In beeld: Vitalis: een Romeins-Bataafs theaterspektakel – 13 oktober – Arnhem

Geplaatst op 1 november 2019 Door In Foto's en Aftermovies, Uitgaan

Een strijdhoorn schalt over de groene Meinerswijkse uiterwaarden, gevolgd door wapengekletter en geschreeuw van soldaten. Wanneer de Bataven de overhand beginnen te krijgen, steken Romeinse soldaten hun eigen fort in brand. “Liever een fort in de fik, dan een fort in de handen van de vijand!” De longen prikken wanneer de lucht zich vult met dikke rook. De Bataafse Opstand is in volle gang. 1950 jaar na dato voltrekken zich dezelfde gebeurtenissen, op dezelfde locatie.

Tijdens de Bataafse Opstand in 69 na Chr. gingen veel Romeinse forten aan de noordgrens van het Romeinse Rijk in vlammen op, zo ook het castellum van Meinerswijk. Tegen de achtergrond van de mythes en feiten rond deze opstand voerden verschillende levende-geschiedenisverenigingen een unieke openluchttheatervoorstelling op bij de Romeinse tuin in Meinerswijk, vlakbij het voormalige castellum en de limes.

Het verhaal van Vitalis
Een Bataafse godin en een Romeinse god vertellen het verhaal van Vitalis en de Bataafse Opstand van 69. Het verhaal gaat over twee Bataafse broers, die in de oorlog beide een verschillende kant kiezen. De een wordt een Romeinse soldaat zoals hun vader vroeger was. Toen bleek dat hij tegen zijn eigen volk moest vechten, kneep hij ertussenuit. Na een heftige veldslag nemen de Romeinen de oudere thuisgebleven broer gevangen. Ook de jongste broer ontkomt niet aan gevangenschap, hij had de eer van het Romeinse leger immers beschaamd. Het lot wil dat beide broers worden gescout door een belangrijke lanista (gladiatorenbaas). Uiteindelijk moeten de twee broers als gladiatoren tegen elkaar vechten. De gladiator die wint kiest ervoor om zijn broer in leven te laten. Vanaf dat moment gaat hij door het leven onder de naam Vitalis, wat ‘leven/levensgever’ betekent. Het verhaal laat zien hoe willekeurig oorlogen zijn en hoe ze families kunnen verscheuren. Het leven voor de Bataven was bruut en zwaar onder de ijzeren grip van het Romeinse Rijk. Vitalis veranderde van een simpele boer in een succesvolle gladiator. Het publiek bij Meinerswijk wordt zijn verhaal over verlies en overwinning ingezogen en krijgt een uniek kijkje in het leven van 1950 jaar geleden.

Zo realistisch mogelijk
Het buitenterrein van de Romeinse tuin leent zich goed om met talloze acteurs grote scenes te kunnen uitbeelden. De authentieke kleding, wapens en termen geven de theatervoorstelling een levensechte indruk. “Wij maken gebruik van spullen en technieken die al eeuwen geleden bedacht zijn, om zo waarheidsgetrouw mogelijk te blijven. De Romeinse onderofficier draagt bijvoorbeeld een echte wolvenhuid, zoals dat vroeger ook gebeurde. Hoe je daar aan komt? Dat is een kwestie van de juiste connecties hebben. Deze wolvenhuid komt uit het Oostblok, waar wolven nog regelmatig afgeschoten worden, omdat er daar nog grote populaties leven. We hebben ook een echte leeuwenhuid, die is afkomstig uit een dierentuin.”

Activiteiten
Naast de voorstelling zijn er ook nog meer dingen te doen en te bezichtigen. Zo kan je in een oude Romeinse kruidentuin rondlopen, waarbij de Latijnse namen van de planten vermeld staan. Een expert beantwoordt alle vragen en vertelt waar je de planten zoal voor kan gebruiken. Er is een kampement van de Romeinen en Bataven, waarin allerlei attributen van beide legers tentoongesteld worden. Voor de kinderen is er een Romeinse trainer die lesgeeft in de kunst van het zwaardvechten. Ten slotte is er een markt met kraampjes waarin van alles ligt uitgestald, waaronder oude potscherven uit de Romeinse tijd. Ook Rozet is aanwezig met boeken over de geschiedenis van de Romeinen en Bataven.

Ontmoet de Romeinen en Bataven
In het kampement van de Romeinen en Bataven lopen allerlei figuranten rond, die met alle plezier vertellen over hun bezigheden. Hier zie je de uitvoering van oude ambachten, zoals hout bewerken en touw maken. De meeste figuranten zijn bij de levende geschiedenisvereniging terechtgekomen door een grote interesse in geschiedenis. Ze zijn goed ingestudeerd in hun rol en kunnen je van alles vertellen, van de historische feitjes tot praktische tips.

Ben je geïnteresseerd en wil je ook een reconstructie of theaterspektakel bijwonen? Of wil je zelf lid worden, zodat je mee kan spelen? Iedereen vanaf 18 jaar is van harte welkom bij Stichting Foeks en Pax Romana!

Foto’s en tekst: Thierry en Aart

Tags : , , , , , , , ,