Introdans laat harten sneller kloppen

Geplaatst op 12 oktober 2012 Door In Recensies, Uitgaan

Introdans is één van de drie grootste dansgezelschappen in Nederland en streeft ernaar dans voor een breed publiek aantrekkelijk te maken. Zo geeft het gezelschap bijvoorbeeld workshops op middelbare scholen en hebben ze ook voorstellingen speciaal voor kinderen. De jongste voorstelling ‘Hartslag’ belooft veel zuidelijke passie en sensualiteit, met stukken van de spanjaarden Nacho Duato, Cayetanto Soto en de franse choreograaf Thierry Malandain.

Dat Introdans deze belofte ogenschijnlijk zonder moeite inlast is een feit. De choreografieën staan bol van de hartstocht en sensualiteit. Het geheel bestaat uit zeer verschillende stukken die elk een eigen energie, ritme en wellicht een eigen hartslag hebben.

Waar bij het eerste stuk ‘Fugaz’, nog een paar asynchrone bewegingen tussen de dansers bestonden verdween dit kleine schoonheidsfoutje in de rest van de voorstelling vrijwel geheel. De enige verdere afleiding die in de voorstelling aanwezig was, was de spijtige keuze om ook Rashaen Arts een huidskleurig pak aan te trekken wat enorm afstak tegen zijn donkere huid.

Naast deze kleine opmerkingen, is het een voorstelling die zeer zeker de moeite waard is. Waarbij voornamelijk ‘Por Vos Muero’ en ‘Boléro’ elkaar naar de kroon steken. Beiden zijn zeer indrukwekkende werken. Waar bij ‘Por Vos Muero’ er duidelijk Renaissance elementen, in muziek en dans, naar voren komen, contrasteert ‘Boléro’ hier enorm mee. Deze laatste choreografie is namelijk erg eigenzinnig en modern. Door gebruik te maken van semitransparante schermen beperkt Malandain de dansers in hun bewegingsvrijheid, waarna zij als collectief proberen te ontsnappen.

Introdans heeft met deze voorstelling de hooggespannen verwachtingen zeker waargemaakt. De elementen van de voorstelling lijken te contrasteren met elkaar maar verrijken de ervaring van ieder afzonderlijk werk daardoor. ‘Hartslag’ is nog tot en met 29 januari 2013 te zien.

Gezien op 7 september 2012, première, Schouwburg Arnhem.

Speellijst: http://www.introdans.nl/touragenda-en-reserveren/

 

Door: Maranke Wieringa

Tags : ,

Reacties