PLANKGAS #5: Hiphopmuziek in Arnhem | Interview Jochem de Wit

Geplaatst op 25 april 2021 Door In Mis het niet, Muzikanten, bands & DJ's, Talenten, Uitgaan

Hoe staat het ervoor met de hiphopmuziek in Arnhem? Op vrijdagavond 7 mei staat deze vraag centraal tijdens de interactieve gratis online ZOOM-meeting ‘PLANKGAS #5: Hiphopmuziek in Arnhem’. Jij kan ook deelnemen! In aanloop naar deze editie spraken we met diverse makers die stuk voor stuk een waardevolle bijdrage leveren aan de Arnhemse hiphopscene. Met deze keer Jochem de Wit: evenementenorganisator, mede-eigenaar van Café Bosch en actief met de soundsystem Harmonic Waves.

Hey Jochem! Waar houd jij je in de hiphopscene zoal mee bezig?
Hey! Ik ben al zo’n tien jaar actief in Arnhem met soundsystems en verschillende evenementen, waarbij ik ook vaak hiphop en aanverwante stromingen programmeer. Sinds een jaar ben ik initiatiefnemer en mede-eigenaar van Café Bosch, een culturele broedplek waar voor hiphop ook zeker mogelijkheden liggen.

Wat kenmerkt de Arnhemse hiphop in jouw ogen?
Er gebeurt al jaren van alles in de hiphopscene, maar er lijkt pas sinds kort ook echt meer ruimte te komen voor hiphop. Verder zie ik nog wel een groot gat tussen de commerciële en underground hiphop.

Hoe heb je de Arnhemse scene en muziek de afgelopen jaren zien veranderen?
Hiphop is wat mij betreft een muziekstroming die zich gemakkelijk weet aan te passen aan nieuwe invloeden. Waar ik vroeger vooral de invloed van funk en soul zag zie ik nu juist elektronische muziek en dancehall de boventoon voeren.

Wat vind jij mooie ontwikkelingen?
Ik denk dat het goed is dat steeds meer jongeren hun weg lijken te vinden via hiphop en er op diverse manieren door geprikkeld worden.

Waar kan het beter? Heb je hier zelf ideeën bij?
Zelf mis ik een beetje de connectie met de underground en het experiment. Er gebeurt namelijk vrij veel qua cross-over. Hierin zie ik wel een rol weggelegd voor poppodia om daar wat vaker iets mee te gaan doen.

Zie je veel samenwerkingen ontstaan of is er in Arnhem toch sprake van een ‘eilandjescultuur’?
Nou, ik denk dat de meeste mensen binnen de Arnhemse hiphopscene elkaar wel kennen.

Wat zou Arnhem goed kunnen gebruiken?
Nog wat meer inzetten op verdere professionalisering en hierbij de kennis uit de eigen stad proberen te halen in plaats dergelijke kennis van buitenaf in te vliegen.

Welke kansen hebben we hier, die onderbelicht of onbenut blijven?
Dat hangt wel samen met mijn antwoord op de vorige vraag. Vraag wat vaker de (lokale) ‘oude rotten’ uit het vak, want daar zit echt veel kennis en kunde.

Wie geef jij een shout-out voor zijn of haar rol in de Arnhemse hiphopscene?
Tom Vullings! Hij maakt zich al jaren lang belangeloos sterk voor de lokale scene met onder andere Luft en Tiger Shake.

Check ook www.cafebosch.nl en Harmonic Waves soundsystem


INTERESSE IN PLANKGAS #5 ?

Ben je ook benieuwd naar de stand van zaken van hiphop in Arnhem? Heb je je eigen ideeën of plannen? Dan mag je de komende editie van PLANKGAS natuurlijk niet missen. Je kunt vragen stellen, je mening geven of gewoon meekijken naar de gesprekken met diverse sterkhouders van de hiphopscene!

Hou de socials van PLANK Arnhem (Facebook en Instagram) in de gaten voor meer info en de link naar dit ZOOM-event, heel simpel om aan te haken!

Wil je vooraf op de hoogte blijven, meer info ontvangen of heb je suggesties of vragen? Stuur dan een mailtje naar pieter@jacobiberg.nl.

Facebookevent: PLANKGAS #5 online meetup: HIPHOP-muziek in Arnhem
Vrijdag 7 mei 19:00 tot 21:00 uur – gratis online meeting

Tags : , , , , , , , , , ,

Reacties