Recensie: Strike a Pose

Geplaatst op 14 juni 2016 Door In Recensies, Uitgaan

In 1990 worden zeven jonge dansers (zes homo, één hetero) door Madonna uitgekozen om mee te doen aan de wereldtournee van de ‘Blond Ambition tour’. De dansers Luis, Oliver, Slam, Jose, Kevin, Gabriel en Carlton maken van alles mee gedurende deze tournee. Hun belevenissen werden gefilmd en waren te zien in de in 1991 uitgebrachte documentaire ‘Madonna: Truth or Dare’.

Voor deze jonge jongens was het een overweldigende muzikale reis met een van de grootste wereldsterren aller tijden. De show ging over vrijheid als mens en over het belang van eerlijkheid, ongeacht je achtergrond of geaardheid.

strikeapose recensie

In de film ‘Strike a pose’ zie je ook de keerzijde van de medaille. Zo wordt duidelijk dat drie van de jongens uit angst niet eerlijk konden zijn, en daardoor zwegen over het feit dat ze het HIV virus hadden. Ze waren bang om buitengesloten te worden en geen normaal leven te kunnen leiden. Gabriel is zelf ziek geworden en overleed in 1995 aan de gevolgen van AIDS.

‘Strike a pose” laat goed zien hoe de jongens in één klap wereldberoemd werden. Toen de tournee afgelopen was, bleven de zeven dansers achter met een leegte die niet zo makkelijk was om op te vullen. De sterke band die de dansers samen hadden verzwakte. Door het maken van deze film zijn ze echter weer samen gekomen en heeft iedereen de moed gekregen om hun geheimen te delen en eerlijk te zijn. Deze ontroerende ontmoeting zorgt voor een prachtig en oprecht portret van de zes overgebleven dansers, waarbij Madonna voor de verandering eens op de achtergrond blijft.

Ik vond het een indrukwekkende en ontroerende film. Het was mooi om te zien dat deze jongens nu eens het middelpunt waren. Als je de groep zag optreden naast Madonna zou je niet verwachten dat er zo’n bijzonder verhaal achter schuil gaat. Wat me altijd bij zal blijven van deze film is dat je trots moet zijn op jezelf, wie je ook bent. Want iedereen is iemand.

Gezien: zaterdag 28 mei – Stadsbioscoop Rembrandt

Door: Eva Kulezic

Tags : , , ,

Reacties