PLANKGAS #5: Hiphopmuziek in Arnhem | Interview Jorrit Hompe

Geplaatst op 24 april 2021 Door In Mis het niet, Muzikanten, bands & DJ's, Talenten, Uitgaan

Hoe staat het ervoor met de hiphopmuziek in Arnhem? Op vrijdagavond 7 mei staat deze vraag centraal tijdens de interactieve gratis online ZOOM-meeting ‘PLANKGAS #5: Hiphopmuziek in Arnhem’. Jij kan ook deelnemen! In aanloop naar deze editie spraken we met diverse makers die stuk voor stuk een waardevolle bijdrage leveren aan de Arnhemse hiphopscene. Met ditmaal Jorrit Hompe, programmeur bij Willemeen en eigenaar van het label Hecticrecs, waarop ook hiphop wordt uitgebracht.

Hey Jorrit! Waar houd jij je in de hiphopscene zoal mee bezig?
Hey! Ik programmeer het muziekaanbod in Willemeen en ik breng ook hiphop uit op mijn non-profit label Hecticrecs. Daarnaast heb ik ook beats gemaakt voor een MC uit de Verenigde Staten.

Wat kenmerkt de Arnhemse hiphop in jouw ogen?
Diversiteit en gegroeid qua omvang.

Hoe heb je de Arnhemse scene en muziek de afgelopen jaren zien veranderen?
De scene is echt constant in verandering. Hiphop is momenteel het grootste muziekgenre en dat heeft ook lokale effecten. Wat ik vooral zie is dat veranderingen op grote schaal – dus wereldwijd – ook al snel lokaal waarneembaar zijn.

Wat vind jij mooie ontwikkelingen?
Dat er naast de meer toegankelijke soorten hiphop ook weer veel wordt geëxperimenteerd en er rauwe dingen worden gemaakt.

Waar kan het beter? Heb je hier zelf ideeën bij?
Dat ligt er een beetje aan op welk niveau je dit gesprek wilt voeren maar ik zou zeggen: probeer voor jezelf duidelijk te krijgen wat je ermee wilt en ga er dan voor.

Zie je veel samenwerkingen ontstaan of is er in Arnhem toch sprake van een ‘eilandjescultuur’?
Beide. Hiphop kun je in principe van A tot Z maken en uitbrengen op een zolderkamer. Samenwerking heb je an sich niet nodig om dergelijke doelen te bereiken. Wil je als hiphop artiest echt gaan optreden? Dan stap je een hele andere wereld binnen. Lang niet alle artiesten houden zich met beide aspecten bezig. Wat ik wel leuk vind om te zien is dat bepaalde artiesten die online succes hebben geboekt ook proberen door te pakken binnen het livecircuit.

Wat zou Arnhem goed kunnen gebruiken?
Ik denk dat Arnhem over een prima culturele infrastructuur beschikt. Er is een dus een goed fundament aanwezig waar artiesten op kunnen bouwen, mochten ze het zo willen aanpakken. Als je iets wilt kan je hier in Arnhem terecht bij tal van locaties om op te treden of te oefenen. Loop je tegen bepaalde uitdagingen aan? Dan zijn er ook nog eens pop- en cultuurmakelaars waarbij je kunt aankloppen voor hulp en ondersteuning.

Als voorbeeld neem ik even Willemeen. We bieden makers hier gratis gebruik van ruimte aan, samen met mogelijkheden voor het maken van audiovisuele opnames, waarbij we ook wat kunnen betekenen qua apparatuur zoals camera’s, green screen/chromakey en (live)streaming. In een normale situatie bieden we natuurlijk ook podiumruimte aan en hebben we ruimte voor 120 bezoekers in het café en 300 personen in de grote zaal.

Wie geef jij een shout-out voor zijn of haar rol in de Arnhemse hiphopscene?
Dat is een hele waslijst. Als ik namen ga noemen dan ga ik zeker mensen vergeten, dus ik doe het maar even zo: een dikke shout-out naar alle producers, MC’s, DJ’s, graffiti writers en de dansers. Verder natuurlijk een hele dikke shout-out naar een heel belangrijke component van het lokale en regionale hiphop ecosysteem: de crews die alle vette feesten in en om Arnhem organiseren!

Check ook Jorrit’s label Hecticrecs via www.hecticrecs.com en www.willemeen.nl


INTERESSE IN PLANKGAS #5 ?

Ben je ook benieuwd naar de stand van zaken van hiphop in Arnhem? Heb je je eigen ideeën of plannen? Dan mag je de komende editie van PLANKGAS natuurlijk niet missen. Je kunt vragen stellen, je mening geven of gewoon meekijken naar de gesprekken met diverse sterkhouders van de hiphopscene!

Hou de socials van PLANK Arnhem (Facebook en Instagram) in de gaten voor meer info en de link naar dit ZOOM-event, heel simpel om aan te haken!

Wil je vooraf op de hoogte blijven, meer info ontvangen of heb je suggesties of vragen? Stuur dan een mailtje naar pieter@jacobiberg.nl.

Facebookevent: PLANKGAS #5 online meetup: HIPHOP-muziek in Arnhem
Vrijdag 7 mei 19:00 tot 21:00 uur – gratis online meeting

Tags : , , , , , , ,

Reacties