Nieuwe single ‘Edward Mordrake’s Lullaby’ van Arnhemse heavy/stoner band Fuzzboar [interview]

Geplaatst op 29 april 2020 Door In Muzikanten, bands & DJ's, Talenten

De Arnhemse heavy/stoner formatie Fuzzboar zit niet stil ondanks de coronacrisis, want op 1 mei staat de release van hun nieuwste single ‘Edward Mordrake’s Lullaby’ op de planning. Deze vierkoppige fuzzformatie is al sinds 2016 bezig en heeft inmiddels al een EP en twee singles in eigen beheer uitgebracht. Qua sound zou Fuzzboar prima op een ‘Desert Sessions’ compilatie passen, want de invloeden van bands als Fu Manchu, Kyuss en Nebula zijn onmiskenbaar terug te horen en zorgen ervoor dat Fuzzboar klinkt als een ronkend everzwijn op een Veluwse zandverstuiving. Hoogste tijd om even kennis te maken!

Hey Fuzzboar, kunnen jullie wat meer vertellen over het ontstaan van jullie band?
De band is ontstaan toen Jan (gitaar) en Jurren (basgitaar) besloten uit hun toenmalige band (Theia) te stappen om een nieuwe band te beginnen waarbij de focus lag op een stonerrock geïnspireerd project. Samen zijn zij toen op zoek gegaan naar een drummer die hierbij aansloot en vonden die in Pieter. Na met z’n drieën een tijd gespeeld te hebben besloten ze dat er nog iets ontbrak en na een korte zoektocht vonden ze hun nieuwe zanger in Nathan. Het ontstaan van Fuzzboar was een feit. Sinds die tijd zijn we druk bezig geweest met het schrijven, opnemen en uitbrengen van nieuwe muziek. Volgens ons schuilt de kracht van Fuzzboar in de diversiteit en de brede muzikale voorkeuren van ieder lid. Helaas heeft Jurren het afgelopen jaar besloten Fuzzboar te verlaten en sindsdien zijn de overgebleven leden druk bezig met het uitbrengen van nieuw Fuzzboar materiaal.

Hoe is jullie nieuwe single tot stand gekomen? En kunnen jullie wat meer vertellen over het onderwerp van de single, namelijk de ‘urban legend’ rondom Edward Mordrake?
Na Jurrens vertrek is dit nieuwe nummer ontstaan uit een jamsessie. Allereerst zijn de instrumentals tot stand gekomen en later is hier door de zanger een tekst op geschreven. De urban legend over Edward Mordrake gaat over een welgestelde edelman die geboren was met een tweede gezicht op zijn achterhoofd. De legende stelt dat het gezicht niet kon spreken, maar enkel lachen kon, of huilen. Edward smeekte dokters om zijn demonenhoofd te verwijderen omdat het hem ’s nachts vreselijke dingen in zijn oor fluisterde, maar geen dokter durfde het te proberen. Edward Mordrake pleegde zelfmoord op zijn 23e.

Dit verhaal sprak ons aan, omdat wij geloven dat een ieder een sluimerende onzekerheid kent die zich vooral ’s nachts manifesteert en je onzekerheid voedt door nare dingen in je oor te fluisteren. De sleutel is voor ons acceptatie, “accepting what hides in my head isn’t me”. Het nummer probeert een brug te slaan tussen de urban legend en eigen ervaringen. Hopelijk herkennen een hoop anderen zich hierin.

Door de coronacrisis ging jullie show bij de Paasconcerten niet door en de komende tijd zitten showtjes er ook niet in. Wat doen jullie als band in de tussentijd nu de livesector voorlopig op slot zit?
Wij baalden ontzettend dat de Paasconcerten niet doorgingen, dit was wel iets waar we een tijd naartoe hebben geleefd. Wij repeteren in de Jacobiberg in Arnhem. Helaas is de Berg ook een tijd op slot geweest, waardoor we werden gedwongen om op afstand muziek te blijven schrijven. We hebben allemaal de gelegenheid om thuis op te nemen, dus zo hebben we geprobeerd bezig te blijven. We hadden het geluk dat we het merendeel van de sporen voor Edward Mordrake’s Lullaby reeds voor de coronacrisis hadden opgenomen, zodoende is onze drummer thuis aan het mixen  geslagen. Ook hebben we bepaalde zang- en gitaarlijnen nog afzonderlijk opgenomen. Hoewel we momenteel zonder bassist zitten [inmiddels niet meer, red), biedt dat wel één voordeel, namelijk dat we inmiddels (nu de Jacobiberg weer open is) met z’n drieën het hok in kunnen. Meer personen mag tot op heden niet. Op het moment zijn we bezig met het opnemen van een nieuwe single getiteld “Stapled Masquerade” en we hopen deze zo snel mogelijk uit te kunnen brengen!

Voor de gearfreaks: wat treffen we zoal aan op jullie pedalboards en in jullie flightcases?

Gitaar
Fender Stratocaster – Limited Edition Am. Vintage 1959 reissue uit 2007.

Laney GH50L + Laney 4×12 cab
Kitty Hawk Supreme Series 1
TC Electronics Flashback Delay
Dunlop Analog Series Hendrix Fuzzface
EHX Small Clone
EHX Electric Mistress
Moose Electronics Dobsky Fuzz
Fulltone Dejavibe 2
Barber Gain Changer

Bass
EHX – Big Muff

Drums
Ludwig Centennial
Paiste2002 en Masterwork bekkens

Waar putten jullie zoal inspiratie uit voor jullie muziek en welke platen of bands hebben verder een onmiskenbare invloed gehad op de sound van Fuzzboar?
Zoals eerder benoemd, denken wij dat de kracht van Fuzzboar zit in de inbreng van ieder lid. Wat we allemaal overeenkomstig hebben qua interesse en smaak zijn toch wel de bands Sleep, Alice in Chains, Jimi Hendrix, Truckfighters, Radio Moscow, Colour Haze, Tool, All Them Witches en eigenlijk nog veel meer.

Wat kunnen we in de toekomst zoal van Fuzzboar verwachten?
Op dit moment leven we natuurlijk in een onzekere periode, dus qua optredens zal het de komende tijd even stil liggen. Wel gaan we sowieso een heleboel vette muziek uitbrengen om hopelijk zo rond de eind van het jaar een full-length album uit te brengen. Tot die tijd komt er nog een hoop vets jullie kant op, dus stay tuned!

De nieuwe single ‘Edward Mordrake’s Lullaby’ is vanaf 1 mei hier online te streamen. Vergeet vooral niet om de lokale scene te steunen in deze gekke tijden en schaf de muziek (pay what you want!) of een kek shirtje van Fuzzboar vooral aan!

> Fuzzboar op Facebook
> Fuzzboar op Bandcamp
> Fuzzboar op Spotify

Tags : , , , , , ,

Reacties