Recensie: ‘Tick, Tick…BOOM!’ is een meeslepende filmbiografie over musicalgenie Jonathan Larson

Geplaatst op 12 januari 2022 Door In Films & series, Recensies, Uitgaan

“Stop the clock!” zijn de eerste woorden die je hoort als Andrew Garfield het openingsnummer 30/90 begint te zingen. ‘Tick, Tick… BOOM!’ gaat over het leven van opkomend componist Jonathan Larson die op het punt staat om dertig te worden en worstelt om zijn passie-project geproduceerd te krijgen.

Larson refereert in de film naar Stephan Sondheim en Paul McCartney die beiden hun grote succes hadden bereikt voordat ze de mijlpaal van dertig levensjaren hadden bereikt. Andrew Garfield die in deze film de rol speelt van Jonathan Larson noemt het “the story of an artist both ahead of his time and running out of it.”

Dit is een referentie naar Jonathan Larson’s musical ‘Rent’ welke jarenlang grote successen beleefde op Broadway. Helaas heeft Larson dit zelf nooit mee kunnen maken, want de dag voordat de definitieve versie van ‘Rent’ opgevoerd zou worden stierf hij aan een aneurysma aan zijn aorta, hij was nog geen vijfendertig jaar oud.

In ‘tick, tick…BOOM!’ zie je hoe Larson zijn musical ‘Superbia’ wil slijten aan de big shots van Broadway. Tussendoor zie je hoe hij zich staande probeert te houden in het New York van begin jaren negentig. Met een baantje in een diner, een crappy appartement, een vriendin die niet geschikt is voor een armoedig leven, gay vrienden die ten onder gaan aan aids en een chronisch tekort aan geld.

In de film worden Jonathan Larson’s doorzettingsvermogen, devotie en frustratie erg tastbaar gemaakt. Elke kleine overwinning en tegenslag zorgt ervoor dat je als kijker volledig met hem meeleeft. Ook is het goed terug te zien dat Andrew Garfield zich enorm heeft toegewijd aan zijn rol als Jonathan Larson, hij heeft zelfs een jaar lang zangles gevolgd om zo geloofwaardig mogelijk over te komen, wat in mijn ogen in ieder geval goed is gelukt.

Sinds jongs af aan ben ik al groot fan van musicalfilms en ‘Tick, Tick… BOOM!’ heeft alle eigenschappen die een musical goed maken; van catchy songs en beats tot ontroerende nummers en een sterk en meeslepend emotioneel verhaal. De titel van deze musical zegt al genoeg: de tijd tikt steeds sneller door en zal op een dag ontploffen, dus carpe diem (pluk de dag) en leef zoals jij wilt leven!

Beoordeling: 3,5 / 5

> Bekijk Tick, Tick… BOOM! hier op Netflix

Tags : , , , , , , , ,