Rapper Ginovation: ‘Je kan nog zoveel talent hebben, maar als je er geen werk in stopt dan ga je er niet komen’

Geplaatst op 13 juli 2021 Door In Muzikanten, bands & DJ's, Talenten

Misschien heb je zijn naam al weleens voorbij zien komen, want de 30-jarige rapper Ginovation is hard aan de weg aan het timmeren. Zijn liefde voor hiphop met een sterke nadruk op de inhoud en lyrics is goed terug te horen in zijn Nederlandstalige tracks, waar zijn verleden en leerproces vaak sterk in doorklinken. We spraken Gino tijdens een zonovergoten dag in Park Sonsbeek over zijn muziek, inspiratiebronnen en toekomstplannen.

Hoi Gino, mag ik je vragen om jezelf in het kort voor te stellen?
Mijn naam is Gino, ik ben 30 jaar oud en geboren in Schagen. Momenteel zit ik in de examenfase van de opleiding Sociaal Cultureel Werk niveau 4 en ben ik druk bezig met het opnemen van een aantal EP’s en videoclips. Daarnaast ben ik werkzaam als verhuizer en voer ik ook culturele opdrachten uit met betrekking tot talentontwikkeling. 

Sta je het liefst op een podium of breng je liever vooral veel muziek uit?
Ik sta zeker het liefst op een podium, dat geeft de grootste kick en dat mis ik onderhand behoorlijk. Daarom focus ik mij nu vooral op het maken van nieuwe muziek en als het straks weer kan ga ik daarmee knallen op zoveel mogelijk podia, festivals en feestjes.

Ik heb het laatste jaar natuurlijk niet stil gestaan. Zo geef ik ondertussen al een jaar raples aan een 14-jarige jongen die het ook erg moeilijk heeft met de coronatijd. Hij heeft geen geschikte school, kan bijna nergens terecht en komt de deur amper uit. Maar als hij dan bij mij langskomt dan rapt hij zijn kont eraf, echt gaaf om dat te zien. Hij rapt in het Engels en ik juist niet. Toch kan ik hem qua teksten en flow goed helpen. Door hem kwam ik erachter dat Engels een stuk makkelijker flowt dan Nederlands. Maar zelf blijf ik uiteraard in het Nederlands rappen.

Waar haal je inspiratie voor je teksten en tracks vandaan?
Eigenlijk uit alles om mij heen, zelfs uit het gesprek dat we nu hebben. Op het moment heb ik bijvoorbeeld een baantje als verhuizer en tijdens dit werk kom ik enorm veel verschillende mensen tegen waar ik graag een praatje mee maak. Dat levert mij vaak bijzondere verhalen en nieuwe inzichten op. Daarnaast is mijn verleden ook een grote inspiratiebron en dat valt je waarschijnlijk ook wel op als je mijn muziek luistert. Ik heb een verslavingsverleden en daar reflecteer ik graag op in mijn teksten. Dat is voor mij ook echt een belangrijke reden waarom ik rap. Ik vertel mijn verhaal niet alleen voor mijzelf. Ik leerde van mijn fouten en hoop mijn luisteraars voor diezelfde fouten te kunnen behoeden, ook al is het maar één persoon. Af en toe maak ik natuurlijk ook wel wat lekkere bullshit raps, maar die breng ik meestal niet naar buiten.

Hoe kijk jij tegen de hedendaagse hiphopscene aan?
Zelf begon ik pas zo’n zeven jaar geleden met rappen. In het begin was ik helemaal niet zo thuis in de hiphopscene en had ik ook niet de ambitie om rapper te worden.  Ik vond de hiphop uit die tijd wel erg vet en dat luister ik nog steeds veel. Daarom ben ik ook echt blij dat de ‘oude garde’ weer een beetje terugkomt. Ik zie dat redelijk wat artiesten weer echt hun best gaan doen en zich richten op inhoud in plaats van marketing en commercieel succes. Bij het gros van de huidige Nederlandse hiphop ontbreekt het ambacht wat mij betreft. Gelukkig zijn er legendarische gasten zoals Rocks en RBDJan van rapgroep THC die onlangs met een hele dikke 101Barz sessie kwamen. 

Voor je videoclips werk je samen met Ains. Hoe komen je clips tot stand als je met hem aan de slag gaat?
Negen van de tien keer stuur ik hem de track door om te luisteren en voor ik het weet komt hij met een vet idee op de proppen. Hij begint dan gelijk met het vormgeven en uitschrijven van scènes en shots. Ains is heel snel in zijn creatieve proces, echt ontzettend goed hoe hij dat doet. Zo is dat ook met het nummer ‘Out Of My Lane’ gegaan. Het was een low budget video die in één dag is gemaakt, maar het resultaat mag er écht zijn.


Op je eerste EP ‘Eenmanszaak’ zijn nummers van diverse producers te horen. Hoe ben je bij deze producers terechtgekomen?
Dit is allemaal in werking getreden via DNZbeats, de producer waar ik mijn tracks opneem. Via zijn connecties ben ik terechtgekomen bij JustXmusic (voorheen AmsterdamBeats), een vriend van hem. In die tijd plukte ik geregeld beats die ik tof vond van de website van de Amerikaanse producer H3Music. JustXMusic vond dat hij dat beter kon en begon beats voor mij te maken en zo begon dit balletje door contact via social media te rollen. Ik ben dus grotendeels door connecties bij die producers terechtgekomen, maar ik heb ook weleens een paar goedkope beats online gekocht hoor.

Laat je dingen vooral op je afkomen of ben je vaak specifiek op zoek naar bepaalde producers of andere samenwerkingsverbanden?
Nou, het komt vooral op me af. Misschien moet ik soms zelf wat harder op zoek gaan, maar ik heb niets te klagen. Je moet ook goed kunnen vertrouwen op het talent van je producers. Zo liet ik DNZ laatst een tekst horen die ik had geschreven op een beat die ik zelf had uitgekozen. Hij vertelde heel eerlijk dat hij de beat niet goed bij de tekst vond passen en binnen een half uurtje had hij een veel beter passende beat gemaakt. Dat nummer gaat trouwens over best persoonlijke dingen, zoals depressie, de dromen die ik heb en ervaringen uit het verleden. Dat zijn geen toffe dingen, maar wel onderwerpen die ik heel belangrijk vind om in mijn muziek te verwerken.

Mooi dat je een zwaar beladen onderwerp als depressie bespreekbaar kan maken door middel van muziek, is dit ook je uiteindelijke doel?
Absoluut, als ik daar dan mensen mee kan helpen is dat het grootste compliment dat ik kan krijgen. Een tijdje geleden kwam er een ex-verslaafde naar mij toe. Hij vertelde dat hij door mijn muziek zelf ook is gaan schrijven en dat hij mede daardoor weer clean is en er voor zijn kind en vrouw kan zijn. Dat soort dingen, daar doe ik het echt voor. Die shit is real en niet uit te drukken in online views of commercieel succes en dat is waar hiphop voor mij om draait.

Er zit dus eigenlijk ook wel een raakvlak tussen hetgeen je als artiest doet en de studie Sociaal Cultureel Werk die je volgt?
Ja zeker. Zo kon een tijd geleden een musical van groep 8 op een basisschool niet doorgaan door corona. In plaats van die musical mocht ik een rap en videoclip met die kids opnemen en momenteel doe ik iets soortgelijks voor mijn examenopdracht. Ik vind het geweldig om muziek in te zetten als middel om jongeren te helpen en dat is iets wat ik mijzelf na mijn studie ook echt zie doen binnen het werkveld.

Wat voor tip zou jij willen meegeven aan beginnende rappers?
Je kan nog zoveel talent hebben, maar als je er geen werk in stopt dan ga je er niet komen. Dat zie ik bijvoorbeeld ook wel aan mijn leerling die ik raples geef. Hij was er alleen mee bezig op het moment dat hij bij mij was, thuis deed hij er maar weinig aan. Toen ik hem echt huiswerk begon mee te geven zag ik meteen dat hij beter werd. Daarnaast heb ik een tip die misschien heel cliché overkomt, maar blijf dicht bij jezelf. Mensen prikken snel door aangemeten imago’s en verzonnen verhaaltjes heen.

Met welke artiesten zou jij graag nog eens samenwerken?
RBDjan van THC lijkt me enorm gaaf om mee samen te werken. Dat komt ook omdat ik heb gezien hoe hij zich in de loop der jaren heeft weten te ontwikkelen als artiest. Voor de rest lijkt het mij ook dope om samen te werken met Josbros of Fresku. Door de samenwerking met de producer DNZBeats zijn dat soort lijntjes ineens een stuk korter geworden, dus wie weet wat de toekomst gaat brengen!

Welke (hiphop)artiesten hebben verder een onuitwisbare indruk op je gemaakt? En welke platen heb je echt grijs gedraaid?
Sowieso de Amerikaanse rappers NF en Logic. Die laatste puur om zijn flow trouwens. Zoals je aan deze twee voorbeelden kunt zien put ik best veel inspiratie uit Amerikaanse artiesten. Ik rap zelf Nederlandstalig maar ik gebruik een wat meer Amerikaanse flow in mijn teksten. Daarmee weet ik mijzelf denk ik aardig te onderscheiden van andere Nederlandstalige rappers, alhoewel dat natuurlijk altijd een grote uitdaging blijft. Eminem mag ik natuurlijk ook niet vergeten in dit rijtje. Toen ik zeven jaar geleden begon met rappen was hij ook wel een groot voorbeeld. Ik kon mijzelf enorm goed herkennen in zijn track ‘The Way I Am’. Het komt trouwens amper vaak voor dat ik een album meerdere malen luister. Uitzondering daarop is het album ‘Evolution’ van Joyner Lucas, die heb ik twee keer helemaal gedraaid. Dat geldt trouwens ook voor diverse tracks van Opgezwolle.

In 2020 heb je meegedaan aan het Arnhemse project The Jam, waarbij je een week lang in de podiumkunsten bent gedoken samen met andere artiesten en makers. Hoe kijk je daarop terug en wat heeft het je opgeleverd?
Meedoen aan The Jam heeft mij wat meer vertrouwen in de medemens opgeleverd. Binnen dat project maak je in korte tijd hele intieme dingen mee die je uitdagen om jezelf meer open te stellen. Er was echt veel love binnen die groep deelnemers en dat deed mij echt goed.

Wat zijn je plannen en ambities voor de nabije toekomst?
Ik ben nu bezig met diverse projecten en er liggen flink wat tracks op de plank. Mijn producer DNZBeats is ook lekker aan de weg aan het timmeren en onze samenwerking verloopt prima. Afgelopen weekend heb ik nog twee tracks met hem opgenomen en er staan er nog twee op de planning die samen een vier nummers tellende EP moeten gaan vormen. Verder ben ook echt heel blij met de samenwerking met Ains. Hij is nog steeds enorm hongerig om samen nieuwe clips te maken. Binnenkort gaan we een nieuwe clip schieten op een indoor skatebaan in Zutphen. Daar zoeken we nog skatende figuranten voor die vette tricks willen doen voor de clip. Voel je je geroepen? Hit me up! Oja, morgen doe ik trouwens iets compleet anders, namelijk samen met burgemeester Marcouch jureren bij een voorleeswedstrijd voor kinderen!

Last but not least: wanneer kunnen we je nieuwe EP zo’n beetje verwachten?
Die probeer ik binnen twee maanden uit te brengen, uiteraard inclusief videoclip. Het is mijn ambitie om drie EP’s met vier tracks per stuk uit te gaan brengen. Daar heb ik nog geen exacte planning voor, want ik ben ook knetterdruk met het afronden van mijn opleiding zodat ik eindelijk mijn diploma op zak heb. Dan is het zaak om een baan te vinden zodat ik nog meer in mijn muziek kan gaan investeren. Binnenkort komt de eerste track getiteld ‘Wack’ van de EP uit, houd mijn socials in de gaten!

> Ginovation op Spotify
> Ginovation op YouTube
> Ginovation op Instagram
> Ginovation op Facebook

Dit interview verscheen eerder in WZine #14.
Tekst: redactie Jongin Arnhem / Ruben Lammerts
Beeld: Ruben Lammerts Photography

Tags : , , , , , ,

Reacties