Live@AMZAF: Femke Hermans

Geplaatst op 19 juni 2014 Door In Muzikanten, bands & DJ's, Talent uit Arnhem, Talenten

Aanstaande zaterdag vindt het AMZAF Young Talent Festival plaats in het Nederlands Openluchtmuseum. Een keur aan jong talent speelt hier op bijzondere podia. De 23 jarige singer-songwriter Femke Hermans is één van de jonge talenten die hier te aanschouwen zijn.

femke hermans

Foto: Al Hajem

Hoe lang ben je al bezig met muziek maken?
Ik ben denk ik al wel elf jaar bezig met het schrijven en spelen van muziek. Op mijn 13e maakte ik al opnames met mijn crappy telefoon. Die opnames luisterde ik dan terug om te kijken wat er fout ging en wat goed klonk. Ik kende toen pas drie akkoorden…

Ik ben begonnen met het spelen van muziek op de piano, maar ik kan ook gitaar spelen. Ik kreeg op mijn verjaardag eens een gitaar van mijn moeder. Vervolgens heb ik mijzelf gitaar leren spelen. Tegenwoordig laat ik de gitaar wat vaker liggen en speel ik vooral piano. Ik vind de gitaar sowieso een wat moeilijker instrument om te bespelen dan de piano.

Ik heb muziektheater gestuurd aan ArtEZ. Daar kregen we ook pianolessen en leerden we de fijne kneepjes van liedbegeleiding. Dat is ook van de redenen waarom mijn pianovaardigheden zich sneller ontwikkelden dan mijn gitaarspel. Stiekem gaat mijn voorkeur dus uit naar de piano.

Ben je naast optreden en oefenen ook nog druk met andere muzikale activiteiten ?
In Arnhem gaf ik privé zanglessen, maar ik ben net verhuisd naar Amsterdam. In Arnhem had ik natuurlijk een netwerk en dat moet ik in Amsterdam opnieuw opbouwen. Afgelopen jaar heb ik in een musical gespeeld die door heel Nederland toerde. Ik moet nu echt rustig gaan kijken wat mijn volgende stap zal zijn. Ik ben nu wel weer veel aan het schrijven en oefenen voor alle festivals die eraan komen. Aankomende zomer ga ik helpen op de Parade. Ondertussen ben ik voor het komende seizoen heel hard op zoek naar een theaterstuk of musical om in te spelen. Fysiek theater spreekt mij echt aan en ik dans ook graag. Ik ben van alle markten thuis. Dat moet ook wel in deze tijd.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik schrijf bijna altijd autobiografisch. Ik schrijf eigenlijk het beste als er bij mij heel veel dingen mis gaan. Dat is natuurlijk heel fijn voor het schrijven, maar niet voor mezelf. Diepe emoties sturen mij in het schrijven. Nu moet ik door de verhuizing weer veel zaken opstarten. Ik  ken bijna niemand in Amsterdam en probeer maar in m’n eentje naar buiten te komen. Dat is ook weer een basis voor een tekst. Studeren, afstuderen, werk, relatiebreuk, nieuwe liefde. Het is niet zo dat ik alleen maar depressieve liedjes schrijf hoor. Handelen vanuit emotie kan je soms verder brengen dan nuchter rationeel denkwerk. Ik ben van mening dat je altijd verder komt wanneer je gewoon jezelf bent en niet wegloopt voor emoties. Dat wil ik ook overbrengen met mijn muziek. Ik hoop ook dat mensen dat meekrijgen als ze mijn optredens bezoeken. Ik probeer iets los te maken in mensen.

Hoe ben je zelf op het AMZAF festival terechtgekomen?
Ik kende het festival al. Vorig jaar heeft een vriendin van mij hier opgetreden. Afgelopen december was ik een inventarisatie aan het maken van festivals en evenementen waar ik graag zou willen spelen. Toen heb ik een mailtje naar AMZAF gestuurd met daarin mijn CV en links naar mijn muziek. En nu sta ik er! Zo gemakkelijk kan het zijn.

Ben je binnenkort nog ergens te zien in Arnhem omgeving?
Zutphen – Live at the Brons

Femke Hermans speelt om 20:30 en 21:45 bij de Jaknikker.
Facebook
Soundcloud

 

Tags : , ,

Reacties