we op deze manier de toekomstige kappers de kans geven om te leren in de praktijk.

Wat zijn de voor- en nadelen van een eigen kapsalon runnen?
De voordelen zijn wat mij betreft de flexibiliteit die je hebt. Zo kan ik mijn eigen tijd indelen, maar ook helemaal zelf bepalen welke diensten ik wil aanbieden en hoeveel tijd ik per week wil werken. Door niet altijd onder druk te hoeven werken blijf ik veel plezier in mijn werk houden. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo ben je als zelfstandig ondernemer bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen, het investeren in de zaak en het regelen van je pensioen.

Stel, je was geen zelfstandig ondernemer geworden. Wat zou je dan momenteel doen?
Dan had ik denk ik nog steeds in loondienst bij een salon gewerkt, want ik ben nou eenmaal verzot op het kappersvak. Dit beroep geeft mij veel zelfvertrouwen én voldoening. Het is geweldig om klanten met een grote glimlach de zaak te zien verlaten. Veel van mijn huidige klanten vertellen mij dat ze een bezoekje aan onze salon echt als een uitje ervaren, vooral in deze coronatijd. Daar word ik dan zo gelukkig van!

 

Tags : , , , , , , , , , ,

Reacties