Sara Kroos werpt zich voor de leeuwen

Geplaatst op 23 april 2012 Door In Recensies, Uitgaan

Ze is bekend geworden dankzij haar deelname aan ‘De Lama’s’, maar deze cabaretière kan zich ook alleen prima weren. Samen met haar muzikanten heeft ze de afgelopen maanden de theaters bestormd. Voor een ieder die haar nog kent van haar Lamaperiode, is het duidelijk dat Sara een enorme groei heeft doorgemaakt.

Waar ze bij de Lama’s vooral bekend stond om haar grove grappen kan ze in haar eigen voorstellingen ook teder en prachtig vertellen over huiselijke momenten – overigens zonder aan energie of humor in te leveren. Vertellen en improviseren heeft ze goed onder de knie, zingen misschien nog wel beter. Haar stem lijkt zich in de loop van de jaren steeds beter te ontwikkelen.


Na haar vorige voorstelling Boheems waarin het leven gevierd werd, is Voor de leeuwen een passend vervolg, waarin Sara zich afvraagt hoe het dan met dat leven moet. In een samenleving, of in groepen, met vrijwilligerswerk of op het damestoilet.. Dat alles met een decor dat nauwelijks een groter contrast kan zijn met haar vorige show, waar daar vrolijke lampionnen hingen, hangen er nu ijzeren kettingen aan het plafond. Misschien typeert dit Sara Kroos ook wel: een continue ontdekkingstocht van haarzelf en het leven en het gebruik van verschillende invalshoeken daarbij.

In Voor de leeuwen speelt Sara met open vuur en angsten. Veegt ze uiteindelijk de vloer aan met machogedrag – waar ze zelf overigens wel graag aan meedoet – en weet ze het publiek te betoveren met een technisch hoogstaande show. Er wordt geweldig mooi gewerkt met het doorzichtige doek, licht en muziek. Deze combinatie zet de sfeer voor een geslaagde show waarin zelfs genoeg ruimte is voor een improvisatielied.

Dit jaar geen Annie M.G. Schmidt-prijs (die ze in 2009 wel gewonnen had voor haar nummer Nachtkaravaan), maar dat mag de pret niet drukken. Ben je benieuwd geworden? Op haar website staat de speellijst en kun je verschillende CD’s en boeken bestellen.


Tags :

Reacties