Toneelgroep Oostpool – Eli Eli

Geplaatst op 30 april 2012 Door In Talent uit Arnhem, Talenten

Een productie voor en door jongeren. De Arnhemse toneelgroep Oostpool presenteert met enige regelmaat jongerenproducties. Eerder waren Verona aan de Rijn (2010) en Voorjaarsontwaken (2011) in deze serie te zien. Nu gaat een nieuwe productie binnenkort in première. Veertig jongeren uit Gelderland en Overijssel werken aan het tienerdrama mee.

Eli Eli is geïnspireerd op het boek Låt den rätte komma in uit 2004 van John Ajvide Lindqvist, de ‘Zweedse Stephen King’. In Eli Eli staan een jongen en een meisje centraal, twee outcasts die in elkaar hun enige vriend ontdekken. Oscar, de jongen, wordt gepest op school. Eli, het meisje, worstelt met een onuitsprekelijk geheim: haar verlangen naar bloed.

In hun pogingen hun angst te overwinnen ontdekken Oskar en Eli dat er maar één remedie is: liefde. Maar ook aan de liefde is een grens: uiteindelijk staan ze allebei voor de keuze: weggaan en leven of blijven en sterven.

Mathijs Verboom, de schrijver van Eli Eli verwoordt zijn kijk op de voorstelling: “De jongeren in het verhaal raken hun onschuld kwijt, ze zitten tussen kind zijn en volwassenheid in. Ze moeten nog ontdekken. Leren omgaan met andere mensen. Vechten om hun plek.

De voorstelling draait voornamelijk om de angst van de twee jongeren hebben. “Angst mag je in deze maatschappij niet toelaten. Eigenlijk vertellen we een heel mooi verhaal. Hoe kan je angst overwinnen? Door liefde, vriendschap, genegenheid. Geloof in jezelf.

Roos (15 jaar) doet mee aan Eli Eli: “De mooiste ervaring die ik heb overgehouden aan Eli Eli is dat ik mezelf kan zijn: bij Oostpool kun je je verhaal kwijt en er wordt naar je geluisterd. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen met ook hun eigen verhaal, hierdoor leer je elkaar beter kennen en leer je dat iedereen meer met zich meedraagt dan je op het eerste gezicht zou denken. Elke repetitie is weer anders, maar altijd even gezellig!

Toneelgroep Oostpool uit Arnhem is een van de acht grote toneelgezelschappen van Nederland. Het gezelschap speelt in schouwburgen, vlakkevloertheaters en op locatie en brengt vijf tot acht producties per jaar uit. Daarnaast heeft het gezelschap een actieve educatieafdeling.

Eli Eli is te zien van vrijdag 4 t/m zondag 6 mei en vrijdag 11 t/m zondag 13 mei 2012 in Huis Oostpool aan de Nieuwstraat 58 (aanvang vr en za: 20:15 en zo: 14:30). De première is op zaterdag 5 mei. Reserveren van kaarten (à € 11,50 normaal / € 7,50 t/m 18 jr/ € 18,50 première) is mogelijk via www.toneelgroepoostpool.nl en (026) 445 96 25.

Tags : ,

Reacties