Avondje lachen en gieren met deze 10 komedies uit de 90’s

Geplaatst op 28 april 2022 Door In Films & series, Uitgaan

Met z’n allen op de bank, lekker een avondje lachen, gieren en brullen met deze top 10 comedyklassiekers!

1. Dumb en Dumber

De grappigste duo, beste vrienden en beide een groot gebrek aan intelligentie. Met de acteurs Jim Carrey en Jeff Daniels, als Lloyd en Harry.

Lloyd heeft in de film een carrière als limousinehauffeur en moet een vrouw naar het vliegveld brengen. Op het vliegveld ziet Lloyd dat zij haar koffer neerlegt en vergeet. Lloyd besluit het koffertje naar haar toe te brengen in de hoop dat de vrouw voor hem valt. Samen met Harry begint hij aan een lange trip voor het land. De trip gaat alleen niet helemaal zoals gepland; ongelukken, aanhoudingen, achtervolgingen en andere onhandige acties. Tot het duo ontdekt dat de vrouw het koffertje met een reden heeft achtergelaten….

In elk geval een film die je constant aan het lachen maken. Zo hebben ze in 2014 nog een vervolgfilm gemaakt: ”Dumb en Dumber Yo”.

                                     

2. See No Evil, Hear No Evil

Oftewel een dove en een blinde, een bijzondere vriendschap. Kan je het je voorstellen? Met de acteurs Gene Wilder en Richard Pryor als Dave en Wallace. Karakter Dave is doof en karakter Wallace is blind.

Wallace en Dave raken bevriend en worden collega’s in een kiosk,waarna ze erachter komen dat de één doof is en de ander blind. Op een dag komt er een man langs om een munt af te leveren bij hun kiosk. Maar binnen enkele minuten wordt hij voor de kiosk doodgeschoten. Dave was niet aan het opletten. Hij zag enkel twee lange benen de shop verlaten. Wallace kon daarentegen wel het kogelschot horen. Hij loopt richting het geluid en struikelt over een dood lichaam. Tijdens de val vindt hij het pistool, pakt deze op en uitgerekend op dat moment komt de politie aangerend. Beide heren worden gearresteerd op verdenking van moord. Kunnen ze als dove en blinde nog herkennen wie de echte dader is om zichzelf uit deze benarde positie te bevrijden?

Bereid je voor op meer dan voldoende lachmomenten en een hele goede chemie tussen de twee acteurs! 

3. Baby’s Day Out

Ze zeggen altijd dat je moet opletten wie je je huis binnenlaat, want voor hetzelfde geld steelt iemand je baby! Een film met acteur Jacob Joseph als baby Bink.

Een rijke familie wil professionele foto’s van hun baby laten maken voor de geboorteadvertenties in de krant. De drie criminelen Eddy, Norby en Veeko zien dit als een grote kans om snel geld te maken. Ze doen zich voor als fotografen om vervolgens Baby Bink te ontvoeren voor een flinke som losgeld. Dit lukt, tot ze de baby kwijtraken. De rest van de film staat in het teken van hun zoektocht naar Bink, die de drie criminelen op wonderbaarlijke wijze steeds een stap voor weet te zijn. Zo zien ze de baby wegrijden in een bus, zoeken ze ‘m in een dierentuin met gevaarlijke gorilla’s en doorzoeken ze een bouwplaats die behoorlijk hoog is. Genoeg obstakels die het de criminelen niet makkelijk maken!

Wie moet hier nou niet om lachen? Een film vol met doldwaze avonturen!

4. The Truman Show

Een perfect leven waarin alles om jou draait. Klinkt heerlijk maar toch ook een beetje té perfect. Opnieuw een film met de welbekende Jim Carrey. Dit keer speelt hij de rol van Truman Burbank.

Een man met een goede baan, een liefhebbende vrouw en een goede vriend. Hij geniet van het leven en is elke dag weer in een goede bui. Tot er wat vreemde dingen gebeuren. Hij begint te twijfelen aan zijn leven. Is het niet te perfect? Zijn zijn vrienden wel echt? Houdt zijn vrouw wel echt van hem? Hij weet niet meer wat echt is. Zo probeert Truman uit zijn leven te ontsnappen. Maar iedereen lijkt hem steeds tegen te houden; de wegen staan ineens vol met lange files, de vliegtickets zijn allemaal uitverkocht, de bus krijgt onderweg technische problemen of er breekt ineens een bosbrand uit. Komt Truman achter de waarheid?

Een hele vermakelijke film die je tegelijk ook aan het denken zet. 

6. The Naked Gun

Van de makers van “Dumb en Dumber” met in de hoofdrol de legendarische Leslie Nielsen. Een detective met een goed hart en goede bedoelingen, alleen mist hij wat intelligentie.Zijn naam is detective Frank Drebin. Frank moet een aanslag op de Engelse koningin voorkomen. Maar hij heeft geen benul van wat hij doet. Zo krijgt hij hulp van zijn nieuwe liefde Jane. Maar door zijn onhandigheid komt hij al snel terecht in een complot om de koningin te vermoorden.

Vol lekker flauwe en stompzinnige humor!

7. Big Daddy

Met in de hoofdrol Adam Sandler, die ditmaal de rol van Sonny speelt, een onvolwassen man zonder toekomstplannen. En zoon Julian, gespeeld door tweeling Sprouse.

Sonny heeft een lekker simpele baan al tolpoortmedewerker. Hij is rommelig, onverantwoordelijk en heeft geen toekomstplannen, kortom een volwassen kind. Het leven bestaat voor hem alleen uit plezier en gekkigheid. Zijn vriendin is klaar met zijn onvolwassen gedrag en besluit hem te verlaten. De volgende morgen staat er ineens een jongetje van vijf bij Sonny voor de deur. Zijn naam is Julian. Hij blijkt de zoon te zijn van zijn gescheiden huisgenoot, die momenteel in China zit. Het jochie is opgegeven voor adoptie. Sonny ziet dit als een goede kans om te bewijzen dat hij wel degelijk verantwoordelijk en volwassen is. Daarom besluit hij Julian zelf op te voeden. De vijfjarige Julian mag zijn eigen keuzes maken en doen waar hij zin in heeft.

Een hartverwarmende film met flauwe humor die heel gemakkelijk wegkijkt.

8. Rush Hour

Met stuntheld Jackie Chan en comedian Cris Tucker in de rollen van Lee en Carter.

Lee uit Hongkong is een politie-inspecteur. Hij reist naar Los Angeles voor een zaak: de ontvoering van de elfjarige dochter van de consul. Carter uit Los Angeles is ook werkzaam als politie-inspecteur. Hij is nogal onhandig en heeft een kinderlijk karakter, maar neemt zijn werk erg serieus. Maar zijn baas is klaar met hem en zijn stomme acties en staat op het punt hem te ontslaan. Tot hij een andere opdracht krijgt; hij moet op inspecteur Lee passen. Zo wordt Carter gevraagd om bij de FBI te werken. Carter ziet dit als een grote stap in zijn carrière. Maar als hij te horen krijgt dat hij met een partner opgescheept zit, ziet hij het toch niet zitten. Maar met veel tegenzin neemt hij het werk toch aan. Zo blijkt dat Lee een tegenovergesteld karakter heeft, waardoor hun samenwerking nogal tricky wordt. Ze ergeren zich dan ook flink aan elkaar. Toch moeten ze samenwerken en er alles aan doen om het elfjarige meisje te vinden. Worden ze toch een gouden duo?

Een echte actie-comedy film met de allervetste stunts! Er zijn ook twee vervolgen uitgebracht, maar de eerste film blijft het beste.

9. The Big Lebowski

Ze noemen hem Jeffrey Lebowski, maar hij noemt zichzelf The Dude. Gespeeld door Jeff Bridges.

Hij is al op leeftijd, maar hij blijft een echte hippie in hart en nieren. Zijn dagen bestaan uit blowen en bowlen. De film begint met dat zijn naam verward wordt met die van een rijke naamgenoot. Hij wordt overvallen door twee niet al te snuggere mannen die een flinke smak geld eisen. Na enige tijd beseffen ze dat ze toch de verkeerde Lebowski voor zich hebben, maar tijdens de overval heeft één van de overvallers het tapijt van The Dude ondergeplast. Zo besluit The Dude de rijke Big Lebowski te bezoeken om een vergoeding te eisen voor zijn tapijt. Maar dit bezoek neemt veel gevolgen met zich mee, want enkele dagen erna is de vrouw van de rijke Lebowski ontvoert. Nu is hij ook betrokken. Zullen het dezelfde overvallers zijn die bij hem binnenvielen?

The Big Lebowski is een regelrechte cult klassieker die je gewoon eens gezien moet hebben. Leuk detail: in Amerika wordt al sinds 2002 een compleet festival georganiseerd rondom deze film: Lebowski Fest.

10. Kingpin

Nog een film van de makers van “Dumb en Dumber” met Woody Harrelson in de hoofdrol, die zich met zijn vlotte babbel overal onderuit probeert te praten.

Roy is bowler. Hij wint de titel voor amateur bowlingkampioen. Hij probeert zich anders voor te doen dan hij is en dit eindigt slecht voor Roy. Hij verliest zijn hand in een ongeluk en moet zijn carrière op stop zetten. Nu verkoopt hij bowlingartikelen, tot hij op een dag een jongen ontmoet genaamd Amish. Hij heeft een aangeboren talent voor bowlen. Roy probeert hem te overtuigen om professioneel te gaan bowlen om zo geld te winnen. Gaat dit lukken?

Leuke comedy die heerlijk wegkijkt.

Tags : , , ,

Reacties