Recensie: Inferno

Geplaatst op 18 oktober 2016 Door In Recensies, Uitgaan

Inferno is de verfilming van het gelijknamige derde boek in de boekenreeks van Dan Brown, waarvan De Da Vinci Code deze boekenreeks op de kaart heeft gezet. Inferno vertelt het verhaal van “super-historicus” Robbert Langdon (Tom Hanks) die de wereld moet redden van een genetisch gemodificeerd virus dat gemaakt is door multimiljonair Bertrand Zobrist (Ben Foster). Dit virus is door Zobrist gemaakt om de overpopulatie van de wereld tegen te gaan. Langdon kan dit tegen gaan door middel van een soort speurtocht naar aanwijzingen die Zobrist heeft achtergelaten. Terwijl Langdon deze dodelijke speurtocht doorloopt zitten er verschillende partijen achter hem aan die er alles aan doen om hem te pakken te krijgen.

inferno

Ik heb zelf de boeken van Dan Brown niet gelezen, dus ik kan niet vertellen of Inferno een goede verfilming is. Wat ik wel kan vertellen is dat Inferno is geregisseerd door Ron Howard. Er is niet heel veel aan te merken op het regie-werk, op een paar dingen na. De film bevat namelijk een vrij lange scene die compleet overbodig is. In de film vliegt Langdon naar Venetië. Eenmaal aangekomen realiseert hij zich dat hij naar het verkeerde land is gevlogen. Ik snap dat dit in het boek ook gebeurt, maar ik neem aan dat er in het boek nog wel het een en ander gebeurde in Venetië. In de film is het niets meer dan nutteloze scene van tien minuten waarin niets gebeurt om het plot verder te laten verlopen. Dit had er dus beter uitgelaten kunnen worden. Tevens zijn de karakters en de plottwist behoorlijk voorspelbaar. Wederom weet ik niet of dit ook in het boek zo is. Verder, zoals ik al zei, is er niet heel veel op de regie aan te merken. Verwacht geen mooie fotowaardige shots of iets dergelijks. De shots worden volledig gedragen door de omgeving want wanneer de film zich in Florence, Rome, Venetië en Istanboel afspeelt kan het niet anders als er mooi uitzien. Het zou alleen veel mooier hebben gekund als er wat meer moeite in de camera-voering was gestopt.

De speurtocht, opgezet door Zobrist, bestaat voornamelijk uit raadsels. Deze zijn volledig gebaseerd op kunst en geschiedenis uit de Europese oudheid. Als je hier al veel vanaf weet of het interessant vindt dan zal je hier geen problemen mee ondervinden. Als je hier een leek in bent zal je heel veel namen en termen horen die onbekend zullen zijn. Dit kan dan een nogal een chaotische invloed hebben op je kijkplezier, want de film neemt amper de tijd om dergelijke zaken uit te leggen.

Persoonlijk vind ik deze nadruk op kunst een pluspunt van de film. Samen met de mooie filmlocaties zorgde dit ervoor dat ik een beetje met een rooskleurige bril naar de film keek.

Inferno doet het namelijk niet zo goed qua scores van critici en persoonlijk snap ik niet goed waarom. Inferno streeft er niet naar om Oscars te winnen, zoals vele andere films in het actie genre wel doen. Er wordt hier niet ondergedaan aan voor menig ander actiefilm en als dit een slechte score verdient, verdienen alle actie films een slechte score. “Looking at you, Marvel movies”.

Ik heb met plezier naar Inferno gekeken en dat is uiteindelijk waar het om draait. Er was weinig waar ik me aan kon storen. Het acteerwerk is goed genoeg, het verhaal loopt op een lekker tempo en het is leuk om de diverse steden zo in beeld te zien. Misschien konden een paar puntjes wat beter uitgewerkt worden, zo duurt bijvoorbeeld de slotscène een tikkie te lang. Al met al is Inferno een leuke film die niet verveelt. Verwacht alleen geen kaskraker.

Recensie: Cas

Tags : , , ,

Reacties