Jongeren transformeren saai schoolplein in Arnhem tot bijzondere Greenbase

Geplaatst op 13 augustus 2019 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

De schoolpleinen van tegenwoordig; tegels, twee voetbalgoaltjes, tegels, een klimrek en…nog meer tegels. Met alle goede bedoelingen door volwassenen bedacht, maar voor de kinderen zijn dat soort schoolpleintjes gewoon oersaai. Zou dat ook anders kunnen?

Greenbase Walhallab

Natuurlijk! Het schoolplein van OBS De Boomhut in Arnhem wordt namelijk een zogenaamde GreenBase: een groene oase met speeltoestellen waar écht op gespeeld kan worden. En daarvoor gaat de school dit keer niet kiezen uit een catalogus met speeltoestellen. Integendeel, de jongeren die deelnemen aan het project GreenBase krijgen de kans en de ruimte om zelf een compleet nieuw schoolplein te realiseren. Samen met de schoolleiding, leerlingen, ouders, studenten van van Hall Larenstein, Gemeente Arnhem, DeBasisFluvius, Rijnstad, omwonenden én de lokale jeugd is er de afgelopen maanden gewerkt aan een ontwerp. In deze laatste week van de schoolvakantie worden de eerste resultaten van de bouwfase zichtbaar. Volgende week moeten de nieuwe elementen immers direct getest kunnen worden door professionele testers, de enthousiaste leerlingen van de Boomhut!

GreenBase en WALHALLAb
Het project GreenBase is onderdeel van de proeftuin voor de Maatschappelijke Diensttijd. WALHALLAb, DeBasisFluvius en de gemeente Arnhem bekijken hierin de mogelijkheden om jongeren actief te betrekken en in te zetten bij serieuze projecten, zoals het verduurzamen van een schoolplein. De jongeren die meedoen aan Greenbase krijgen daardoor de kans om hun technische en persoonlijke talenten maximaal te ontdekken en te ontwikkelen. Want er komt nogal wat kijken bij de herinrichting van een schoolplein; ontwerpen, bouwen, planten, projectmanagement, samenwerken en promotie. Zo worden theorie en praktijk binnen het project GreenBase samengebracht.

De jongeren worden begeleid binnen WALHALLAb volgens de methode van het ‘meester-gezel principe’. Deze methode wordt gecombineerd met een confronterende no-nonsensepedagogiek, die gericht is op doen in plaats van praten. Daar is veel vraag naar, merkt ook de WALHALLAb vestiging in Arnhem die in februari van dit jaar als derde vestiging haar werkplaats heeft geopend.

Zie voor meer informatie: www.walhallab.nl en/of twitter @WALHALLAb_NL

Praktische info
Donderdag 15 en vrijdag 16 augustus komen de eerste graafmachines het schoolplein opgereden en worden eerste speelelementen geplaatst. Donderdag ochtend (10.00 u-12.00 u) organiseert WALHALLAb in samenwerking met Rijnstad een workshop om ook de lokale jeugd bij het project te betrekken. Deze workshop maakt deel uit van het sociaal maatschappelijk project ‘versterken’.

Locatie: OBS De Boomhut, Bernhardlaan 10 6824 LD Arnhem

Tags : , , , ,

Reacties