Radiohead – King of Limbs

Geplaatst op 4 april 2012 Door In Recensies, Uitgaan

Het nieuwste album van Radiohead; ‘The King of Limbs’ is een vreemd en tegelijkertijd toegankelijk album. Niemand wist precies wat deze band van hun 8ste album zou maken. Thom Yorke heeft  zijn fans al wel vaker verbijsterd door een totaal nieuw geluid uit te proberen. Zelf vindt hij dat het er niet toe doet hoe het klinkt. Elektronisch of rock, muziek is en blijft muziek in zijn visie. Deze visie past hij sinds het album O.K. Computer dan ook altijd toe. Ondanks het nieuwe geluid is dit album nog het meest vergelijkbaar met het eerdere album Kid A.

Het album steunt heel erg op ritmes en kent een grote verscheidenheid aan elektronische geluiden. Dit was ook zo bij Kid A, maar toch is The king of Limbs totaal ander album met totaal andere emoties en ritmes. Deze ritmes vinden hun oorsprong vaak in de jazzmuziek, maar bij dit nieuwe album heeft Radiohead ook duidelijk naar de dubsteptrend in Engeland geluisterd.

Zo heeft het nummer Lotus Flower een elektronische tint en een duidelijk door dubstep geïnspireerd ritme. De melodieën in het nummer zijn transparant, duister, licht en vaag. Naast de gebruikelijke gitaren en piano’s worden in dit album ook veel synthesizers gebruikt. Door de muziek wordt je continu verrast door afwisselende duistere geestachtige geluiden of juist verrassende gitaarriffjes. Dit fragiele geluid draagt bij aan de net zo fragiele stem van Thom Yorke die bijna altijd zijn kopstem gebruikt waardoor het album erg rustig en geheimzinnig klinkt.

De onderwerpen van het album zijn moeilijk te achterhalen omdat de lyrics bestaan uit metaforen die suggesties wekken in plaats van concrete onderwerpen. Ook laat Thom Yorke nooit wat los over zijn teksten omdat hij vindt dat het de magie van een nummer weg zou halen. Het is aan de luisteraar zelf om dit alles te ontdekken.

Een meezinger is het album dan ook zeker niet. Een poëtisch meesterwerk is de titel die beter bij het album past. De nummers zijn vrij lang met een gemiddelde van dik 4 minuten. Dit is echter niet storend omdat je meestal op de helft van het nummer door hebt hoe het nummer in elkaar zit. Als je een trouwe rockfan bent of juist liever gaat voor de albums die voor Kid A zijn geproduceerd dan is dit album niks voor jou.. Ben je echter in voor een uitdaging als luisteraar en schuw je de uitstapjes van Radiohead naar de dubstep en jazz niet dan mag King of Limbs niet in je platenkast ontbreken.

 

Recensie: Olaf Kroon

Website: Radiohead

Tags : , ,

Reacties