Hideous (wo)men – Toneelgroep Oostpool

Geplaatst op 12 november 2013 Door In Recensies, Uitgaan

Op vrijdag 8 november vond de première plaats van de voorstelling Hideous (wo)men van Toneelgroep Oostpool. Een soap die de grenzen van het concept oprekt en experimenteert met de illusie van persoonlijke autonomie, gemaakt door Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot en Susanne Kennedy.

Het podium is een draaiende carrousel met drie kamertjes. Aan weerszijden daarvan hangen twee beeldschermen waarop steeds de volgende ruimte te zien is. Je kijkt mee in de levens van personages die zich zowel in de jaren zeventig als in het heden en de toekomst  lijken af te spelen. Levens die lijken op die van ons.

In deze Engelstalige voorstelling wordt gebruik gemaakt van beeldtaal die associaties oproept met een sitcom of een Amerikaanse soap. Door gebruik te maken van deuren worden de scenes en de ruimtes op verassende wijze met elkaar verbonden. Ook doet het decor door de typische patronen van het behang en het gebruik van meubelstukken en attributen denken aan sommige filmsets van bijvoorbeeld Stanley Kubrick.  Vervreemding ontstaat onder andere doordat er geen sprake is van een duidelijke chronologie. Tijdens de gehele voorstelling wordt er op verschillende niveaus gespeeld met de werkelijkheid. De verschillende personages dragen maskers waardoor ze eruit zien als poppen. Soms zijn er vier dezelfde personages in één ruimte. Zo word je als toeschouwer voortdurend in verwarring gebracht en word je meegenomen in een absurdistische droomwereld.

hid1

Surrealistische wezens verbeelden de angst van de mens voor leegte. Waarin masturbatie zonder schaamte wordt uitgebeeld en eenzaamheid voelbaar is. De choreografie en het ritme waarin wordt geacteerd maken het geheel tot een bijna onwerkelijke dans. Het vooraf opgenomen geluid en de teksten dirigeren de strakke timing van het spel.

Een liefdesverhaal lijkt een plot te vormen in deze voorstelling.  Maar is dit wel een voorstelling? Of zijn WIJ –het publiek- de voorstelling? Het publiek bekijkt de voorstelling namelijk evengoed als andersom. Een camera, gedragen door één van de personages, speelt een dubbelrol als schaamteloze voyeur.

De titelkeuze “Hideous (wo)men” – wat ‘afzichtelijke vrouw/man’ betekent- wordt aan het einde duidelijk wanneer het afgrijzen van het publiek hoorbaar is. Walging en afgunst worden opgeroepen wanneer er op het podium rijkelijk lichaamssappen vloeien…

hid2

Hideous (wo)men is, net als Small World en BIMBO, onderdeel van de serie Visual Statements en is van 5 november t/m 15 februari in de Nederlandse theaters te zien. Klik hier voor de speellijst.

Concept en spel is van Susanne Kennedy, Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot, Nettie Blanken, Willemijn Zevenhuijzen en Erika Cederqvist  die o.a.  ook in de voorstellingen ‘Bimbo’ en ‘Small World’ speelden. Vrijdag 15 november organiseert toneelgroep Oostpool na afloop van Hideous (wo)men een nagesprek met Marian Donner (NRC) in Huis Oostpool Arnhem. Donner interviewt theatermakers Bianca van der Schoot en Suzan Boogaerdt over de thema’s in de voorstelling. Ook is er voor iedereen de gelegenheid om vragen te stellen aan de makers.

Fotografie: Sanne Peper

Tekst: Linda Augustijn en Bas Bugter

Tags : , ,

Reacties