Live@AMZAF: Julian Hertz

Geplaatst op 20 juni 2014 Door In Mis het niet, Muzikanten, bands & DJ's, Talent uit Arnhem, Talenten, Uitgaan

Aanstaande zaterdag vindt het AMZAF Young Talent Festival plaats in het Nederlands Openluchtmuseum. Een keur aan jong talent speelt hier op bijzondere podia. De Arnhemse singer-songwriter Julian Hertz zal zijn eigenzinnige nummers hier ook ten gehore brengen. Julian speelt bijna altijd solo, maar op bepaalde evenementen en festivals speelt hij met een band.

julianhertz

Julian Hertz & band op het Hoogte80 festival. Foto: Michelle Fesenmeier.

Waar haal je de inspiratie vandaan voor je muziek?
Uit van alles. De meeste liedjes schrijf ik als ik verliefd ben of mijn hart gebroken heb. Zoals de meeste singer-songwriters geloof ik. Maar ik heb ook nummers geschreven die over milkshakes en Oreo koekjes gaan…

Hoe ziet dat schrijfproces er bij jou uit?
Eigenlijk begint het bij mij altijd met een melodie. Vaak verzin ik tijdens het spelen ter plekke een tekst. Meestal gaan die teksten nergens over. Als ik de melodie verder uitgewerkt heb dan begin ik met het schrijven van de eigenlijke tekst.

Doe je dat altijd zo?
Negen van de tien keer wel ja. Ik heb een aantal keer een nummer geschreven vanuit de tekst. Dat geeft misschien wat meer structuur en houvast, maar die manier van schrijven duurt mij te lang. Ik heb ook een boekje naast mijn bed liggen waar ik zinnetjes in opschrijf die mij te binnen schieten. Dat boekje ligt soms maanden stof te vangen. Op een gegeven moment kijk ik weer in dat boekje en dan vind ik weer een tekst die ik onderhand compleet vergeten was. Daar ga ik dan soms weer mee aan de slag.

Wat wil je bereiken met je muziek?
Ik wil het publiek meenemen in mijn verhaal. Mijn liedjes zijn enorm gevarieerd, ik schrijf over hele normale dingen maar ook over dingen die heel zwaar voor mij zijn. Mijn muziek is een soort van dagboek, ik kan er alles in kwijt en ik weet dat anderen zich in mijn muziek kunnen vinden.

Ik heb bijvoorbeeld een liedje over stilte. Niet zomaar stilte, maar zo’n stilte die zo stil is dat het ieder geluid versterkt. Die heb ik geschreven omdat ik een keer in de Universtiteits Bibliotheek zat te studeren. Het is daar vaak zo stil dat je alle voetstappen hoor echoën, alle toetsenborden hoort ratelen en het dichtslaan van een deur klinkt als een donderslag. Van studeren kwam er toen niet veel meer terecht. Ik denk dat zoiets voor iedereen wel herkenbaar is.

Speel je nog andere instrumenten dan gitaar?
Ja, ik speel ook ukelele. Die gebruik ik in sommige nummers. Vroeger speelde ik altijd piano. Toen ik op kamers ging was een piano een beetje lastig om mee te nemen. Dus heb ik toentertijd bij de Blokker een super goedkope en slechte gitaar gekocht waar ik op heb leren spelen. Onderhand speel ik al zo’n 8 jaar gitaar en af en toe nog een beetje piano. Live speel ik altijd gitaar.

Hoe ben je zelf op het AMZAF festival terechtgekomen?
Ik ben vorig jaar met wat vrienden naar AMZAF geweest. Ik vond het zo’n gaaf festival op een unieke locatie! Ik heb de organisatie toen een mailtje gestuurd met daarin de vraag of ik kon komen spelen. Dat vonden ze goed, anders stond ik er zaterdag niet!

Heb je zin in AMZAF?
Ja ontzettend! Het lijkt me echt geweldig om op AMZAF te spelen en ik hoop dat er een hoop mensen op af komen.

Benieuwd naar Julian Hertz? Zaterdag 21 juni speelt Julian solo op AMZAF. Om 20:40 en 21:55 is hij te zien bij de Kasteelboerderij. Kan je niet naar AMZAF komen maar wil je Julian Hertz toch graag een keer live zien? Check zijn site en zijn Facebook.

Tags : , , ,

Reacties