Filmvertoning ‘Nosferatu’ met livemuziek door Jozef van Wissem – 8 april – Focus

Geplaatst op 14 maart 2023 Door In Films & series, Uitgaan

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens is een van de hoogtepunten uit de Duitse expressionistische film van de jaren twintig van de vorige eeuw. Het is de eerste verfilming van Bram Stokers beroemde creatie Dracula. We vertonen deze klassieker (i.s.m. Willemeen) op zaterdag 8 april met livemuziek door luitspeler Jozef van Wissem!

Een jong stel, Jonathan en Mina Harker, woont in de havenstad Bremen. Harker werkt voor makelaar Renfield, die later een handlanger van Nosferatu blijkt te zijn. Hij krijgt de opdracht naar Transsylvanië te reizen om Nosferatu een huis te verkopen. Bij het zien van een foto van Harkers vrouw, besluit Nosferatu zonder aarzeling het koopcontract te tekenen. Hij vertrekt naar Bremen, een zwart spoor van ellende achterlatend.

In 2019 kreeg luitspeler Jozef van Wissem van Cinémathèque Française in Parijs de opdracht een soundtrack te componeren voor de gerestaureerde originele versie van de film Nosferatu (1922). Toen hij de partituur aan het schrijven was, vond hij in de straten van Rotterdam een Nederlandse dubbele 7 inch plaat met geluiden van uitgestorven vogels. Hij manipuleerde deze gevonden vogelgeluiden met behulp van elektronica en voegde ze toe aan de partituur. Beginnend met een luitsolo, bevat zijn soundtrack elektrische gitaar en vervormde opnames van uitgestorven vogels, gaande van subtiliteit tot gotische horror.

‘Mijn soundtrack gaat van stilte naar lawaai in de loop van 90 minuten, zei hij, met als hoogtepunt dichte, langzame death metal.’ – New York Times

Let op; wegens succes extra voorstelling om 15:30 uur!

Ticketlink

Nosferatu + livemuziek door Jozef van Wissem

Friedrich W. Murnau – Duitsland – 94 minuten – taal: Duits, Engels – ondertiteling: geen

Vertoning om 15:30 en 19:30 uur

Kosten:
€17,50 normaal
€5 Cineville
€15 F-Pas/Vrienden/Hartsvrienden
€10 Scholier, student, CJP

 

Tags : , , , ,