Dansgroep fABULEUS – Everland

Geplaatst op 18 april 2012 Door In Recensies, Uitgaan

Om 8 uur ’s avonds, 3 februari 2012 is de hal van de stadsschouwburg in Cuijk al goed gevuld met een gezellig, gemengd publiek. Mensen nemen nog een drankje, en wachten relaxt tot dat de deuren open gaan. Het gezelschap fABULEUS is ietwat aan de late kant vanwege slechte weersomstandigheden – maar om half 9 gaat de zaal toch echt open. Het stroomt gelijk vol, en na enkele minuten zijn er dan ook geen lege stoelen meer te zien. Vervolgens dimmen de lichten, en springen de lampen op het podium aan. ‘Everland’ gaat beginnen.

Het gezelschap, dat bestaat uit 12 jongeren, is een productie van fABULEUS – een gezelschap dat jonge mensen een professioneel kader biedt om theater en dans producties te maken. Dat professionele kader stralen ze vanaf de eerste danspassen uit, . ‘Everland’ is een enorm leuke verbeelding van Michael Jackson zijn leven. Zo hoor je zijn muziek, choreografieën die erg beïnvloed zijn door Michael, en af en toe schalt zelfs zijn pratende stem door de zaal. Ook de kostuums staan in het teken van Michael, glimmende jasjes en schoenen komen voorbij. Toch zijn de kostuums verder simpel, de nadruk wordt hiermee op het dansen gelegd.

Het publiek is duidelijk Michael fan – links en rechts hoor je mensen zachtjes meezingen wanneer hits als ‘Bad’ en ‘SmoothCriminal’ voorbij komen. De jonge dansers hebben duidelijk heel veel plezier in wat ze doen, je wordt meegetrokken in hun vrolijkheid. Ze zitten boordevol energie, en als ze er niet als tieners uit hadden gezien zou je denken dat ze dit al jaren deden – de danskwaliteiten zijn verbazingwekkend goed.

Ook het decor ziet er goed uit, simpel, maar wel effectief. Grote lampen en ventilators zorgen voor het extra show- gevoel. Al deze aspecten zorgen ervoor dat je anderhalf uur vermaakt wordt met een combinatie van hele goede dans, muziek en het charisma van de jonge dansers. Het is ook een zeer gevarieerd stuk: Michael Jackson’s muziek wordt afgewisseld met klassiek, de dans gaat van prachtige solo’s tot krachtige groepschoreografieën en wanneer de jongste van het stel ook nog eens gaat zingen is de zaal helemaal om. Fans van Michael zullen deze voorstelling absoluut waarderen, ze worden meegenomen in zijn wereld: vallen en opstaan, zijn onzekerheden, zijn grootheid en ook zijn dood. Maar ook jonge dansers, en jonge muziekliefhebbers zullen zeker geïnspireerd worden door dit stuk – en wat bovenal te stellen is, is dat je ongetwijfeld een leuke en energieke avond zult hebben. Zelfs de mensen die in eerste instantie helemaal niets met Jackson hebben.

Door: Kelly Vossen

Tags :

Reacties