Lokale DJ’s: THIRTEEN

Geplaatst op 28 mei 2014 Door In Muzikanten, bands & DJ's, Talent uit Arnhem, Talenten

De 23-jarige DJ en producer Julian, ook wel bekend als THIRTEEN, begon op 17-jarige leeftijd met het digitaal produceren van muziek.  Ooit begonnen op een zolderkamertje met minimale middelen en inmiddels resident DJ op de feesten van de Arnhemse organisatie Forms. 

Wanneer en hoe ben je begonnen met draaien en produceren?
“Ik ben begonnen met muziek te maken met het programma Fruity Loops. Eigenlijk wist ik niet echt wat ik deed. Ik zat maar een beetje kliederen in dat programma. Uiteindelijk bedacht ik dat draaien misschien ook wel wat voor mij zou zijn. Een vriend van mij vertelde dat zijn broer een alles in 1 setje op zolder had liggen. Je kon er eigenlijk alleen maar CD’s in stoppen en er zaten wat simpele faders en equalizers op dat ding.  Er zat geen pitch op, dus het tempo kon je ook niet bepalen. Mixen was er niet onmogelijk op, maar een groot succes was het eigenlijk nooit. Ik heb uiteindelijk besloten om maar een goedkope midi-controller te kopen waarmee ik op de computer kon oefenen.

Toen ik op het eerste feestje kwam draaien begreep ik er nog niet zo veel van. Het feestje was in Venray op een poppodium voor opkomende talenten uit de regio. Gelukkig ging het best wel prima. Ik draaide toen van 9 tot 10, dus het stelde allemaal niet zoveel voor.”

Welke soorten muziek draai je vooral?
“Ik houd mijzelf niet graag vast aan genres, maar ik heb wel een bepaalde sound die ik echt tof vind om te draaien. Van dat duistere en rauwe. Naast de wat meer bass-georiënteerde muziekstijlen zoals dubstep en drum & bass vind ik techno ook erg tof. Techno heeft vaak een andere vibe die ik ook erg kan waarderen. Als ik drum & bass set draai probeer ik er vaak ook wel tracks met techno invloeden in te verwerken.”

Wat was het mooiste moment in je draaicarrière?
“Ongeveer twee zomers geleden stond ik op een paar festivals, met dank aan een jongen die ik ken en connecties had op die festivals. Dubstep was toen nog echt upcoming waardoor veel festivals dubsteppodia op gingen zetten. Ik draaide toen op de Drop The Bass Area bij Decibel Outdoor.

Een ander tof moment was toen ik mocht draaien op de afterparty van Skrillex in de Heineken Music Hall. Eerst hield Skrillex zijn eigen show in de uitverkochte grote zaal. De organisatie besloot om in de tweede zaal nog een afterparty te organiseren. Ik heb daar met een vriend staan draaien. Dat was echt supersick. Je staat daar dan voor een man of 700 die allemaal compleet los gaan. Persoonlijk heb ik niet eens zoveel met Skrillex, maar het is toch wel vet om dan met zo’n grote naam op de poster te staan.

Ik draai nu als resident bij Forms. Zij weten keer op keer weer vette feesten neer te zetten. Iedereen gaat er altijd compleet los en dat is iets waar ik zelf natuurlijk ook veel voldoening uit haal.”

Hoe ben je bij Forms terecht gekomen?
“Eerst draaide ik alleen dubstep, maar ik ben later ook begonnen met het draaien van drum & bass. Ik had een keer een mixje online gezet, en het bleek dat Oliver a.k.a. Tyson (de organisator en oprichter van Forms) de mix had gehoord. Hij gaf aan dat ze nog op zoek waren naar nieuwe DJ’s. Ik mocht uiteindelijk openen op een editie van Forms en dat ging in één klap goed. We hebben toen ook samen gedraaid. Na een feest of twee vroeg hij of ik mij als resident DJ bij de crew wilde voegen. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen. Hierbij nog even een shoutout naar Oliver!”

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Inspiratie haal ik uit vrij random dingen. Soms bedenk ik me echt iets vets terwijl ik aan het afwassen ben ofzo. Ook als ik gewoon over straat loop of in de trein zit. Dan luister ik in de trein weer iets nieuws en dan bedenk ik me hoe cool het zou zijn om dat weer met iets anders te combineren. Als ik een vette beat ik mijn hoofd heb zitten probeer ik deze vaak zo snel mogelijk uit te werken. Ik heb altijd mijn laptop bij me waardoor ik altijd de mogelijkheid heb oswm een idee uit te schetsen en later verder uit te werken.”

Waar zou je graag nog eens willen draaien?
“In het buitenland. Vooral in London of Berlijn. Die twee steden spreken me erg aan. Op muzikaal vlak gebeuren daar veel interessante dingen die echt in mijn straatje liggen.

Daarnaast zou ik wel eens in een loods willen draaien. Dat brengt gelijk een rauwe en industriële sfeer met zich mee, iets wat mij echt aanspreekt. Ik zou dan graag echt mijn eigen sound willen draaien en niet per se een drum ’n bass of dubstep set.  Meer een eclectische set die past bij de locatie en sfeer.”

Hoe zie jij je toekomst als DJ?
“Voor nu is het vooral een hobby. Ik ben zometeen afgestudeerd en dan wil ik weer wat meer tijd in het produceren gaan stoppen. Ik speel ook al een tijdje met het idee om een conceptalbum te maken rond een bepaald thema. Daar ga ik binnenkort eens goed over nadenken. Naast draaien en produceren vind ik het ook erg leuk om bezig te zijn met design en het maken van animaties. Ik hoop dat ik daar zo’n 3 tot 4 dagen in de week mee bezig kan zijn en in de weekenden lekker draaien. Dat zou een ideale combinatie zijn.”

Tot slot, heb je nog tips voor mensen die ook willen beginnen met draaien of produceren?
“Gewoon doen. Het klinkt ongelooflijk cheesy en cliché, maar zo is het gewoon. Ik ben zelf begonnen met niks. Op Youtube heb ik veel tutorials opgezocht. Het is echt een soort trial-and-error proces. Je moet het vaak blijven proberen en er tijd in willen stoppen. Uiteindelijk wordt je echt wel gehoord. Als je eens een mixje online zet zullen er bijna altijd wel mensen zijn die het horen en het vet vinden. Zo kom je vanzelf terecht in kringen die het je mogelijk maken om de eerste stappen als DJ of producer te zetten.”

Tags : , , , ,

Reacties