Ik ging voor het eerst naar een grindcore festival

Geplaatst op 1 november 2019 Door In Recensies, Uitgaan

Op zaterdag 16 januari vond Grindfeast XL 2 plaats in jongerencentrum Willemeen. De organisatie achter dit event, Grindfeast Events, organiseert al sinds 2012 diverse grindcore en deathmetal evenementen in Willemeen. Voor reporter Hanneke was dit haar allereerste grindcore event.

Mijn grindcore ontgroening
Via de Willemeen vernam ik dat daar een grindcore evenement plaats zou gaan vinden. Dat leek mij eigenlijk best interessant eens live mee te maken. Ik weet dat mijn vriend dol is op hardere gitaarmuziek en stelde aan hem voor om er heen te gaan. Zo hoefde ik in ieder geval niet zielsalleen deze voor mij compleet nieuwe belevenis aan den lijve te ondervinden. Mijn vriend had mij al eens wat grindcore laten luisteren. Ik vond het maar een bak (ietwat gestructureerde) herrie met onverstaanbare vocals.

De middag van tevoren was ik al een beetje in dubio wat ik nou aan moest trekken. Want ja, wat kan ik nou verwachten van een grindcore evenement, buiten een bak herrie en veel bier drinken om?

Ik besloot helemaal in het zwart te gaan. Dat leek mij wel zo’n beetje de norm bij het gemiddelde extreme metalconcert. Gestreept donker shirtje, zwarte jeans, zwarte sokken en zwarte Vans. Prima, dacht ik. Tot ik de grote zaal van de Willemeen binnenkwam. Een flink gedeelte van de bezoekers was verkleed! Van onesies tot feestmutsen en badjassen, het was één grote carnavaleske toestand. Vooraan stond iemand heftig met een wc borstel te zwaaien terwijl er aan de andere kant van de zaal een polonaise werd ingezet. Dit had ik totaal niet verwacht.

Grindcore Publiek

De eerste artiest die speelde was de eenmansact Carnifloor. Een gozer die in zijn eentje gitaar speelde en tegelijkertijd de grunts voor zijn rekening nam terwijl er een drumtrack meeliep. Het eerste wat ik tegen mijn vriend zei was: ‘Ik heb oordoppen nodig!’ Niet omdat de muziek slecht was, maar omdat het snoeihard ging.

Na Carnifloor speelde Kaasschaaf. Dit Arnhemse gezelschap speelt zogenaamde partygrind en is zeker geen onbekende binnen de scene. Al bij hun eerste track sloeg het hele publiek op tilt. Binnen no time was er een moshpit vol met verklede mensen gaande. Ik zocht een veilig heenkomen achter een speaker terwijl zich voor mij een bierovergoten grindcarnaval voltrok.

Grindcore Party

Grindcore Kaasschaaf

Er speelden ook bands met een wat lagere feestfactor, zoals de Leidense crustgrind band Kru$h. Muzikaal gezien even hard, maar met een wat serieuzere maatschappijkritische ondertoon in hun lyriek. Ik heb ontdekt dat grindcore een vrij breed genre is waarbinnen veel vrijheid heerst. Het publiek wist zich uitstekend te vermaken met alle acts, of dat nu een eenmansact was of een stel raggende crustpunks.  Muzikaal gezien vond ik alles wel op elkaar lijken, maar dat zal elke leek op het gebied van grindcore zeggen. Harde gitaren, snelle drums en gegrunt, erg veel onverstaanbaar gegrunt.

Ik had niet verwacht dat ik een grindcore evenement zo leuk zou vinden. Vooral de sfeer is bijzonder, het publiek gaat enorm gebroederlijk met elkaar om en maakt er echt een feestje van. Kortom: een soort carnaval voor goedgeluimde headbangers die allen een oprechte interesse hebben in deze keiharde substroming binnen de metal.

Ook een avondje grindcore meemaken?
Benieuwd geworden naar een avondje grindcore? Dan mag je Grindfeast XL VI op zaterdag 16 november bij Willemeen niet missen! Met bands als Stoma, Placenta Powerfist, Kaasschaaf en Suffering Quota belooft het weer een bizar/bijzonder/beregezellig feestje te worden!

Artikel: Hanneke Lovink
Foto’s: Jeroen Oosterman
Met dank aan Willemeen en Grindfeast Events.

Tags : , , , , , , , ,

Reacties