Live@AMZAF: Fake ID

Geplaatst op 20 juni 2014 Door In Mis het niet, Muzikanten, bands & DJ's, Talent uit Arnhem, Talenten, Uitgaan

Aanstaande zaterdag vindt het AMZAF Young Talent Festival plaats in het Nederlands Openluchtmuseum. Een keur aan jong talent speelt hier op bijzondere podia. Eén van de acts is de Nijmeegse band Fake ID, die naar eigen zeggen een unieke mix van punk, rock, ska en reggae spelen.

fake-id

Fake ID nam alvast een kijkje bij het Openluchtmuseum om te checken wat de oud-Hollandsche pot schaft.

Waar komt jullie naam vandaan?

Bram: “Er zijn heel veel namen voorbij gekomen, en dit was de naam die we uiteindelijk gekozen hebben.”

Coen: “En One Direction en de Backstreet Boys waren al bezet…”

Bram: “Fake ID is eigenlijk een afkorting, maar ik mag je niet vertellen waar het voor staat. Alleen wij weten waar het voor staat.”

Hoe zijn jullie begonnen?
Coen: “We kennen elkaar allemaal van dezelfde opleiding, muziektherapie. Vanaf de introductieweek van de opleiding klikte het goed. Ivar en ik zijn in eerste instantie begonnen met jammen. We spelen beiden gitaar en drums. Tijdens de jamsessies konden we elkaar zo een beetje afwisselen. We speelden toen rauwe, punkachtige stonerrock. Op gegeven moment leek het ons wel vet om wat meer invloeden uit de reggae te gaan integreren in onze muziek. Een bassist is dan sowieso ook handig om te hebben. We vroegen Bram of hij bas wilde komen spelen. Het feit dat hij nog nooit een basgitaar had aangeraakt weerhield hem er niet van om dit onder de knie te krijgen. Ik had ook nog helemaal geen ervaring met het drummen van reggae-ritmes. We hebben echt samen alle instrumenten leren bespelen.”

Bram: “We speelden allemaal op een instrument dat niet ons hoofdinstrument was. Drie jaar lang samen spelen zorgde ervoor dat we echt gegroeid zijn.”

Hoe ontstaan jullie liedjes?
Ivar: “We gaan niet echt zitten om te schijven. We maken gewoon muziek met elkaar. Onze nummers ontstaan ook op verschillende manieren. Soms ontstaan ze als we lekker aan het jammen zijn op school, soms heeft iemand een idee voor een riff of drumbeat. Meestal ligt een jam wel ten grondslag aan onze nummers.”

Coen: “De meeste nummers ontstaan wanneer we tijd over hebben of wanneer we onze studie aan het verwaarlozen zijn. We grijpen ieder idee aan om een lied te maken, want we vinden bijna alle ideeën van elkaar vet. We groeien echt samen in onze stijl. Soms ontstaat de basis van een nummer zelf tijdens een optreden of tijdens een soundcheck.”

Bram: “Het gaat ook heel erg vanzelf. Dat komt denk ik toch doordat we samen de instrumenten hebben leren bespelen. Ik heb leren bassen met Coen en Ivar. Niet in mijn eentje.”

Coen: “Ik drum ook alleen maar als we samen aan het spelen zijn. Ik heb niet het gevoel dat we aan het studeren zijn op ons instrumentbeheersing. Het groeit gewoon. Dat maakt het ook zoveel makkelijker. Als ik iets inzet, begrijpen de jongens die flow meteen. We voelen elkaar echt aan. Het begint allemaal bij vriendschap, dat is het belangrijkste.”

Wat willen jullie bereiken met jullie muziek?
Bram: “Nooit meer werken en gewoon een mooi leven hebben.”

Ivar: “Alleen maar muziek maken, chillen met maten en lol hebben.”

Bram: “Voor ons is muziek een uiting van wat we meemaken en hoeveel lol we met elkaar hebben. En dat is als het goed is ook wat je terug kan horen in de muziek.”

Coen: “We hebben ook geen concrete doelen zoals binnen een jaar op Lowlands staan. Zoiets komt met de tijd. Als we dezelfde weg blijven volgen zoals we dat de afgelopen anderhalf jaar hebben gedaan dan komt het allemaal wel goed. Aan de ene kant zijn we zelfverzekerd genoeg om te weten dat het goed komt, maar aan de andere kant willen we hier geen concrete verwachtingen aan verbinden.”

Waarom moeten mensen jullie komen checken op AMZAF?
Bram: “Waarom niet?! Wij hebben veel plezier in het maken van muziek. En onze combinatie van genres is uniek. Ik heb zelf nog geen band gevonden die op ons lijkt. We maken alleen maar dingen die we zelf leuk vinden en dat weten wij ook over te brengen.”

Ivar: “Er zit super veel lol en energie in onze muziek.”

Bram: “We zijn gewoon lekker altijd onszelf en ons enige doel is dat wij in ieder geval lol hebben. Als wij het niet leuk vinden, doen we het niet. Het is onze band.”

De mannen zijn ook druk bezig met het uitbrengen van hun EP CUNsT. Ze hebben ongeveer 40 nummers gemaakt waarvan er 16 op de EP komen te staan.

Facebook

Youtube

Soundcloud

Tags : , , ,

Reacties