Recensie: Tussentijd – Toneelgroep Echo

Geplaatst op 25 februari 2013 Door In Recensies, Uitgaan

Lotte Dunselman en Anna Schoen (beiden 33 jaar) vormen samen toneelgroep ‘Echo’. Zij maken beeldend, fysiek en teksttheater. De twee kennen elkaar van de academie in Arnhem. Al tijdens hun studie maakten ze een succesvolle voorstelling die zowel in Nederland, België en Glasgow (Schotland) gespeeld werd.Na hun studie gingen ze een samenwerking aan met productiehuis Generale Oost te Arnhem en maakten ze verschillende voorstellingen. Ze streven ernaar om een zelfstandig gevestigd theatergezelschap te worden.

Hun nieuwe voorstelling ‘Tussentijd’ is een samenwerking tussen Roeland Hofman (regie), Wikke van Houwelingen (Vormgeving), Jibbe Willems (Tekst) en Marloes van de Hoek (Kostuum) en speelde van 18 t/m 22 februari in Generale Oost te Arnhem.

Voor deze voorstelling was vijfduizend (!) vierkante meter aluminiumfolie nodig. Door sponsoring is dit mogelijk gemaakt. Het decor is dan ook zeer bijzonder te noemen.

STOP – TERUG – STOP – DRAAI – DENK

Tussentijd’ brengt je naar een wereld waar tijd is voor vragen, stilte en uitleg.

De opening is mystiek en roept meteen vragen op. Op een abstracte manier ontdekken de spelers en het publiek elkaar. Het is donker. Er komt licht. Er verschijnt een persoon die klanken maakt, later wordt het gebrabbel en eindigt het in tekst. De ontwikkeling van een mens wordt kort neergezet waarna de indrukwekkende speelruimte ondersteund door wit licht en rook zichtbaar wordt.

In een koude zilveren wereld vol geritsel tasten de twee spelers in witte pakken elkaar af, waarna ze samen de evolutie doormaken. Elkaar warmte geven, vuur maken, samenwerken, jagen en oogsten. Stukje bij beetje wordt het decor getransformeerd in een variëteit van attributen.

Spuwende en op hol geslagen monologen, bestaande uit enorme opsommingen en aan elkaar geschakelde zinnen worden afgewisseld met momenten van spannende en zoekende stiltes. De mens wordt onderzocht en hierbij ligt de focus de focus vooral op het onbehagen waarmee een hedendaags persoon allemaal te maken kan krijgen, maar ook de liefde krijgt aandacht.


Na een wat onwennige dans op experimentele muziek volgt een explosieve flits van belangrijke en minder belangrijke historische gebeurtenissen van de 20
e en 21e eeuw in een knap gekunstelde synergie van half-zinnen. Een woeste vrijpartij sloopt muren weg. Uiteindelijk verdwijnt het decor in een licht metalen wapenwedloop en ontvangt het publiek een allesomvattende gift.

Tussentijd’ is een intrigerende reflectie en een abstract avontuur over de ontwikkeling van de mens.

Tussentijd’ speelt nog op 14 t/m 16 maart in Theater Kikker te Utrecht, op 22 maart in De Gruitpoort in Doetinchem en op 4 t/m 6 April in Theater Bellevue te Amsterdam.

Door: Wout Eijkelkamp en Linda Augustijn

Tags :

Reacties