Sidney Shane Monkau: “Ik ben een family man in alles wat ik doe” [interview]

Geplaatst op 23 januari 2021 Door In Muzikanten, bands & DJ's, Talent uit Arnhem, Talenten

Sidney Shane Monkau is een bezige baas binnen de Arnhemse hiphopscene, zowel voor als achter de schermen. Hij is namelijk niet alleen actief als rapper, maar is ook de medeoprichter en een van de drijvende krachten achter het muziekplatform Orga Sunset. Inmiddels draait hij al zo’n vijftien jaar mee in de hiphopscene en heeft hij tal van releases op zijn naam staan. We spraken Sidney over zijn groei als artiest, zijn kijk op de hedendaagse hiphopscene en we blikken natuurlijk ook vooruit, want deze man zit nooit stil!

Hey Sidney, kun je wat meer vertellen over Orga Sunset?
Nou, Orga Sunset is eigenlijk ontstaan vanuit een schrijverskamp. Twee jaar geleden hebben we diverse rappers en producers van verschillende leeftijden en achtergronden die elkaar persoonlijk niet kenden bij elkaar gebracht in een paar oude kazernes in de bossen van de Veluwe. Op een gegeven moment vonden we het tijd om de zaken wat serieuzer aan te gaan pakken en zo is Orga Sunet ontstaan. Het is overigens géén platenlabel of een muziekgroep. Wat het wel is, is een organisch groeiend ecosysteem gebaseerd op een visie die twee jaar geleden door Jay Sunsmith, Masèsè Macnack en mij werd gedeeld. Alles wat binnen Orga Sunset wordt gemaakt blijft in handen van de makers, we ondersteunen elkaar op allerlei vlakken.

Waar kijk je als eerste naar bij een nieuwe release van een muzikant?
Het eerste waar ik naar kijk is karakter en daarna kijk ik hoe serieus iemand met muziek bezig is. Doe je het een beetje voor de gein erbij of ben je er echt al wat serieuzer mee bezig? Als een artiest er echt voor wil gaan, dan is hij of zij meer dan welkom om zich bij ons collectief aan te sluiten. Vervolgens gaan we dan samen kijken welke stappen we kunnen maken. Nog mooier is het als iemand al een plannetje heeft klaarliggen, maar als dat niet het geval is dan denken we graag mee!

Je bent al een flinke tijd actief binnen de hiphopscene. Is de scene de laatste jaren echt veranderd of valt dat wel mee?
Wat voor mij echt is veranderd is het grondwerk. Toen ik mijn eerste stappen in de game maakte moest ik zelf op straat mijn cd’s aan de man proberen te brengen. Soms werden ze gewoon op de grond gesmeten, maar dan raap je ‘m weer op en ga je verder. Dat was de hustle. Tegenwoordig werkt dit echt stukken anders. Vroeger hadden we geen Spotify en YouTube, tegenwoordig is het zoveel gemakkelijker om je werk aan de man te brengen. Door die ervaringen van vroeger heb ik geleerd dat hard werken echt loont en dat je als artiest over een flinke dosis geduld moet beschikken. Succes komt je nooit zomaar aanwaaien.

Hoe groot moet die dosis geduld zijn volgens jou?
Dat hangt natuurlijk af van je eigen tempo. Er zijn mensen die elk half jaar een nummer uitbrengen maar dan ben je in mijn ogen niet op de radar. Het ligt ook voor een groot gedeelte aan de aanpak die je kiest. Je kan bijvoorbeeld alleen een nummer droppen en hopen dat ‘ie wordt opgepikt, maar als je zaken goed wilt aanpakken zorg je dat je doorlopend plan hebt. Iedereen kan dingen tegenwoordig online gooien wat het best lastig kan maken om op te vallen. Zorg dat je zaken consequent blijft aanpakken, de aanhouder wint.

In de Nederlandse hitlijsten zijn er de laatste jaren altijd een aantal rappers die de lijsten domineren. Wie stonden er bovenaan de lijsten toen jij begon in de rap game?
Toen ik bezig was dat D-Man, dat was in de tijd dat acts als Baas B, Yes-R, Lange Frans en Opgezwolle net opkwamen. Ik was toen zelf bezig met Engelstalige rap, dus ik lette niet echt op die Nederlandse gasten, totdat ik steeds vaker te horen kreeg dat mijn stem op die van Negativ leek.

Stoor je jezelf weleens aan die nieuwe generatie commerciële rappers?
Nee man, daar houd ik mij helemaal niet meer mee bezig. Ik ga niet haten op de manier waarop rappers hun geld verdienen. Toen ik zelf begon als artiest had ik wel vaak discussies met vrienden over welke artiesten er toe deden en welke niet, maar dat heb ik vrij snel achter mij gelaten. Ik weet ondertussen precies waar mijn skills liggen. Los daarvan heb ik alleen maar liefde voor de nieuwe generatie. Ik ken veel jonge gasten hier in Arnhem en daarbuiten waarvan ik denk: wat je maakt is echt dope, ik fok met je!

Zou je zeggen dat hedendaagse “trap-rappers” gebruikmaken van een bepaalde levensstijl puur om zichzelf te promoten?
Wat ik heb meegemaakt is dat veel rappers drugdealers willen zijn, en dat veel drugsdealers rappers willen zijn. Dat zie ik nog steeds veel gebeuren, ook in mijn omgeving. Dat moeten die guys allemaal lekker zelf weten, zolang ze de consequenties van hun keuzes maar accepteren, iets wat vaak niet het geval is. Waar ik slecht tegen kan zijn van die ratten, je snapt wel wat ik bedoel. Loyaliteit, keeping it real, dat is waar het voor mij om draait. Als je rapt over bepaalde zaken is dat prima, maar houd het gewoon fucking real, doe je niet anders voor omdat je zo’n imago wilt hebben. Ik heb genoeg dingen gezien en meegemaakt. Dit soort shit ligt gevoelig voor mij, dan merk je misschien wel.

Hoe zorg jij er als artiest voor dat je na zoveel jaren in de game nog relevant blijft?
Als artiest moet je dat ademen denk ik. Zit je er half in? Zit je er voor een kwart in? Mensen geloven je niet als je niet in jezelf gelooft. Ik heb mijn strepen ondertussen verdiend, ik ben trots op mijn cv en portfolio. Veel nieuwkomers werpen een blik op mijn cv of portfolio en kennen de namen en projecten erop amper. Maar ik ken ze wel, dus dat is de competitie met mezelf.

Hoe kijkt jouw familie naar je muziek?
Ik kom gelukkig uit een hele muzikale familie. Mijn ouders hebben mij nooit tegengehouden in wat ik doe en daar ben ik ze enorm dankbaar voor. Maar ik heb ze ook best veel nummers niet laten horen, dat mag je best weten. Mijn ouders wonen in Suriname, dus ik kan niet zomaar even bij ze op bezoek gaan en dat doet mij soms wel pijn. Ik heb diverse clips opzettelijk in Suriname geschoten zodat ik mijn familie weer kon zien. Mijn moeder is niet alleen mijn moeder, maar ook mijn beste vriendin, dat is echte love. Ik ben een family man in alles wat ik doe.

Wat kunnen we de komende tijd verwachten van jou als artiest?
Singles, heel veel singles! Daarnaast doe ik ook veel werk achter de schermen en ben ik druk bezig met nieuwe samenwerkingsverbanden. Wie weet drop ik over een tijdje weer een compleet album, maar tot die tijd heb ik meer dan genoeg te doen. Gotta keep busy!

📷 Sidney Shane Monkau op Instagram

🎵 Sidney Shane op Spotify

📷 Orga Sunset op Instagram

🎵 Orga Sunset op Spotify

Tags : , , , , ,

Reacties