Mijke (20) fotografeert Arnhemmers en hun huis met haar project ‘Oneandahalfportraits’

Geplaatst op 15 april 2020 Door In Kunstenaars uit Arnhem, Talenten

De 20-jarige Mijke Ambaum woont in Arnhem en studeert hier Fine Arts aan ArtEZ. Haar drang naar sociaal contact in tijden van quarantaine zorgde er samen met een schoolopdracht voor dat ze het bijzondere project Oneandahalfportraits is begonnen. Gewapend met haar camera legt ze op veilige afstand Arnhemmers vast samen met hun huis, waarbij de bewoners de resultaten kosteloos ontvangen en iedereen de resultaten kan bekijken op social media. De wijken Geitenkamp en de Spijkerbuurt zijn al aan de beurt geweest en deze week is Mijke in Presikhaaf te vinden. Hoogste tijd om kennis te maken met de dame achter de camera!

Hey Mijke! Hoe is je idee voor deze anderhalvemeter-portretten ontstaan?
Het idee is eigenlijk vanuit een drang naar sociaal contact ontstaan, maar komt ook deels voort uit een schoolopdracht waarbij ik het begrip ‘isolatie’ moest onderzoeken. Zelf merk ik dat ik met mijn kunstenaarschap altijd veel inspiratie haal uit het contact met andere mensen. Tijdens mijn dagelijkse wandelrondje door de stad besloot ik om foto’s te gaan maken van mensen en hun huis.

Hoe komen die portretten tot stand?
Ik heb allereerst een oproepje geplaatst in de Facebookgroep Coronahulp Arnhem met daarin de vraag of er mensen waren die op de foto gezet wilden worden. Aan hand van de reacties stippel ik vervolgens een route uit door een bepaalde wijk in Arnhem. Daarna probeer ik alles en iedereen die ik tegenkom op de foto te zetten. Hierbij maak ik uiteraard eerst even een gezellig praatje en daarna lijn ik het gebouw uit in mijn fotografisch kader. Dan schiet ik de foto, bedank ik de bewoner en vervolg ik mijn uitgestippelde route.

Van een flink stuk lopen is trouwens niet vaak sprake, want vaak vinden de buren het ook reuze interessant en willen ze ook op de foto worden gezet. Het levert mij dus vaak een enorm leuke aaneenschakeling van ontmoetingen op die stuk voor stuk bijzonder zijn. In deze aparte tijden komt dat denk ik doordat mensen zich wat sneller openstellen. Maar ik vind mensen eigenlijk altijd enorm inspirerend. Verhalen, ervaringen en sociale verhoudingen vormen de basis van mijn kunstenaarspraktijk en binnen dit project komen al die zaken op een mooie beeldende én sociale manier bijeen. Daarnaast leveren de foto’s een boel verrassende en positieve reacties op, reden genoeg voor mij om hier lekker mee door te blijven gaan!

Heb je nog verdere plannen met deze fotoreeks, bijvoorbeeld een expositie?
Ik zou het echt heel erg tof vinden om een expositie te houden met de gemaakte portretten! Deze zou ik dan willen afdrukken op een formaat van 1.5 meter. Hier moet ik dan alleen nog wel een platform/ruimte voor vinden, dus als iemand iets weet: hit me up!

Welke apparatuur gebruik je hiervoor? En doe je ook nog veel qua nabewerking van je foto’s?
Ik werk met de oude camera van mijn moeder, een Canon 600D. Die werkt nog prima, maar het is niet meer je van het. Daardoor ben ik ook genoodzaakt om Photoshop en Lightroom te gebruiken voor de nodige lenscorrectie en het aanscherpen van het contrast. Verder probeer ik mijn foto’s zo min mogelijk te bewerken om het zo ‘echt’ mogelijk te houden.

Zijn er nog bepaalde personen die je graag eens voor hun woning op de gevoelige plaat zou willen vastleggen?
Voor dit project het liefst iedere Arnhemmer! Het gaat mij verder niet zozeer om specifieke personen, alhoewel ik het natuurlijk wel erg leuk zou vinden om ook wat bekendere Arnhemmers op de foto te zetten, bijvoorbeeld de burgemeester en daarna zijn buurvrouw. Wat ik met dit project vooral wil laten zien is dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, van jong tot oud en van onbekend tot beroemd.

Heb je nog tips voor andere jongeren en/of fotografen in spe?
Hoe cliché klinkt het als ik zeg: gewoon doen? Dat is namelijk het enige wat voor mij echt heel goed werkt. Gewoon op pad gaan met een idee en het uitvoeren. Urenlang nadenken en peinzen of mensen wel mee zouden willen doen werkt gewoon écht niet. Een ‘nee’ heb je en een ‘ja’ kan je krijgen. Je zult ervan versteld staan hoe leuk mensen zoiets vinden. Maar daar kom je alleen achter als je het erop waagt!

Doe mee aan Oneandahalfportraits!
Lijkt het jou ook tof om op de foto te gaan? Stuur Mijke dan een berichtje met daarin je adres en dan staat ze binnenkort bij jou op de stoep! Dat kan via:

► E-mail: mijkeambaum@hotmail.com

► Instagram: www.instagram.com/oneandahalfportraits of www.instagram.com/mijke.ambaum

► Facebook: Mijke Ambaum / Oneandahalfportraits

Afbeeldingen: © Mijke Ambaum

 

Tags : , , , , ,

Reacties